Osmanlı Döneminde Sağlıklı Yaşam İçin Kullanılan Bitkiler ve Alternatif Tedaviler: (1)
“Hayat, insanlar için bir gelişme, öğrenme sürecidir.” İnsanın olumlu ve olumsuz yaşadıkları da bu sürecin bir parçasıdır. Hastalıklar da böyledir, insana deneyimler kazandırır. Bedenin ve ruhun ihtiyaçlarını kişi karşılayamaz ve davranışlarında aşırıya kaçar ise beden zayıf düşer ve hastalanır. Kişi sağlıklı kalmak için aşırıya kaçmadan denge kurmalıdır. Kendini maddi-manevi olumsuzluklardan uzak tutmalı, yoksa fiziki ya da psikolojik hastalıklar başlayabilir. Hastalıklarda tarih boyunca türlü tedavi yöntemleri uygulanmıştır. İlk olarak Selçuklu dönemindeki şifahanelerde ciddi anlamda tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.
Kayseri Gevher Nesibe Şifahanesi , burada hastalara müzik ve telkinle tedavi uygulanmaktaydı. Osmanlılar Selçuklu döneminde uygulanan tedavi yöntemlerini geliştirip devam ettirmişlerdir. Şifahanesi bulunmayan şehirlere yeni şifahaneler inşa etmişler.
Tarihte Avrupa psikolojik hastaları büyücü olarak görüp işkence yapıp öldürürken, Osmanlılar hastaları kuş, su ve müzik sesleriyle tedavi etmişler, onlara şefkatli, güler yüzle yaklaşmışlardır.
1163’te Avrupa’da Papanın emriyle cerrahinin tıp ilimleri arasında okutulması yasaklanmış. Osmanlı Devleti’nde kurumlar vakıflar aracılığıyla kurulmuş. Bu sağlık kuruluşlarına maristan, dârüşşifâ, bimârhane, darüssıhha, darülâfiye, darüttıb, şifahane gibi isimler verilmiş. Tarih boyunca insanların, ruhun niteliğini öğrenme uğraşları, psikolojik hastalıklara tesiri sebebiyle araştırılmaya değer görülen bir konu olmuş. Anadolu Kültüründe bulunan şifahanelerde macunlar ,bitkiler, şerbetler, müzik, su, hacamat gibi yöntemler uygulanmış. Sürecek