Propolis nedir? (3)

YAYINLAMA: 07 Aralık 2021 / 14.40 | GÜNCELLEME: 07 Aralık 2021 / 14.41

Propolis nasıl kullanılır?

Vücut direncinin yükseltilmesi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, ağız ve boğaz mukozasındaki sorunların giderilmesi için hem oral hem de gargara biçiminde kullanılır. Propolis eczanelerde suda çözünür damla, kapsül/tablet, toz, krem, şurup ve tane formlarında ve ham bal, arı sütü gibi maddelerle karıştırılmış şeklinde bulunabilmektedir.

Aktarlarda genelde küçük kahve rengi parçalar şeklinde ve damla olarak da temin edilebilir. En çok kullanılan propolis ürünü sıvı damla şeklinde olandır. Bunun nedeni ise propolisin suda çözünen bir madde olmamasıdır.

Propoplis türleri

Propolis damla: Önerilen doz 1 damla/10 kg’dır. Su, meyve suyu, ekmek, bal, yoğurt vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz. Boğaz enfeksiyonunda gargara da yapabilirsiniz. Ayrıca propolis içeren ağız suyu, kanser ilaçları veya protezlerin neden olduğu ağız yaralarını da iyileştirebilir. 2 yaşından küçük çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez.

Katı propolis: Rendeleyip toz haline getirilerek kullanılır.

Toz propolis: Bal ile tüketildiğinde daha etkilidir. İçeceklerinize veya yoğurda da ekleyebilirsiniz.

Propolis krem: Her 3 günde bir cilde uygulanan krem, küçük yanıkların tedavisinde ve enfeksiyonların önlenmesinde yardımcı olabilir. Ayrıca diyabet hastalarında oluşan ayak yaralarının iyileşmesini hızlandırır.

Propolis Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

“Yapılan çalışmalarda çeşitli doz önerileri veriliyor olsa da son derece kompleks bir arı ürünü olan propolisin kullanım dozu hakkında çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu için tıbbi olarak önerilen bir doz yoktur. Bala ve polene alerjisi olan kişilerin propolis tüketmesi önerilmez. Propolis içeriğinde kanın pıhtılaşmasını yavaşlatıcı bir madde bulunduğundan cerrahi operasyon geçirmesi planlanan kişiler propolis tüketimini sonlandırmalıdır. Propolis çok etkili ve kompleks bir bileşik olduğundan gebelikte ve emzirme döneminde hekim onayı alınmadan kullanılmamalıdır. Diğer doğal ve bitkisel ürünler gibi propolisin de uzun süreli ve yüksek miktarda kullanımı çeşitli alerjik reaksiyonlara ve yan etkilere neden olabilir.”

Propolis nedir? (3)