Market sepetimiz

YAYINLAMA: 04 Ocak 2022 / 14.11 | GÜNCELLEME: 04 Ocak 2022 / 14.11

Değerli okuyucularım, bugün sizlerle sohbet edeceğim

Bugün günlük mutfak alışverişi için markete uğradım. Alışverişte diğer müşterilerin, özellikle kasada ödeme yaparlarken sepetlerini incelerim.Önümdeki müşterinin sepetinde  en büyüğünden olan hazır ekmeğe sürülen ürünlerden 1 adet ,2 adet büyük asitli içeceklerden, çeşitli gofretler, jelibon tarzı bir paket şekerleme, 1 paket kraker.Yüklü miktarda bir ödeme yaptılar.Ve annesinin yanındaki 6 yaşlarındaki çocuk sevinç içinde paketlerden birini açtı ve yalayarak  poşetlerini alıp marketten çıktılar.

Arkamda sırada bekleyen müşterinin sepeti de pek farklı değildi. Sepetlerinde süt yok, fakat asitli içecek var. Yumurta, peynir, meyve, sebze yok, fakat besin değeri sıfır olan her türlü temel gıda ihtiyacımız için gerekli olmayan paketli ürünler vardı. Beni sardı derin bir düşünce ve keder. Acaba bu çocukların günlük süt tüketimi ne kadar? Temel besin gıdasını tam almayan bir çocuk zihinsel ve bedensel olarak nasıl sağlıklı gelişebilir, büyüyebilir? Gelecekte bu çocukları bir sürü hastalık bekliyor. En önemlisi yeterli protein alamayan çocuklar ileri zeka seviyesine ulaşamayacak. Böyle beslenen bir çocuğun öğrenme kapasitesi algısı ne kadar olabilir? Çok acı bir gerçek lisedeki öğrenciler çarpım tablosunu bilmiyor. Ezberleyemiyor! Çünkü bu yaz komşum olan bir öğrenciye çarpım tablosunu öğretmek için çaba harcadım , fakat başarılı olamadım.

Genelde kırk yıllık meslek hayatım annelere çocukların anne karnına düştüğü andan itibaren beslenmesinin ne kadar önemli olduğunu anlatmakla geçti. Beslenme konusu ilkokullarda hatta ana okullarda programlara alınmalı aileler bilinçlendirilmelidir.

Aile bütçesi planlanırken bütçemiz, önce temel besin gıdalara ayrılmalıdır. Hiç bir besin değeri olmayan ,üstelik sağlığımıza ciddi zararı olan ürünlere lütfen para vermeyin.Paranız sizin için kıymetsiz ise lütfen sağlığınızı düşünün ve alışveriş yaparken sepetinize koyduklarınızı tekrar tekrar gözden geçirin.

Market sepetimiz