Deprem Müzesi…

YAYINLAMA: 31 Mayıs 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 31 Mayıs 2023 / 11.00

Arkadaşlar 27 Mayıs Cumartesi günü Gaziantep Mimarlar Odası olarak 6 Şubat depreminden ağır yara alan ilçelerimiz Nurdağı ve İslahiye’ye teknik bir gezi yaptık.

Benim için unutulmaz bir deneyimdi. Özellikle Nurdağı’nı gezerken bir fantastik dram filminin setini dolaşır gibi hissettim. Gerçek olduğunu kabul etmek yüreğime ağır geldi. İslahiye ilçemiz de ağır yaralıydı fakat Nurdağı bitmişti.

Biten, yıkılan, harabe olmuş yapısal çevreye rağmen, doğa hiçbir şey olmamış gibi yaşamaya devam ediyordu. Ne demek istiyorum? Meyve ağaçlarının dalları meyve doluydu. Yenidünya ağaçları, dut ağaçları yaşanan onca acıya rağmen meyvelerini vermiş sapasağlam ayakta duruyorlardı. Adeta buraların gerçek sahipleri biziz dercesine. Harabelerin arasında başı meyve dolu ağaçlar… Nerede o ağaçların sahipleri?..

Nurdağı verimli kıpkırmızı toprağa sahip bir ova üzerine kurulmuş bir ilçemizdi. Aynı zamanda da 1. derece deprem bölgesiydi. Önceleri bir iki kattan yüksek yapılaşmalar yapılmazken son yıllarda 5-6 kat yüksekliğinde büyük ve lüks apartmanlar hızla inşa edilir olmuştu.

Bölgenin teknik şartlarına rağmen yapılaşmadaki bu ihmal ve vurdumduymazlık ne yazık ki çok sayıda can ve mal kaybına neden olmuş durumda. Bugün gelinen noktada, ilçenin belediye başkanı yargılanırken bölge halkı mağduriyet içinde. İlçe tamamen farklı bir alana taşınıp yeniden kurulacak. Afad tüm gücüyle bölgede koordinasyon halinde. Mevcut alana kurulan hamam, sosyal market, geçici prefabrik işyerleri, konteyner kent ve aşevi ile yaşam sürdürülmeye çalışılıyor.

Yıkımlar eşzamanlı ve kontrollü olarak bölgenin pek çok yerinde devam ediyor. 10.000 m2 kadar büyüklükte bir alan ise etrafı sınırlarla çevirilerek korumaya alınmış durumda. Buradaki yapılaşma mevcut haliyle korunacak ve Deprem Müzesi’ne dönüştürülerek ziyarete açılacak. Özel izin ile ve güvenlik eşliğinde bu bölgeyi de gezme şansı bulduk.

Deprem Müzesi’nin vatandaşa yaşanılanları unutturmamak adına düzenlendiği ifade ediliyor olsa da özellikle mimarlık ve mühendislik öğrencileri için bu alanın ileride organik bir laboratuvar rolü üstleneceğini de düşünüyorum.

Teknik geziyi düzenleyip bizi davet eden Gaziantep Mimarlar Odası yönetimine, bize taşıt tahsis eden Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mimar Erdem Güzelbey’e ve rehberimiz İnşaat Mühendisi Mehmet Özateş’e çok teşekkür ediyorum.

Herkese sevgiler, selamlar…

Deprem Müzesi…
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *