MİLLİ TAKIM GAZİANTEP’TE

YAYINLAMA: 30 Kasım 2022 / 15.19 | GÜNCELLEME: 30 Kasım 2022 / 15.19

A Milli Futbol Takımımız 21 aradan sonra Gaziantep’e geldi ve Çekya ile karşılaştı.

Tabi ki Milli maçın Gaziantep’te oynanması nedeniyle bir yazı kaleme almamız da elzem oldu.

Bu meyanda milli maçta Gaziantepli sporseverlerin 30.000’den fazla taraftarla stadı doldurması ve Milli Takımımızı tezahüratla desteklemesi çok güzel bir görüntü oluşturdu.

Darısı ortalama 2-3.000 seyirci ile oynayan Gaziantep Futbol Kulübünün başına diyoruz.

A Milli Futbol Takımımız, hazırlık maçında Gaziantep'te konuk ettiği Çekya'yı 2-1 mağlup etti. Milliler, son 2 hazırlık karşılaşmasından galip çıktı.

Bir taraftan Katar’da Dünya kupası oynanırken, Dünya Kupasına katılamayan ülkeler de hazırlık maçları yapmaktalar.

CÜNEYT ÇAKIR’IN JÜBİLESİ

Bu karşılaşmanın başka bir özelliği; FIFA kokartlı hakemimiz Cüneyt ÇakırTürkiye - Çekya maçı ile hakemlik kariyerine son vererek jübilesini yaptı. Cüneyt Çakır’a Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından bir plaket verildi. Dünya çapında Tecrübeli hakemimizin Türkiye Futbol Federasyonu'nda görev alması bekleniyor.

Cüneyt Çakır ile ilgili bilgiler şöyle:

( Eski hakem ve MHK eski asbaşkanı olan Serdar Çakır'ın oğlu)

Kariyerinde UEFA 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası, FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar LigiUEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Şampiyonası'nın yer aldığı 5 yarı final hakemliği bulunan Cüneyt Çakır, FIFA'nın atamasıyla Bahattin Duran ve Tarık Ongun ile birlikte hem UEFA Avrupa Şampiyonası ilk FIFA Dünya Kupası'nda görev alan Doğan Babacan'dan sonra ikinci Türk hakemidir. Duran ve Ongun, FIFA Dünya Kupası'nda görev alan ilk yardımcı hakemler olarak kayıtlara geçti. Cüneyt Çakır, ekibiyle birlikte 6 Haziran 2015'te Şampiyonlar Ligi Finalinde Barcelona-Juventus maçını yöneterek Şampiyonlar liginde final yöneten ilk Türk hakem olmuştur.

2021'de Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından 21. yüzyıl'ın en iyi ikinci hakemi seçildi. 2001-2020 arasını kapsayan ve jüri oylarıyla belirlenen en iyiler sıralamasında, Alman Felix Brych 141 puanla ilk sırada yer alırken, 140 puanla Cüneyt Çakır ikinci ve İngiliz hakem Howard Webb 137 puanla üçüncü sırada yer aldı.

Bu yönden de Cüneyt Çakır’ın jübilesini Gaziantep’te yapması Gaziantep için ayrı bir övünç kaynağı oldu.

MAÇA GELİRSEK

Ay-Yıldızlılar, geçtiğimiz gün Diyarbakır'da oynanan hazırlık maçında İskoçya'yı Ozan Kabak ve Cengiz Ünder'in attığı gollerle 2-1 yenmişti.

A Milli Futbol Takımımız, dün de Gaziantep'te oynadığı hazırlık karşılaşmasında Çekya'yı Enes Ünal ve Hakan Çalhanoğlu'nun golleriyle 2-1 mağlup etti.

A Milli Takımın Diyarbakır’daki İskoçya maçını 2-1 kazanmasının ardından dün gece Gaziantep’te Çekya’ya karşı güçlü bir oyun başlangıcı yaptı. Teknik Direktör Stefan Kuntz, yine 3-4-3’ü tercih etti fakat bazı isimleri değiştirdi. Sağ stoperde Samet Akaydın oynarken, Çağlar merkezde kaldı, Ozan Kabak ise sol stoper oldu. Onur Bulut, sağ kanat beki olarak göz doldurdu. Çünkü o bölgede Zeki’ye yakın bir  standartda olduğunu gösterdi. Eren Elmalı da sol bekte başarılı oldu.

Bu takımın patronunun Hakan Çalhanoğlu  ile Cengiz Ünder olduğu bir kez daha meydana çıktı. Merkezde Hakan Çalhanoğlu ve Salih Özcan’ın oyunumuza pozitif katkıları oldu. Kaptan Hakan, bu maçta en iyi milli maçlarından birini oynadı. Enes Ünal ise uzun bir aradan sonra Milli maçta gol atarak milli maçlardaki şanssızlığını kırdı.

