DİİB.NE İSABET EDEN KDV SORUNU GELİR İDARESİNDEN GELEN YAZI (3)

YAYINLAMA: 18 Ocak 2023 / 13.09 | GÜNCELLEME: 18 Ocak 2023 / 13.09

Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) 2022 Aralık ayında Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı’na bir yazı göndererek olayımızda tekrar başa dönülmesi sonucunu getirmiştir. Aynı yazının başta İstanbul olmak üzere diğer tüm Vergi Dairesi Başkanlıklarına gönderildiği anlaşılmaktadır.

Söz konusu “DİİB. Sahibi Mükelleflerin KDV. Ödemeksizin aldığı ürünü KDV.li satması Durumu Hk.” Yazıda özet olarak;

“DİİB sahibi mükelleflerden ihraç edilmek üzere KDV’li mal alımı yapan ihracatçı firmalar KDV’li mal 11 nolu KDV. Genel Tebliğinde belirtildiği şekilde KDV.li ürün satabilecekleri belirtilmişse de “KDV. İadelerinin ancak DİİB sahibi firmaya zamanında KDV ödenmeksizin kullanılan tutar için tarhiyat yapılıp tarhiyatın kesinleşmesinden sonra yerine getirilebilirdenilmiştir.

Ayrıca; “DİİB sahibi firmadan KDV ödeyerek alım yapıp İhracat yapan firmaların ne kadar DİİB kullandığının detaylı bir şekilde izahının alınması ve bloke-tenzil uygulaması halinde iade işleminin yerine getirilebileceği” belirtilmiştir.

Tabiidir ki bu talimattan sonra Vergi Daireleri belirli bir tarihten sonra konu ile ilgili verilmiş KDV. İade raporları da dahil olmak üzere yeni verilecek dosyalar için de yukarıdaki talimat doğrultusunda işlem yapmaktadırlar.

Bu durumda da DİİB. Sahibi İmalatçı mükelleflerin “Zamanında KDV ödenmeksizin kullanılan tutar için tarhiyat yapılacaktır.”

DİİB sahibi Mükelleflerin söz konusu tarhiyata uğramamaları için satışlarını “İHRAÇ KAYITLI” olarak yapmaları uygun olacaktır. Aynı şekilde henüz iade aşamasındaki KDV. Tahsil ederek yapmış oldukları satışları “İHRAÇ KAYITLI SATIŞA” çevirmeleri halinde DİİB ne isabet eden KDV. İadeden çıkacağı İçin tarhiyata uğramaları söz konusu olmayacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Dairesi Başkanlıklarına gönderdiği yazıyla “DİİB sahibi Mükellefleri ihraç kayıtlı satış yapmaya” yönlendirmektedir. Böylece DİİB’ne isabet eden KDV’nin mükellefe iadesini önlemek istemektedir.

Esasında bu uygulama 11 nolu KDV Genel Tebliğinin getiriliş amacına ve ruhuna aykırıdır. Bu şekilde 11 nolu KDV Genel Tebliği “Kadük” hale gelmektedir.

SONUÇ

Sonuç olarak; Ülkemizin Dış Ticaret açığının kapatılması hedefi varken Dış Ticaret açığı verdiği bu dönemde İHRACAATI ARTIRMAK için 11 nolu KDV Genel Tebliğinin getiriliş amacına ve ruhuna uygun olarak yeni bir tebliğ ile “İhracatçılara herhangi bir kısıtlama olmadan KDV İadelerinin yapılması” sağlanmalıdır.

KAYNAKÇA:

KDV Uygulama Genel Tebliği

- 8 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği 

- 7 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği         

-11 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği

- Gelir İdaresi Başkanlığı yazısı.

 

Kaynak: www.MuhasebeTR.com.dan alınmıştır.

DİİB.NE İSABET EDEN KDV SORUNU GELİR İDARESİNDEN GELEN YAZI (3)