Meryemana bitkisi (Deve Dikeni) (4)

YAYINLAMA: 28 Aralık 2021 / 14.17 | GÜNCELLEME: 28 Aralık 2021 / 14.17

Meryemana Dikeninin antioksidan, antihepatotoksik, antibakteriyel, kansere karşı koruyucu, immünostimülan etkileri bulunmaktadır. Ayrıca mantar zehirlenmelerine karşı etkisi, antihepatotoksik, antioksidan, antienflamatuvar ve antialerjik, hipoglisemik, antihiperkolesterolemik ve kolon tümörüne karşı sitotoksik etkisi bulunmaktadır.

Klinik çalışmalarda alkol nedenli/akut ve kronik viral/ organik bileşiklerin neden olduğu/ilaç nedenli/toksin nedenli hepatitlerde ve sedef hastalığında tedavi edici etkisi olduğu gözlenmiştir.

 Yan Etkileri, Kullanılmaması Gereken Durumlar, Silimarin genel anlamda iyi tolere edilebilen bir etken madde olup herhangi bir ilaç etkileşimi bildirilmemiştir. Yan etki olarak en sık görülen problemler, sindirim sistemi rahatsızlıklarıdır. Fakat bu rahatsızlıkların görülme oranı plasebo ile aynıdır. Nadir olarak kızarıklık, kaşıntı, egzema gibi yan etkiler bildirilmiş. Meyvelerinden hazırlanan çayı kullanan bir hastada anaflaktik şok olmuştur. Preparatlarının kullanıldığı bazı vakalarda ise hafif laksatif etki gözlendiği belirtilmiştir. Doktora danışılmadan hamilelik ve emzirme döneminde ya da çocuklarda kullanılmamalıdır.

Bitkisel ilaç üretiminde gerekli olan en önemli parametrelerden birisi ilaç hammaddeleridir. Bitkisel ilaçların ve ürünlerin içerdiği etken maddelerin yeni kullanım alanlarının bulunması, bunların sentetik yolla elde edilen ilaçlara kıyasla çok yönlü etki göstermeleri, bunun yanı sıra sentezlenen hammaddelerin hem daha pahalı hem de yan etkilerinin daha çok olması bitkisel kaynaklı ilaçlara doğru bir yönelişe neden olmuştur.

 Geleneksel tedavide geniş kullanım alanı bulan Meryemana dikeni bitkisi, günümüzde başta karaciğer hastalıkları olmak üzere birçok hastalıkta tedavi edici etkisi kanıtlanmış, ekstresini içeren preparatları ise dünyada ve ülkemizdeki eczanelerde ve marketlerde satılmakta olan ve üzerinde araştırmalara devam edilmekte olan önemli bitkilerden biridir. Meryemana dikeni bitkisi ve bu bitkinin ekstresini içeren preparatlar, bildirilen yan etkileri sebebiyle rastgele kullanılmamalıdır.

Meryemana bitkisi (Deve Dikeni) (4)