DÖVİZ BOZDURMA ZORUNLULUĞUNDA SORUNLAR

YAYINLAMA: 23 Mayıs 2022 / 18.40 | GÜNCELLEME: 23 Mayıs 2022 / 18.40

Bilindiği gibi, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 15.04.2022 tarihli talimatı ile 18.04.2022 tarihinden itibaren İBKB 'ye veya DAB 'a bağlanan ihracat bedellerinin en az %40'ının İBKB' yi veya DAB' ı düzenleyen bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir.

Bu düzenleme özellikle hammaddesini ithal ederek imalatta kullanan ve ürettiği mamulleri ihraç eden şirketleri zor durumda bırakmıştır.

Bilindiği gibi bu oran daha önce % 25 olarak belirlenmişti. Bu oran dahi birçok imalatçı-ihracatçı firmaları zor durumda bırakmıştı.

Bu durumda imalatçı-ihracatçılar ihracat bedelinin % 40 ını bozdurmaları müteakip ihtiyacı olan dövizi tekrar bankalardan almakta ve bu durumda Banka döviz alış ile satış kur farkı ödemek zorunda kalmaktadır. Bu da bu firmalar için fazladan bir maliyet yükü getirmektedir. Keza bazı bankalarda döviz alış ile satış kur farkı oldukça yüksek tutulmakta ve kur farkı yükselmektedir.

Türkiye’deki imalatçı-ihracatçıların girdilerinin ortalama olarak % 70 cıvarında olduğu değerlendirilmektedir. Aslında tüm imalatçı-ihracatçı firmaların ithal ettikleri hammaddelerin mamul içindeki payı aynı oranda değildir. Bu oran bazı sektörlerde % 80-90 lara kadar çıkmaktadır.

  • Bu nedenle sözkonusu döviz bozdurma zorunluluğu sektörler itibariyle ithal hammadde girdilerinin oranlarının araştırılarak ayrı ayrı belirlenmesi daha uygun olacaktır. Bu meyanda Gaziantep’te yoğunlaşan tekstil sektörünün döviz bozdurma zorunluluğu en fazla % 20 olarak belirlenmesi gerektiği Tekstil sektörü yetkililerince ifade edilmektedir.

İkinci olarak, birçok İmalatçı-İhracatçı firmaların ihracatı Dış Ticaret şirketleri vasıtasıyla yapmakta olduğu malumlarınızdır. Bu durumda İhracat bedeli İhracatçı firmaya gelmektedir. İhracatçı firma bugünkü düzenlemeye göre İmalatçı firmaya döviz transfer edememekte ve TL. olarak ödeme yapabilmektedir. Oysa İmalatçı-İhracatçı firmaların hammadde ithal etmek için dövize ihtiyacı vardır. Bu sorunu çözmek için;

  • İhracatçı firmaların imalatçı-ihracatçı firmaya döviz transferinin serbest olup olmadığı konusunda terettüde düşüldüğünden, bu transferin serbest olduğunun tebliğ ile açık ve net olarak belirtilmesi gerekmekte olduğu yine firma yetkililerince ifade edilmektedir.

Esas olarak imalatçı ve ihracatçıların tam serbestide olması işlerin verimliliği açısından en doğru yöntemdir kanaatindeyiz.

İş aleminin bu konulardaki Talep ve dilekleri yetkili makamlara duyurulur.

DÖVİZ BOZDURMA ZORUNLULUĞUNDA SORUNLAR