Osmanlı Döneminde Sağlıklı Yaşam İçin Kullanılan Bitkiler ve Alternatif Tedaviler: (4)

YAYINLAMA: 28 Şubat 2022 / 14.12 | GÜNCELLEME: 28 Şubat 2022 / 14.12

Kokular Osmanlı’da kullanılan tedavi metotlarından biri de güzel koku idi. Güzel koku ruhun gıdasıdır, ayrıca kalbe faydalıdır. Her bir bitkinin kendi formu ve özü vardır. Çiçeklerin özleri ile elde edilen yağlar insanlardaki dengesizlikleri giderir.

 Osmanlı hastanelerinde yetiştirilen çiçeklerin görüntüsü, kokusu psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılırdı. Özellikle lale, sümbül, reyhan, karanfil, yasemin gibi çiçek türleri kullanılırdı.  Evliya Çelebi 1653’de Edirne seyahatinde yazdığı notlarda psikolojik hastalıkların nasıl tedavi edildiklerinden bahsediyor, “Şifahanede günün muayyen saatlerinde hastalara çiçek koklatıldığını belirten Evliya Çelebi,

limon, fesleğen, okaliptüs, kişniş dikkat bozukluğu için, portakal, gül, yasemin, kişniş, zencefil ve ıtırın mutluluk,

lavanta, bergamotun kızgınlığa karşı, zencefil, biberiye, fesleğen, limon, greyfurt, kişnişin unutkanlığa karşı,

zencefil, karabiber ve biberiye kokularının dalgınlığa karşı kullanıldığını notlarına kaydetmiş.

Amber: Amber yağı (kehribar) veya sıvı amber, bir çam ağacı türünden elde edilir. Amber, özellikle kalple ilgili hastalık ve problemlerde önerilir.

Misk sakinlik, dinginlik verir, kalp ve cinsel problemlerin tedavisinde önerilir.

 Reyhan: Öksürüğü ve baş dönmesini keser. Bağırsak gazlarını giderir. İştah açar. Ağız yaralarına faydalıdır. Saç dökülmesine karşı etkilidir ve saçları kuvvetlendirir.

Sümbül: Soğanı ur, çıban ve yaralarda kullanılır. Çiçeği ise iştah açıcıdır. Nefes darlığına, uykusuzluğa, karaciğer hastalıklarına, sarılığa, cinsel gücü artırmaya faydası vardır.

 Nergis: Cömertliği arttırır. Kendini sevme ve onaylama duygusunu harekete geçirir. Geniz tıkanıklığını giderir, mide rahatsızlıklarına faydalıdır. Rutubet ve safradan meydana gelen baş ağrısına karşı etkilidir.

Gül: Güneş ısısını gül suyuna vurdukça, yağın doğal olarak oluşumuna neden olur. En az toksik olan yağdır. Gül kokusu hafızayı güçlendirir, unutkanlık sorununu azaltır. Baş ağrısına iyi gelmektedir. Gül suyunun ferahlatıcı özelliği vardır. Cilt hastalıkları içinde gül kullanılmıştır. Sürecek

Osmanlı Döneminde Sağlıklı Yaşam İçin Kullanılan  Bitkiler ve Alternatif Tedaviler: (4)