Propolis nedir? (1)

YAYINLAMA: 03 Aralık 2021 / 15.18 | GÜNCELLEME: 03 Aralık 2021 / 15.18

İlk kez Yunanlar tarafından keşfedilerek doğal bir antibiyotik olarak kullanılmıştır. Propolis (şehrin müdafaası) kelimesi Yunancadan gelir. ‘Pro’ (müdafaa) ve ‘polis’ (şehir) kelimelerinden türemiştir. Bu, bal arıları için kovanın muhafazası anlamına gelir.

Propolisi arılar, kovan içerisindeki besinleri, larvaları ve kendilerini dışarıdan gelen tehlikelere karşı korumak ve kovanı sterilize etmek için üretirler.

 Malzeme olarak bitkilerin ve ağaçların yaprak, gövde, tomurcuk vb. kısımlarından topladıkları maddeleri ve bitki nektarlarını kullanırlar. Bu nektarları polenle ve salgıladıkları enzimlerle karıştırırlar. Oluşan reçinemsi madde propolistir. 

Propolisin özellikleri ve besin değeri

Karakteristik bir kokuya sahiptir. Genellikle koyu kahverengi renkte olmasına rağmen, Propolisin bileşimi iklim, mevsim, coğrafik bölge, toplanma zamanı ve kaynak bitkiye göre farklılık gösterebilir. Sarı, yeşil, kırmızı, şeffaf gibi renk ve özelliklerde olabilir.

Propolis, polifenoller (flavonoidler, fenolik asit ve esterleri), terpenoidler, steroidler, aromatik asit ve esterleri, alfatik asit ve esterleri, alkoller, aldehitler, kalkonlar, ketonlar, hidrokarbonlar, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller (kalsiyummagnezyumpotasyumsodyum, demir, çinko ve bakır) ve aminoasitler gibi sağlığı destekleyen 150 biyoaktif bileşen de dahil olmak üzere 300’den fazla bileşik içerir.

Propolis ne işe yarar?

İnsan vücudundaki virüs ve bakterileri yok eder.

Vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.

Hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Günlük antioksidan ihtiyacınızı karşılamanız ve hastalıklara karşı bağışıklığınızı sürekli güçlü tutabilmeniz için doğal bir çözümdür.

Propolis, çok eski yıllardan beri geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.

 Antimikrobiyal, antioksidan, antitümör, antienflamatuar, antiviral, mantar önleyici dahil olmak üzere birçok iyileştirici özelliğe sahip olduğu birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir.

Propolis nedir? (1)