YENİ SPOR YASASININ GETİRDİKLERİ
YENİ SPOR YASASININ GETİRDİKLERİ
Yeni Spor Yasası, 7405 Sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu olarak, 26 Nisan 2022 SALI günkü 31821 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Bilindiği gibi şimdiye dek spor kulüpleri esas olarak Dernekler Kanununa tabi olarak faaliyet gösteriyorlardı. Bu da uygulamada birçok sakıncalar getirmekte idi. Zaten bu sebepten de birçok Süperlig takımı Anonim Şirket statüsüne kavuşturulmuştu. Bu açıdan da yeni bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktaydı.
Bu yeni düzenleme ile sporda olan yeni değişiklikler özet olarak aşağıya çıkarılmıştır.
KULÜPLER YA SPOR KULÜBÜ YA DA SPOR ANONİM ŞİRKETİ STATÜSÜNDE OLACAKLAR
Hukuksal olarak Türk sporunda köklü sayılabilecek iki temel düzenleme söz konusu.
Birincisi, Spor Kulüpleri ve Spor Anonim Şirketleri’ne ilişkin düzenlemedir. Bu düzenlemeye göre spor kulüpleri artık dernekler yasası kapsamından çıkartılarak, yeni spor yasası kapsamında ya spor kulüpleri ya da Spor Anonim Şirketi olabileceklerdir. Yasa ile bir spor kulübü ticari kazanç elde etmek amacıyla herhangi bir iştirake veya bağlı ortaklığa sahip ise bu kulüp profesyonel spor kulübü olarak kabul edildiğinden, bu spor kulüpleri de AŞ statüsünde olmak zorundalar. Bu kulüpler Türk Ticaret Kanunu’na; eğer bu kulüpler Borsa İstanbul’da işlem görüyorlarsa, ayrıca Sermaye Piyasaları Kanunu’na da tabi olacaklar. Spor Anonim Şirketleri asgari 1 milyon TL sermaye ile kurulmak zorundalar. Süper Lig’de mücadele edebilmek için de bu kulüpler Spor Anonim Şirket statüsünde olmak zorundalar. Bunun dışındaki kulüpler ise dernekler kanununa tabi olmaktan çıkartılıp Spor Kulüpleri Yasası’na tabi spor kulübü olarak faaliyetlerine devam edecekler.
KULÜP YÖNETİCİLERİNİN TÜM MAL VARLIKLARIYLA SINIRSIZ SORUMLU OLMASI DURUMU
İkinci önemli düzenleme ise; yeni yasayla kulüp yöneticileri, kulüp veya spor anonim şirketlerini zarara uğratmaları halinde şahsi mal varlıklarıyla sınırsız sorumlu olmasıdır.
Spor Yasası’nın özel bir yasa olması, yöneticilere böylesi bir ağır sorumluluk getiriyor. Doğal olarak, spor kulüplerinde yönetici olmak, böylesi bir yaptırımı göze alarak göreve talip olmayı gerektiriyor. Bu koşullar altında kulüp yöneticisi bulmak çok zorlaşacak.
Bu yasanın uygulamada nasıl çalıştırılacağı çok önemli. Yasada yer alan bazı düzenlemeler finansal dengesini yitirmiş bugünkü futbol kulüpleri ve yöneticileri için çok ciddi riskler taşıyor. Kulüp yönetiminde yer alan yöneticilerin sınırsız sorumluluklarının yanı sıra, bakanlığa tanınan yetkiler ve kanunda açıkça düzenlenmiş maddeler kapsamında, denk bütçeyi tutturamayan, gelirlerinin yüzde 10'unu aşacak şekilde borçlanan, bakanlıktan izin almadan görev süresini aşacak şekilde kulübü borç altına sokan yöneticilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Sürecek. Yarın: SPOR KULÜPLERİ BEŞ FARKLI YASA İLE YÖNETİLECEKLER