7417 SAYILI KANUN VE YİNE YENİ VARLIK BARIŞI (1)

YAYINLAMA: 29 Temmuz 2022 / 18.22 | GÜNCELLEME: 29 Temmuz 2022 / 18.22

7417 Sayılı “DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA VE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” 05.07.2022 tarih ve 31887 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bilindiği gibi daha önce çeşitli defalar düzenlenen ve bundan önceki 7256 sayılı yasa ile Gelir Vergisi Kanunundaki değişiklikle son Varlık Barışı düzenlemesi, 30.06.2022 tarihinde sona ermişti.

Bu defa ise; 7417 sayılı yasa ile Varlık Barışı yeniden yürürlüğe konmuştur.

Bu yazımızda bu yasanın vergisel konularını ele alacağız.

KURUMLAR VERGİSİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

NAKDİ SERMAYE ARTIŞINDA SÜRE KISITLANDI

“MADDE 49- 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin üçüncü paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu indirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi ile bu dönemi izleyen dört hesap dönemi için ayrı ayrı yararlanılır. Bu dönemlerde sermaye azaltımı yapılması hâlinde azaltılan sermaye tutarı indirim hesaplamasında dikkate alınmaz.””

Buna göre;

Kurumlar vergisi indiriminden süresiz yararlanma hakkı, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi ile bu dönemi izleyen 4 hesap dönemi ile sınırlandırılmaktadır.

YENİ VARLIK BARIŞI YENİDEN GETİRİLDİ

A)YURTDIŞINDA BULUNAN VARLIKLARLA İLGİLİ DÜZENLEME

Gerçek veya tüzel kişilerce, yurt dışında bulunan;

Para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları 31/3/2023 tarihine kadar banka veya aracı kurumlara bildirilir.

Bu kapsamdaki varlıklar, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 31/3/2023 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilir. Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme şartı aranmaksızın bu madde hükümlerinden yararlanılır.

Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce Türkiye’ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması hâlinde, söz konusu avansların en geç 31/3/2023 tarihine kadar defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla bu madde hükümlerinden yararlanılır.

B)YURTİÇİNDE BULUNAN VARLIKLARLA İLGİLİ DÜZENLEME

Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 31/3/2023 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edilir.

 Yukarıda belirtilen ve Yasa kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar 213 sayılı Kanun uyarınca defter tutan mükellefler tarafından bildirim veya beyan tarihi itibarıyla kanuni defterlere kaydedilir. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, bu madde hükümleri uyarınca kanuni defterlerine kaydettikleri kıymetler için pasifte özel fon hesabı açarlar. Bu fon hesabı bildirim veya beyan tarihinden itibaren iki yıl geçmedikçe işletmeden çekilemez, sermayeye ilave dışında başka bir amaçla kullanılamaz, işletmenin tasfiye edilmesi halinde ise vergilendirilmez. Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, söz konusu kıymetleri defterlerinde ayrıca gösterirler. Bu varlıklar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaz ve bildirim veya beyan tarihinden itibaren iki yıl geçmesi koşuluyla vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilir.

Böylece mükelleflerin yurtiçi varlıklarının da Varlık Barışından yararlanmaları imkanı getirilmiştir.

7417 SAYILI KANUN VE YİNE YENİ VARLIK BARIŞI (1)