7420 SAYILI YENİ TORBA KANUN İLE YAPILAN DÜZENLEMELER

YAYINLAMA: 15 Kasım 2022 / 14.04 | GÜNCELLEME: 15 Kasım 2022 / 14.04

7420 Sayılı (YENİ TORBA KANUN) "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"09/11/2022 tarih ve 32008 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yazımızda esas olarak bu yasanın vergisel konularını ele alacağız. 

MESKENLERDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ELEKTRİK

ÜRETİMİNDE TEŞVİK SINIRI 50 KW’A ÇIKARILMIŞTIR

Kanunun 1 inci maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde değişiklik yapılarak, “Lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında apartmanların çatı ve cephelerinde kurulan elektrik üretim tesislerine 25 kW olarak belirlenmiş olan vergi teşvikinin sınırı 50 kW’ya çıkarılmıştır. Bu madde yasanın yayım tarihi olan 9.11.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 

ÇALIŞANLARIN YEMEK BEDELİ GÜNLÜK BELİRLİ BİR

TUTARDAKİ ÖDEMELER VERGİDEN İSTİSNASI EDİLMİŞTİR

Kanunun 2 nci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinde değişiklik yapılarak; “İşverenlerce, işyeri ve/veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışanlara, çalışılan günlere ait yapılan bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan ödemeler istisna kapsamına alınmaktadır. Ancak, yemek bedeline ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde, aşan kısmın ücret olarak vergilendirilmesi gerekmektedir. Bu maddenin yürürlük tarihi yasada 1.12.2022 olarak belirlenmiştir. 

YURT DIŞINDA YAPILAN İNŞAAT, ONARIM, MONTAJ İŞLERİ İLE TEKNİK HİZMETLERDE ÇALIŞANLARA YAPILAN ÜCRET ÖDEMELERİ GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA EDİLMİŞTİR.

Bu Kanunun 2 nci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun “Ücretler” başlıklı 23 üncü maddesine eklenen 19 uncu bent ile yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden müstesna edilmiştir. Bu maddenin yürürlük tarihi yasada 1.12.2022 olarak belirlenmiştir. 

ÇALIŞANLARA 1.000 TL.’NA KADAR YAPILACAK ELEKTRİK, DOĞALGAZ

VE ISINMA GİDERİ ÖDEMELERİ GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA EDİLMİŞTİR

Kanunun Geçici 1 inci maddesi ile işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yasanın yayım tarihi olan 9/11/2022 tarihinden 2023 yılı Haziran ayı sonuna kadar, mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 TL'yi aşmayan ödemelerin, gelir vergisinden istisna edilmesi ve SGK prim esas kazanca dahil edilmemesi ile net olarak ödenme imkanı sağlanmıştır.

Ancak bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgisine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Uygulama için ikincil düzenlemelerin çıkarılması gerekmektedir.

BİREYSEL KATILIM YATIRIMCISI İNDİRİMİ UYGULAMA

SÜRESİ 31/12/2027 TARİHİNE KADAR UZATILMIŞTIR

Bu Kanunun 3 üncü maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun Geçici 82. maddesindeki maddenin uygulama süresi 31/12/2027 tarihine kadar uzatılmakta ve ayrıca, yararlanılacak indirim tutarı da  “1.000.000 Türk lirası”ndan “2.500.000 Türk lirası”na çıkarılmaktadır.

Gelir Vergisi Kanununun geçici 82 nci maddesi uyarınca; bireysel katılım yatırımcıları, şirketlere koydukları sermaye miktarının yüzde 75'ini, iktisap ettikleri tam mükellef anonim şirketlere ait iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutma şartıyla, Gelir Vergisi matrahından gider olarak indirebilmektedirler. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ile KOSGEB tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında son 5 yıl içinde projesi desteklenen kurumlara iştirak sağlayan bireysel katılım yatırımcıları için bu oran, yüzde 100 olarak uygulanmaktadır. Diğer taraftan yıllık indirim tutarı, 1 milyon lirayı aşamamaktadır. İlgili yıl kazancından indirilemeyen kısım, izleyen yıllarda bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınmaktadır. Ayrıca, bu maddenin uygulaması süresi ise 31/12/2022 tarihinde sona erecektir. İşte bu düzenleme ile bu süre 31.12.2027 tarihine kadar uzatılmıştır. Sürecek

7420 SAYILI YENİ TORBA KANUN İLE YAPILAN DÜZENLEMELER