Mantar nedir? (7)

YAYINLAMA: 31 Ocak 2022 / 14.09 | GÜNCELLEME: 03 Şubat 2022 / 14.15

MANTAR KALORİSİ DÜŞÜK BİR BİTKİ
Diyet yapan insanlar için mantar önerilebilir mi? Kalorisi düşük bir yiyecek midir dersek,100 g mantar yaklaşık 30 kcal enerji verir, enerjisi düşük bir besindir. Nasıl pişirildiğine ve içine eklenen diğer yiyeceklere göre enerjisi değişir.Bu nedenle zayıflama diyeti yapan kişilerde kullanılabilir.

Mantar bitkisel, et ise hayvansal kaynaklı protein sağlar. Mantar et grubu bir besin değildir. Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir.

MANTARLAR

Mantar yıkanır mı?
İnsan vücuduna birçok faydası bulunan mantar,  yemeğinden, çorbasına veya garnitürüne kadar birçok farklı şekilde tüketildiği için çok tercih edilen bir üründür. Ancak temizliği konusundaki farklı düşünceler zaman zaman kafa karışıklığına neden olur. Kimilerine göre mantar kesinlikle yıkanmamalıdır. Ancak kimilerine göre de çoğunlukla bol topraklı ve kirli şekilde satılan mantarı yıkamadan temizlemek mümkün değildir.
Genel doğru kabul edilen fikre göre mantarın yıkanması doğru değildir. Mantar çok su çeken bir besindir ve yıkandığı takdirde sünger gibi içine su çekeceği için pişirildiğinde tadını kaybedecek; aromasını yitirecektir. Ayrıca su çeken mantarlar daha geç pişer.
Suyla yıkandıktan sonra kararmaya başlayan mantarlar bu şekilde pişirilip ısıyla karşılaştıklarında ise dışarı çok fazla nem verirler, bu da mantarların tadının, renginin ve formunun bozulmasına sebep olur.
Tercihe ve mantarın türüne göre üç farklı seçenek kullanılabilir. Kültür mantarları nemli bir bezle hafifçe ovarak silinebilir. Ya da temiz bir fırça ile temizlenebilir.
Mantar temizliğinde başka bir yöntem de mantarın ince kabuklarını soymaktır. Öncelikle mantarın sap kısmı çıkarılır. Sonra üst kısımdaki zarı ince bir bıçak yardımıyla soyulur. Soyduktan sonra mantarın beyaz kısımları ortaya çıkacaktır.
Mantarı yıkayarak temizlemek isteyenler ise, limon suyu veya sirke eklenen su dolu bir kabın içinde 10 dakika mantarların dinlendirilmesi gerekir. Daha sonra elle mantarın dışı ovularak son defa sudan geçirilir. Sonrasında temiz ve kuru bir bez üzerinde mantarlar kurulanır.

Mantar nedir? (7)