Hayaller ve Hayatlar…

YAYINLAMA: 22 Haziran 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 22 Haziran 2023 / 11.00

Depremzede hak sahipliği başvuruları başladı ve 30 Temmuz’da süresi doluyor arkadaşlar. Süre dolduktan sonra geri dönüşü mümkün değil haberiniz olsun.

Bu konuda sizlerden gelen soruların cevaplarını paylaştığım videoma Akşen ile Mimari YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Orada bir çok soru netlik kazandı diye düşünüyorum. Yalnız bugün bu yazımda altını çizmek istediğim önemli bir konu daha var.

Özellikle Toki’den ev alma beklentisi içinde olan ve sırf bu sebeple evlerinin güçlendirilmesini değil de yıkılıp yeniden yapılmasını isteyen orta hasarlı konut sahiplerini uyarmak istiyorum.

Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle çok sayıda bina ağır ya da orta hasar almış durumda. Bunların tamamına Toki evi yapılması mümkün görünmüyor. Dolayısıyla bu beklentiniz karşılanmayabilir ve bunun geri dönüşü de olmayacaktır.

İkincisi mevcut arsa paylarınız, ister mevcut arsanızda yeniden yapım olsun, ister kamulaştırma ile farklı bir yerde olsun değer kaybedecektir. Küçülecektir.

Bu değer kaybının birkaç nedeni var. Birincisi 1 Temmuz itibari ile yürürlüğe girecek olan yeni imar yönetmeliğine göre yıkılan binanıza aynı ölçü ve koşullarda yeni bir bina yapılması mümkün değil. Bu durumdan pek çok yıkım isteyen orta hasarlı bina sakini haberdar da değil.

İkincisi yıkılıp yeniden yapılacak olan binanızın uygulamasını yapacak olan müteahhit devlet tarafından belirlenecek. Bu konuda çalışmalar sürdürülüyor. Dolayısıyla yeni yapılacak projede söz sahibi olmanız mümkün görünmüyor. Size verilene razı olacaksınız gibi bir durum söz konusu. Aynı zamanda size verilen bu ev için yapılacak para yardımı yani hak sahipliğiniz kredi şeklindedir. Devlet size ev hediye etmiyor. 20 yıllık bir borçlanma hakkı veriyor. Tamamen sürpriz bir proje sürpriz bir metrekare ve sürpriz bir konumda sürpriz bir müteahhidin sunduğu koşullar ile.

Bu kadar sürprize razı iseniz binanızı yıktırıp yeniden yaptırabilirsiniz. Karar verirken tüm bunları göz önünde bulundurmanızın önemini naçizane tavsiye ediyorum. Meşhur bir söz var “hayaller ve hayatlar” şeklinde. Hayal kırıklığı olmasın. İşinizi sağlama alın ve doğru adımlar atın.

Sevgiler, selamlar…

Hayaller ve Hayatlar…
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *