VERGİ İNCELEMESİNDE YENİLİKLER (2)

YAYINLAMA: 08 Ağustos 2022 / 13.39 | GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2022 / 13.39

İNCELEMEYE BAŞLAMA ESASI DEĞİŞTİRİLMİŞTİR

7338 Sayılı Yasa İlgili Madde:

MADDE 18 – 213 sayılı Kanunun 140 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (2) numaralı bendi yürürlükten kaldırılmış, (3) numaralı bendinde yer alan “Nezdinde” ibaresi “İncelemenin iş yerinde yapılması halinde nezdinde” şeklinde değiştirilmiş ve altıncı fıkrasına “çerçevesinde,” ibaresinden sonra gelmek üzere “vergi incelemesine ilişkin işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesi, yazı, bildirim ve tutanakların elektronik ortamda düzenlenmesi ile” ibaresi eklenmiştir.

“1. İncelemeye tabi olana, vergi incelemesinin konusunu ve incelemeye başlanıldığı hususunu bir yazıyla bildirirler. Ayrıca, yazının bir örneğini bağlı olduğu birime ve ilgili vergi dairesine gönderirler.”

Bu madde ile ilgili Yönetmelik düzenlemesi şöyle:

MADDE 1- 31/10/2011 tarihli ve 28101 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “on” ibareleri “beş” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9- (1) Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, inceleme görevinin verilmesinden itibaren en geç on beş gün içinde incelemeye başlarlar. Bu süre içinde incelemeye başlanılamaması halinde durum gerekçeli bir yazı ile bağlı bulunulan birime bildirilir. İlgili birim, incelemeye başlanılamamasını haklı kılan bir mazeretin varlığı halinde en fazla beş gün ilave süre verebileceği gibi inceleme görevini başka bir inceleme elemanına da verebilir.

(2) Vergi incelemesine, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından düzenlenecek “İncelemeye Başlama Bildirimi” ile başlanır. İncelemeye Başlama Bildiriminin bir örneği nezdinde inceleme yapılana, bir örneği vergi incelemesi yapmaya yetkili olanın bağlı bulunduğu inceleme ve denetim birimine, bir örneği ise mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir.

(3) İncelemeye başlama tarihi, incelemeye başlama bildiriminin düzenlendiği tarihtir.

(4) 213 sayılı Vergi Usul Kanununun aramaya ilişkin hükümleri saklıdır.

(5) Vergi incelemesine başlanılmasına ilişkin diğer hususlar, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların bağlı bulundukları birimler tarafından belirlenir.”

Bu maddedeki düzenlemeye göre:

 

  1. Vergi İnceleme yetkililerince inceleme görevi verilmesinden itibaren işe başlama süresi 5 gün olarak belirlenmiştir.
  2. İncelemeye başlama süresi ise 15 gün olarak belirlenmiştir. Ancak yukarıdaki Yönetmelik maddesinde belirtilen sebeplerle 5 gün ek süre verilebilecektir.
  3. Vergi incelemesine, Vergi Müfettişince düzenlenecek “İncelemeye Başlama Bildirimi” ile başlanır. İncelemeye Başlama Bildiriminin bir örneği nezdinde inceleme yapılana, bir örneği vergi incelemesi yapmaya yetkili olanın bağlı bulunduğu inceleme ve denetim birimine, bir örneği ise mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir.
  4. İncelemeye başlama tarihi, Vergi Müfettişince incelemeye başlama bildiriminin düzenlendiği tarih olacaktır.

 

DEFTER VE EVRAK TESLİMİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER

 

7338 sayılı Yasa ile yapılan değişikliklerden bir bölümü de Yasal Defter ve evrakların teslimi ile ilgilidir. Buna göre;

           Vergi Mükelleflerinin Vergi incelemesi yapılan dönemlere ait yasal defter ve belgelerinin e-defter/belge kapsamında olması halinde, bu yasal defter ve belgeleri mükellefler Maliye Bakanlığının oluşturacağı “elektronik sistemi” kullanarak ibraz etmesi gerekmektedir.

Bu defterlerin ibrazı için “Defter Belge İsteme Yazısı” düzenlenerek mükellefe tebliğ edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, sistem üzerinden ibraz edilen elektronik defter ve belgeler, ilgili rapor değerlendirme komisyonunun rapora ilişkin nihai değerlendirmesini müteakip en geç 30 (otuz) gün içerisinde sistemden silinecektir.

Mükelleflere verilen süre içinde mükelleflerce, (e-portal, yahut vergi denetim kurulunca oluşturulan başka bir sistem üzerinden) e-defter ve belgeler Müfettişe, temas kurulmadan ibraz edilebilecektir.

Mamafi, incelemeye tabi olanın e-defter/belge mükellefi olmaması, yahut bu belgeler yanında basılı belgelerin yahut incelemeyle alakalı başka belgelerin de bulunması halinde bu belgeler;

  • Mükellefin işyeri/ikametgah adresi ile Müfettişin bağlı bulunduğu birimin aynı ilde bulunması halinde, Müfettişin bağlı bulunduğu yani sürekli çalıştığı birim/dairede,
  • Mükellefin işyeri/ikametgah adresi ile Müfettişin bağlı bulunduğu birimin aynı ilde bulunmaması halinde,  mükellefin işyeri/ikametgah adresinin bulunduğu ilde ki dairede (Defterdarlık/Vergi Dairesi başkanlığı),

Teslim alınacaktır.

Ancak mükellef talep etmesi halinde defter ve belgeler Müfettişin sürekli çalışma yerindeki dairede de teslim alınabilecektir. Sürecek

VERGİ İNCELEMESİNDE YENİLİKLER (2)