ANASAYFA arrow right Sağlık

Acile başvuran hasta sayısı çok fazla

Acile başvuran hasta sayısı çok fazla
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı ve ATUDER( Acil Tıp Uzmanları Derneği ) iş birliğiyle Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde “Pediatrik Aciller” sempozyumu düzenlendi
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı ve ATUDER( Acil Tıp Uzmanları Derneği ) iş birliğiyle Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde “Pediatrik Aciller” sempozyumu düzenlendi

Tüm sağlık çalışanlarının doğru tanı ve tedavi için sahip oldukları bilgi, beceri ve tecrübeleri tekrarlamak, yeni bilgiler ve tecrübeler edinmek amacıyla düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan, bir pediatrik vakayla uğraşmanın kolay olmadığını vurgulayan Gaziantep
Acil Tıp hekimlerinin çok zor ve çok kutsal bir iş yaptıklarına dikkat çeken Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeki Çelen ise, “Acil tıp deyince aklıma mecburi hizmet yaptığım günlerim geliyor. Hep acil vakalar gelirdi. Tek doktordum. Var gücümle çalışırdım. Acil Tıp’ın ne kadar zor ve önemli olduğunu sahada yaşayarak öğrendim. Bu alanda görev alan arkadaşlarıma bu sebeple ayrı saygı duyuyorum. Acil Tıp hekimleri doğru kararları çok kısa bir zamanda vermelidirler. Tüm branşlarda bilgi ve tecrübe sahibi olmaları gerekmektedir. Ayrıca sağlıkta şiddete de en çok maruz kalan arkadaşlarımız onlardır. Sadece hastayı değil hasta yakınlarını da tedavi ediyorlar. Yerine göre psikolog yerine göre sosyolog oluyorlar. Tüm bu zorlukların yanında dünya standartlarına göre Türkiye’de acile başvuran hasta sayısının da oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Bilgiler paylaşıldıkça artar. Bu toplantıları o açıdan çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.
Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve ATUDER Genel Sekreteri Prof. Dr. Behçet Al konuşmasında, “Bizlere her zaman destek oldukları için rektörümüze ve dekanımıza teşekkürlerimi sunmak isterim. Üniversitemizde son 1 yıl içerisinde 5 defa eğitim düzenledik. Bu beşinci eğitimimiz olacak. Mütevazı bir ekiple bu işi yapıyoruz. “Pediatrik aciller” ismi altında ülkemizde ilk defa bu kadar kapsamlı bir sempozyum düzenlendi. Ülkemiz dünyada acil hasta başvuruların en çok olduğu ülkelerin başında geliyor. 2017 yılında Türkiye’de 125 milyon acil başvurusu yapıldığını görüyoruz. Acile başvuran pediatri hastaları ise bu rakamın 5’te biridir. Rakamlar bu konuda gerekli eğitimlerin olması gerektiğini göstermektedir. Acil başvurularının azalması ile ilgili çok önlemler alındı. Ancak önüne geçilemedi. Dolayısıyla bu konuda yapılacak tek şey var. O da kendimizi geliştirmektir. ATUDER olarak 1999 yılında kurulduk. Her yıl çok sayıda ulusal ve uluslar arası aktiviteler düzenliyoruz. Bunları 25’i aşkın sayıda uluslar arası derneklerle yapıyoruz. Bu sene de yine büyük bir kongre düzenleyeceğiz. Biz acil tıp hizmetlerini yakın komşularımıza da veriyoruz. Makedonya da Kazakistan’da da sempozyum yaptık. Çok etkili uluslar arası kongreler yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Yurt dışından katılımların da olduğu sempozyuma, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Avni Gökalp, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeki Çelen, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Suat Zengin, Kamu Hastaneler Birliği Başkanı Uz. Dr. Davut Vecdi Ersöz, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Mehmet Emin İnce, Ersin Arslan Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Özkaya, GAÜN Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Cuma Yıldırım, Prof. Dr. Şevki Hakan Eren, birçok sayıda doktor, acil tıp teknisyenleri ve öğrenciler katıldı.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *