BANKA PROMOSYONLARI VERGİYE TABİ Mİ? MAAŞ VE ÜCRETLERİN BANKALARDAN ÖDENMESİ

YAYINLAMA: 14 Aralık 2022 / 20.16 | GÜNCELLEME: 14 Aralık 2022 / 20.35

Bilindiği üzere 5754 Sayılı “Sosyal Sigortalılar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” gereği olarak;

Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakın kural olarak Türk parası ile iş yerinde veya özel olarak açılan “Banka” hesabına ödeneceği hüküm altına alınmış olup, yasanın yürürlük tarihi olan 08.05.2008 tarihinden itibaren uygulanmaya başlamıştı.

Bu ödemelerin özel olarak açılan “Banka” hesabına yapılması halinde, bu hesaplara ilişkin bilgi ve belgelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara verilmesinin sırrın ifşası sayılmayacağı hususu da Bankacılık Kanununda yapılan değişiklik ile hüküm altına alınmıştır.

Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakları zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödemeyenlere bu durumda olan her işçi ve her ay için  idari para cezası uygulanacaktır.

Ayrıca, 320,323,324 ve 332 sayılı VUK. Tebliğleri mucibi 213 sayılı VUK.na göre de Özel Usulsüzlük Cezası uygulanabilecektir.

BANKALARIN PROMOSYONLARI

İşte bu şekilde maaş ve ücretler Bankalar kanalıyla ödenmektedir. Birçok işletme maaş ödemesi yapmak üzere bankalarla anlaşmaktadırlar. Bu anlaşma karşılığında da Bankalar uzun zamandır emeklilere yaptıkları “promosyon” ödemeleri gibi maaş ödenecek çalışanlara da belli bir miktar "promosyon" adı altında nakit ya da puan şeklinde ödeme yapmaktadır. Promosyon tutarları kurumların büyüklüğü, çalışanların sayısı ve maaşların yüksekliğine göre değişebilmektedir.

İşte bu "promosyon" şeklinde yapılan ödemelerin vergisel boyutu önem arz etmektedir.

KONU İLE İLGİLİ ÖZELGE

Konu ile ilgili olarak;

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)’nün 07.04.2014 tarih ve 13649056-120[61-2013/ÖZE-01]-35 sayılı Özelgesinde:

“GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61’inci maddesinde; "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almakta olup, aynı Kanunun 62’nci maddesinde de işverenlerin, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişiler olduğu hüküm altına alınmıştır.

Konu ile ilgili olarak 20/11/2008 tarihinde yayımlanan Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu 4 sayılı Sirkülerinin "3. Promosyon Ödemelerinin Gelir Vergisi ve Veraset ve İntikal Vergisi Kanunları Yönünden Değerlendirilmesi" başlıklı bölümünde "...Bankalar tarafından yapılan promosyon ödemeleri Gelir Vergisi Kanunu açısından değerlendirildiğinde; -Maaş promosyonlarının bankalar tarafından doğrudan çalışanlara puan veya nakit olarak ödenmesi durumunda, banka ile çalışanlar arasında işçi-işveren ilişkisi olmadığından, -Bankalar tarafından, vergi mükellefi olsun veya olmasın promosyon anlaşması yapılan kuruma ödeme yapılması ve bu ödemelerin gelir olarak kaydedilmeden çalışanlara aynen aktarılması halinde, ödeme yapan kurum aracı durumunda olacağından, Çalışanlara yapılan bu türden ödemelerin ücret olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Promosyon ödemelerinin banka tarafından doğrudan iktisadi faaliyeti olan kurumlara yapılması ve yapılan ödemelerin kazanca dahil edilmesi durumunda, ilgili kurum tarafından çalışanlara yapılan ödeme banka promosyonu olma niteliğini kaybetmiş olacağından ücretlerin vergilendirilmesine ilişkin hükümlere göre değerlendirilecektir..." açıklamasına yer verilmiştir.

Buna göre,

Şirketiniz ve bankalar arasında imzalanan maaş ödeme protokolü gereğince; bankalar tarafından personelinize yapılan "promosyon" ödemelerinin doğrudan şirketinize yapılması ve yapılan bu ödemelerin de şirketiniz tarafından gelir olarak kaydedilmeden personele aynen aktarılması halinde, söz konusu promosyon ödemeleri ücret olarak değerlendirilmeyecektir.

Öte yandan, promosyon ödemelerinin kazanca dahil edilmesi halinde ise çalışanlara yapılan ödeme banka promosyonu olma niteliğini kaybetmiş olacağından ödemelerin ücret kabul edilerek Gelir Vergisi Kanunu’nun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.  Sürecek

BANKA PROMOSYONLARI VERGİYE TABİ Mİ? MAAŞ VE ÜCRETLERİN BANKALARDAN ÖDENMESİ