DİİB.NE İSABET EDEN KDV SORUNU (2)

YAYINLAMA: 17 Ocak 2023 / 18.52 | GÜNCELLEME: 17 Ocak 2023 / 18.52

Tebliğin yayınlanmasının arkasından değişiklik hükmüne göre İhracatçılar İmalatçılardan KDV ödeyerek aldıkları ürünlere ait KDV.ni Vergi Dairesinden alamadılar.

Bunun arkasından 13.Aralık 2016 tarih ve 29917 sayılı resmi gazetede yayınlanan 8 Seri Nolu KDV Genel Tebliği yayınlandı. İlgili tebliğin değişiklik maddesi şöyle:

“MADDE 1 – 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-1.5.) bölümünün; birinci paragrafının son cümlesindeki “ihracatçılara” ibaresinden sonra gelmek üzere “(dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketleri hariç)” ibaresi, ikinci paragrafının sonuna “Dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketlerine yapılan ihraç kaydıyla teslimlerde bu sınır uygulanmaz.” cümlesi eklenmiştir.”

Denilmiştir.

Bu değişiklikle “Dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketlerine yapılan ihraç kaydıyla teslimlerdeki KDV iadelerinde bahis mevzuu sınırın uygulanmayacağı belirlenmiş oluyordu.

Söz konusu 7 ve 8 nolu KDV. Genel Tebliğleri çıktığı andan itibaren İmalatçı ve İhracatçı firmalar KDV. İade uygulamasında çeşitli sorunlarla karşılaşmışlardı.

Bu dönemde Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanlığı yapmaktaydım.

Konunun çözümü için dönemin Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Sayın Halil Tekin ile çeşitli görüşmelerim yanında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı (Rahmetli) Sayın Adnan Ertürk ve Daire Başkanı Sayın Mehmet Arabacı ile görüşmelerim olmuştu.

Konu ile ilgili “Bu 7 nolu Tebliğin İhracata Engelleyici olduğu” yönünde Gazetelere beyanatlarım da olmuştu.

Sonuçta konu ile ilgili Gaziantepli ve diğer illerdeki İş Adamlarının girişimleri sonucunda 15.02.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 11 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği çıkarılmıştır.

Söz konusu 11 nolu KDV. Genel Tebliği’nde aşağıdaki şekilde bir değişiklik olmuştur:

“MADDE 19 – Aynı Tebliğin (IV/A-1.5.) bölümünün birinci paragrafı yürürlükten kaldırılmış, ikinci paragrafının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.”

“DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malı 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarı, ihraç kayıtlı teslim bedeli ile DİİB kapsamında aldığı girdilerin bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.”

Bu değişiklik sonucunda;

“DİİB sahibi mükelleflerin ihracatçı firmalara KDV’li teslim yapabileceği ve ihracatçı firmalarında KDV İadelerini yine alabilecekleri” hükmü yeniden getirilmiş oluyordu. 

Bundan sonra 2022 yılı Aralık ayı ortalarına kadar DİİB sahibi mükellefler ihracatçı firmalara KDV’li teslim yapmış ve ihracatçı firmalarda herhangi bir sorunla karşılaşmadan KDV İadelerini almışlardı.sürecek

DİİB.NE İSABET EDEN KDV SORUNU (2)