GÖNÜLLÜ OLMAK
İstanbul gönüllülüğü ismi altında bir program var, oraya katılıp çeşitli kategorilerde sosyal konularda gönüllü hizmetler verebiliyorsunuz. Ben de bu hizmet zincirinin içerindeki gönüllülerden biriyim. Yapı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organize edip, destek verdiği bir kurum burası.
Sivil Toplum Örgütünde çalışmak medeni olmakla doğru orantılı bir davranış şekildir benim felsefemde. Yaşamımın her döneminde mutlaka bir veya daha fazla sivil toplum örgütünde çalışmışlığım vardır. Pandemi ortamının yanı sıra ilerleyen yaşım nedeniyle bedensel aktiviteler gerektiren konulara fazla giremiyorum. Ancak, ilerleyen teknoloji sayesinde evde kaldığım sürede de yapabileceğim sosyal çalışmalar olduğunu İstanbul Gönüllülerinden öğrendim ve hemen kabul ettim.
2021-2022 Öğretim döneminde gözleri görmeyen bir öğrencinin İngilizce derslerini anlamasında/çalışmasında yardımcı oldum. Sistem, şöyle çalışıyor: Merkez, İstanbul Büyükşehir Belediyesi… Buradaki kurum, benimle irtibata geçip, hangi konularda yardımcı olabileceğimi sorguladı. Konu belirlendikten sonra, bir tür bölge sorumlusuna aktarıldım. Bölge sorumlusu da beni yardımcı olabileceğim öğrenci ile eşleştirdi. Böylece bir sene boyunca gözleri görmeyen öğrencinin İngilizce dersi konusunda her türlü gereksinimine yardımcı oldum.
Geçen öğretim döneminde faydalı olduğumu görünce, bu dönem ikinci öğrenciyi alabileceğimi belirttim. İkinci öğrencimle de kısa süre önce tanıştım, önümüzdeki haftadan itibaren ona da İngilizce derslerinde yardımcı olacağım. Ayrıca, yine gönüllülük programı içerisinde verilen İngilizce kursuna dahil olabilmesi için seviyesini yükseltmesini de sağlamaya çalışacağım.
Benim bağlı olduğum bölge sorumlusu genç, çok tatlı bir kadın. Kendisinin de çocuğu var. Maşallah, pek de yetenekli, her işe koşup başarıyor desem, yanlış söylemiş olmam. Sorumlu olduğum genç hanım, gözleri görmeyen 18 öğrencinin tüm ders konularında yardımcı olabilecek 40 kadar gönüllüyü portföyünde tutuyor. Bazı durumlarda bir öğrenciye 7-8 gönüllü hizmet veriyor. Zira, gözleri görmeyen öğrenciler normal okullara gidiyorlar, yani gözleri gören öğrencilerle birlikte okuyorlar. Sistem, gözleri görenler için kurulmuş, biz ise, görmeyenlerin gözleri olmaya gayret ediyoruz. Öğrencilerimin okudukları İngilizce ders kitabı gayet güzel hazırlanmış. Resimler konuları anlamalarına yardımcı oluyor. Ancak, yardımcı olduğum öğrenci o resmî görmüyor ki! İşte ona ben anlatıyorum o resmî, konuyu kavramasını sağlamaya çalışıyorum.
Gönüllülerin katıldıkları haberleşme ağında diğer öğrenci ve gönüllüleri izleme şansım da oluyor. Bu sene, görme özürlü olduğu halde, gönüllülerin ders desteğiyle üniversiteye giren çok sayıda öğrenci oldu, o kadar sevindim ki anlatamam. Gönüllülerin de yardımcı olunan öğrenciler kadar başarılı olduklarını düşünüyorum. Öyle ya, öğrenciler sadece üniversiteyi kazanmamış, hem de burslu kazanmışlar. Ne mutlu bize, emek verdik, gözleri görmeyen birilerinin topluma kazandırılmasında rol oynadık.