YOZGAT
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yozgat, Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, İskender ve Diadoglar, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu dönemini yaşayan zengin tarihi geçmişe sahip illerimizden birisidir. Yozgat’ta ilk yerleşimin M.Ö. 3000’li yıllara uzanmaktadır.
Oğuzların Bozok koluna mensup Türkmenlerin hüküm sürdüğü ve bu yüzden Bozok olarak anılan fakat 1927 yılından itibaren Atatürk’ün emri ile adı Yozgat olarak değiştirilmiştir.
Yozgat’ta Gezilecek Yerler
Yozgat Saat Kulesi
1908 yılında dönemin belediye başkanı tarafından yaptırılmıştır. Kulenin giriş katı ilk zamanlarda muvakkithane (camilerin yanında kurulan ve günesin hareketlerine göre namaz saatlerini ayarlamak isi ile uğraşılan yer) olarak, kulenin kendisi de yangın gözetleme amacıyla kullanılmıştır.
Çanların bulunduğu kattan itibaren ilk kattaki dört cepheye de ayrı yerleştirilmiş 4 saat bulunmaktadır. Saatlerin 4 ayar topuzunun 250 kilogram olduğu söylenmektedir. Kuledeki saatler kule ile aynı yaştadır. Kule şehrin simgesidir.
Yozgat Müzesi
1871 yılında yaptırılan Nizamoğlu Konağı, uzun yıllar konut daha sonra Kız Sanat Okulu ve Tekel Deposu olarak kullanılmıştır.|1985 tarihinden bugüne Yozgat Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede şehre ait halı, kilim, el yazmaları, silahlar ve mutfak eşyalarının olduğu etnografik bir bölüm yer almaktadır. Yozgat’taki arkeolojik kazılarda çıkarılan heykeller, lahitler, mezar taşları ve sikkeler bulunmaktadır. Konağın Ermeni bir rahibe olduğu bilinmektedir.
Çapanoğlu (Büyük) Cami
Cami şehrin merkezindedir. Halk arasında Büyük Cami ya da Ulu Cami olarak da anılmaktadır.
Bozok sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1779 yılında “içeri cami” ve kardeşi Süleyman Bey tarafından 1793-94 yılları arasında “dışarı cami” yaptırılmıştır. Cami iki ayrı tarihte yaptırıldığından dolayı böyle anılmaktadır. Caminin içinde çeşitli büyüklüklerde 18 sanduka bulunmaktadır. Bu sandukalar, Çapanoğlu ailesi ve Yozgat eşrafına aittir.
Tarihi Roma Hamamı
Kral Kızı Hamamı, bilinen diğer adlarıyla Tarihi Roma Hamamı veya Basilica Therma, Türkiye'nin Yozgat ilinin Sarıkaya ilçesinde yer alan Roma dönemine ait bir halk banyosudur. Hamam, 2. yüzyılda inşa edilmiştir. 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınmıştır. Dünyada ikinci Roma Hamamı, İngiltere’nin Bath bölgesinde bulunmaktadır.
Yozgat Konakları
Şehrin kültürünü ve tarihi dokusunu günümüze taşıyan Yozgat’ın asırlık konakları görülmeye değer yapılar olarak ziyaretçilerini beklemektedir. Yozgat Belediyesi, pek çok konağı restore ederek halkın hizmetine sunmaya çalışmaktadır. Hayri İnal Konağı, Hüzni Baba Konağı, Miralay Şerif Bey Konağı, Kayyumzade Konağı, Cevizli (Tarihi Hacı Ozan) Konağı, Nizamoğlu Konağı, Mehmet Ağa Konağı, Muteber Divanlıoğlu Konağı ve Karslıoğlu Konağı gibi.
Tol Çarşı
Şehrin önemli tarihi mekanlarından olan çarşı yapıldığı dönemde 150’den fazla dükkandan oluşmuş, ancak günümüzde 20 civarından tarihi dükkan günümüze gelmiştir. Zaman içinde bozulan çarşı, belediye tarafından aslına uygun olarak restore etmiştir. Yozgat’ın ayakta kalan tek tarihi çarşısıdır. Çapanoğlu (Büyük) Cami’sine vakfiye olarak yaptırılmıştır.
Ayrıca, Çamlık Milli Parkı, Sarıkaya Kaplıcaları, Kazankaya Kanyonu, Tavium Antik Kenti, Çeşka Yer altı Şehri, Akdağmadeni Kilisesi, Bozok Yaylası, Yozgat Askerlik Şubesi ve Yozgat Lisesi görülmeye değer yerlerdendir.