YENİ YIL YENİ VERGİ İLE GİRİYORUZ (KONAKLAMA VERGİSİ)

YAYINLAMA: 22 Aralık 2022 / 17.35 | GÜNCELLEME: 22 Aralık 2022 / 17.35

Konaklama Vergisi nereden çıktı?

5/12/2019 tarihli ve 7194 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun yeniden düzenlenen 34 üncü maddesiyle Konaklama Vergisi, İhdas edilmiş ve 01.04.2020 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmişti.

Ancak Dünya çapındaki PANDEMİ nedeniyle yürürlük ertelenmiş ve son olarak, 14/10/2021 tarihli ve 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 61 inci maddesiyle değiştirilen 7194 sayılı Kanunun 52’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmüne göre 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Uygulama Tebliği ise; 14 Aralık 2022 tarih ve 32043 sayılı Resmi Gazetede Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’nca yayınlanarak “Konaklama Vergisi” ile ilgili yasanın nasıl uygulanacağı açıklanmıştır.                     

Buna göre;

Konaklama Vergisinin konusu:

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) konaklama vergisine tabidir.

Geceleme hizmetinin; sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmez.

Konaklama vergisinin mükellefi yukarıda sayılan hizmetleri sunanlardır.

Vergiyi doğuran olay, belirtilen hizmetlerin sunulması ile meydana gelir.

Konaklama Vergisinin Matrahı:

Konaklama vergisinin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, katma değer vergisi hariç, her ne suretle olursa olsun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamıdır.

Konaklama Vergisinin oranı:

Konaklama vergisinin oranı % 2'dir.

Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkilidir.

Konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz. Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez.

Konaklama Vergisinde İstisnalar:

Aşağıda sayılan hizmetler konaklama vergisinden müstesnadır:

Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler.

Karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler. Sürecek

YENİ YIL YENİ VERGİ İLE GİRİYORUZ (KONAKLAMA VERGİSİ)