Yalvaç : Pisidia’nın Başkenti
Akdeniz bölgesinde bulunan Yalvaç, Isparta ilinin en büyük ilçesidir. Sultan Dağları eteklerinde, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe, denizden 1096 metre yüksekliğinde yer alıyor. İlçede unutulmaya yüz tutan (demircilik, halıcılık, Keçecilik ve dericilik gibi) el sanatları hala yaşatılıyor.
1999 yılında İtalya’da başlayan “yavaş şehir” (Cittaslow) hareketi günümüzde pek çok ülkeye yayılmış durumda. Ülkemizde geleneksel yaşam ve üretim biçimlerini koruyan/yaşatan şehirlerin yer aldığı bu sisteme dahil. Yalvaç’da 2012 yılından bu yana Cittaslow birliğine üyedir.
Türklerle yapılan savaşlar sonucunda Doğu Roma toprakları içinde bulunan Yalvaç Türklerin eline geçmiş ve kentin adı, Oğuz Türklerinin Kayı Boyunun Salur ve Eymür kolları yerleşmiş ve bu kollardan biri olan Yalvaç Bey’den ötürü de YALVAÇ olarak değişmiştir. Yalvaç kelimesinin sözlük anlamı “Peygamber, resul, elçi, haberci” anlamına geliyor. Şehir coğrafi konum olarak şehirlerarası ulaşım yollarına uzak bir alanda yer alıyor.
Yalvaç Gezilecek Yerler
Çınaraltı
İlçenin merkezinde bulunan yaklaşık 800 yıllık olduğu ifade edilen çınarın etrafı çay bahçeleriyle doludur. Çınarın 1200 yıllarında dikilmiş ve 11 Mayıs 1992’de koruma altına alınıyor. İlçe sakinlerinin gün boyu sohbet ettikleri alanların başında geliyor. Yalvaç sessizliği ve sakinliği sevenler için ideal bir yerdir. Burada yaşam yavaş akıyor gibi.
Yalvaç Müzesi
Müze, ilçe merkezinde, iki katlı, küçük ve dışardan görünümü oldukça sevimli görünüyor. Müze; bahçe ve kapalı teşhir olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Çevredeki kazılardan çıkan eserler burada sergileniyor
Antiokheia Antik Kenti
İlçe, Pisidia Bölgesi’nin başkentidir. Bu nedenle antik kentte epey yapı görünüyor. Giriş kapıları, caddeler, çeşmeler, tapınaklar, hamam, kilise, toplanma alanları, tiyatro ve su kemerleri gibi. Antiokheia Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bağlı koruması altında bulunuyor. Antik kentin kuruluş tarihi M.Ö. 3. yüzyılda Helenistik krallıklardan Seleukid hanedanıyla başlıyor. Kent, en parlak dönemini Roma döneminde yaşar ve şehre “Colonia Caesereia” yani ”Sezar’ın Şehri” unvanı veriliyor. Aynı zamanda, Pisidia bölgesinin başkenti oluyor. Bizans döneminde Hıristiyanlık için önemli dini bir merkez işlevi görüyor. Antik kent, ilçe merkezine 1 km. mesafede yer alıyor.
Yolunuz düşerse Psidia’nın başkenti, Unesco’nun “yavaş şehir”ini görün derim.