İYİ OYUN İLE GÜZEL SONUÇ ALDIK

Millilerimiz maça iyi başladı. Orta alanda rakibine üstünlük kuran Ay-Yıldızlılar ön bölgede çoğalmakta zorlanmadı. Hakan ve Cengiz’le ataklara yön veren Milli Takımımız, ilk çeyrek sonrasında ataklarını sıklaştırdı. 31. dakikada Enes, Cengiz Ünder’in asistinde, attığı golle bizi öne geçirdi: 1-0. Bu golden sonra da skoru artırmak için yüklendik. Özellikle golden sonraki beş dakikalık bölümde Çekya savunmasını bir hayli yıprattık. Takım olarak iyi işler yaptığımız ilk kırk beş dakikayı 1-0 önde kapattık.

İkinci yarıda da oyunu kontrolümüzde tutamaya çalışırken, pas hataları yaptık. Çekya ise daha cesur ataklarla kalemize geldi. 56’da Cerny uzaktan vurdu, top Doğan’ın büyük hatası sonrası ağlarımıza gitti: 1-1. Bu golün ardından toparlanmamız uzun sürmedi. Ay-Yıldızlılar orta alandaki baskısını artırırken, tempoyu da kontrolünde tuttu. 70. dakikada Cengiz ceza sahasında Hakan’a oynadı. Hakan açısını kaybetmesine rağmen vurdu ve Millilerimiz bir kez daha öne geçti. Milli oyuncularımız mücadelenin büyük bölümünce sahaya istediklerini yansıtırken, oyun olarak sınıfı geçmeyi başardı. Gerek savunmada gerekse hücumda rakibine oranla çok daha iyi işler yapan Milliler sahadan 2-1 galibiyetle ayrılırken, İskoçya’dan sonra Çekya’yı da mağlup etmeyi başardı.

BOL ALKIŞLI GECE

Çekya hazırlık maçı futbolda çok sık yaşanmayacak bazı şeylerin de özel gecesi oldu. Önce Cüneyt Çakır’ın 5 dakikalık veda yönetimine tanıklık ettik. Sonra ilerleyen dakikalarda tribünlerin 'Arda Arda' tezahüratlarına... Milli takım dün akşam; ilk kez forma giyenler ve deneyimliler olmak üzere iki farklı ruh halini sahaya yansıtacak 'Deneme' kadrosuyla sahaya çıktı. Bir hazırlık maçı için olması gereken de buydu. Deneyimliler kategorisinde özellikle Hakan Çalhanoğlu belki de sürekli onu eleştiri oklarına hedef yapan konuda bambaşka bir milli takım seviyesi gösterdi izleyenlere. İşte tam da ondan beklenen 'Sahiplenme' buydu. Oyunun lideriydi. Adeta bir futbol resitali sundu. Top kazanma dahil, futbolun mücadele ve estetik tarafına büyük katkı verdi. Attığı golle de adeta kendi hakkını kendisi teslim etti saha içinde.

Cengiz Ünder, mükemmel asistiyle Enes’in de şansızlığını kırmasına katkı verdi. Enes’in gol atması milli takımın 'Atanları' kısmında önümüzdeki sürece umutları artıran bir başka konu oldu. 'Tutanlar' konusunda bu kadar deneme ne kadar doğru bilemiyorum ama yediğimiz talihsiz gol oyunda mücadelemizi kırmadı. Talihsizlikler kabul edilebilir ancak mücadele etmeme, özellikle de savaşmamanın kabul edilir tarafı yok milli takımda. Dün akşam üçlü savunmamız, kenar oyuncularımız, acemiliklerimiz bize 'Daha sık birlikte olunursa' bir çok şeyi çözer bu milli takım dedirtti.

GAZİANTEP’TE OYNANAN MİLLİ MAÇTA GAZİANTEP F.K.DAN TÜRK FUTBOLCU YOKTU

Evet, Gaziantep’te oynanan milli maçta Gaziantep F.K.dan Türk futbolcu maalesef yoktu.

Ancak, daha önce Gaziantepspor’da oynayan CENK TOSUN (TOSUN PAŞA) Milli takımla sahadaydı ve Gaziantep seyircisinden bol alkış aldı.

Aslında Gaziantep F.K.dan bir futbolcu vardı sahada. O da Gaziantep F.K. santforu TOMAS PEKHART Çekya Milli Takımının Santrforu olarak ilk 11 de sahaya çıktı. Ancak maçta pek varlık gösteremedi ve 2. Yarıda Teknik Direktörü tarafından oyundan alındı.

Gaziantep’te Çok uzun bir aradan sonra oynanan Milli maçta en azından moral için neden Gaziantep F.K.’nden bir futbolcu Milli Takıma davet edilmedi anlaşılır gibi değil bence.

Milli Takıma gidebilecek oyuncularımız da var aslında. Örnek olarak, Kaleci GÜNAY GÜVENÇ ve FURKAN SOYALP Milli Takıma davet edilebilecek kalitede Türk oyuncularımız. Üstelik maç öncesi 3-4 futbolcu da Milli Takımdan ayrılmıştı. Onların yerine en azından bir futbolcu davet edilebilirdi. Ancak bu yapılmadı.

Sonuç olarak; Milli maçın Gaziantep’te oynanması, maçta galip gelmemiz ve Gaziantep seyircisinin maça ilgisi ve stadı doldurup çok şevkli tezahüratı ve bunun yanında Milli Takımımızın şevki de bizleri sevindirdi ve ilerisi için ümitlendirdi.

MİLLİ TAKIM GAZİANTEP’TE