Meryemana bitkisi (Deve Dikeni) (3)

YAYINLAMA: 27 Aralık 2021 / 14.07 | GÜNCELLEME: 27 Aralık 2021 / 14.07

  1. yüzyıl sonlarından itibaren ise bitkinin çeşitli bölümlerinin ekstraktları ticari olarak satılmakta ve kullanılmaktadır.

Bitkisel çayı da hazırlanıp kullanılabilmektedir. Bitkisel çayı hazırlanırken; iki çay kaşığı (5 g) drog üzerine bir çay fincanı kaynar su dökülmekte, 10-15 dakika bekletilmekte ve süzülmektedir. Bitkisel çayı nadiren kullanılmaktadır, nedeni ise silimarin bileşiklerinin ancak belli bir miktarının suda çözünmesidir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bu tohumlar vücudumuzdaki farklı moleküllerle reaksiyona girerek hücrelerimize zarar veren serbest radikallere karşı kuvvetli bir savunma mekanizması oluşturmakta ve karaciğeri koruyucu etki göstermektedir. Toksin zehirlenmeleri, siroz, hepatit, karaciğerde skar oluşumu durumlarında karaciğerin yenilenmesine destek olur. Ayrıca Meryemana dikeni tohumlarının enflamasyon giderici ve bağışıklık sisteminin işleyişini düzenleyici özelliği bulunmaktadır. Avrupa’da geçmişte geleneksel olarak laktasyon problemleri, depresyon, karaciğer hastalıkları, dispeptik şikâyetler, diyabet ve menstrüel rahatsızlıklarda kullanıldığı kaydedilmişti

Meryemana dikeni halk arasında hava yollarının daralması ile nefes almanın güçleştiği durumlarda, dokularda aşırı sıvı birikmesi nedeniyle genellikle bacak, ayak, kollar ve ellerde şişlik ortaya çıkması halinde, grip, göğüs ağrısı, ateş, hepatit, sarılık, sıtma, depresyon, istemsiz kas kasılmaları ve dalak rahatsızlıkları gibi sağlık problemlerinde kullanılmaktadır. Türkiye’de halk arasında balla karıştırılan tozu ya da meyvelerden hazırlanan %5’lik dekoksiyonu karaciğer hastalıklarına karşı ve safra artırıcı olarak kullanılmaktadır.

 Dünyadaki geleneksel kullanımında ise; bitkinin meyveleri safra kesesinde oluşan taşların tedavisinde ve hazımsızlık şikâyetlerinde, ayrıca adet görülmemesi, kabızlık, diyabet, saman nezlesi, varis ve uterus kanaması tedavisinde de kullanılmaktadır. Günümüzde yapılan araştırmalarla karaciğer hastalıkları üzerindeki olumlu etkisinin ispatlanmış olması geleneksel bilgilerin doğru olabileceğinin bir kanıtıdır denmektedir.

 Bu bitkiyi içeren ilaçlar Avrupa’da farklı isimlerle eczanelerde satılmaktadır.Meryemana dikeninin kullanımının artmasıyla birlikte bazı ülkelerde tarımı yapılmaya başlanılmıştır.

 Slovakya’da ilaç yapımı maksadıyla yaygın olarak yetiştirilmektedir.

 Günümüzde Amerika’da ve Avrupa’da üretilen yoğunlaştırılmış Meryemana dikeni ekstrelerinde %70–80 oranında silimarin bulunmaktadır. Kaliforniya’da da üretimi çok fazla olup, Kaliforniya ve Almanya’da bitkinin tohumları bitkisel ilaç sanayiinde kullanılmaktadır. ABD bu bitkiden 2000 yılında 380 milyon $ kazanmıştır.

 26 Meryemana dikeni;  Bugün Avrupa’da silybum marianum ekstresi yani silimarin toksik karaciğer hasarında, kronik ve infeksiyöz hepatitlerde, sirozda ve karaciğer yetersizliğinde kullanılan birçok preparatın terkibine girmektedir. Bunun yanında mantar zehirlenmelerine karşı da olumlu yönde etki gösterdiği bildirilmektedir.

 Yurt dışında pek çok firma bu bitkiyi içeren çeşitli isimlerde müstahzarlar üretmektedir.

Ayrıca Meryemana dikeni tohumlarının içerdiği sabit yağlar son yıllarda kozmetik sanayiinde, bebek kremleri ve bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Sürecek

Meryemana bitkisi (Deve Dikeni) (3)