ANASAYFA arrow right Sağlık

Vatandaşın sağlığa harcadığı para her geçen yıl artıyor

Vatandaşın sağlığa harcadığı para her geçen yıl artıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
Gaziantep-Kilis Tabip Odası eski Başkanı Hamza Ağca, Şubat ayında ilaca yapılan yüzde 26 zammı eleştirirken, ilerleyen z
Gaziantep-Kilis Tabip Odası eski Başkanı Hamza Ağca, Şubat ayında ilaca yapılan yüzde 26 zammı eleştirirken, ilerleyen zamanlarda ilaca yeniden bir zam gelebileceğini ileri sürdü

Ağca, vatandaşın her sene sağlığa harcadığı paranın arttığını kaydederken, yine artmaya başlayan sağlıkta şiddet konusunda ise şunları söyledi: “Sağlık sistemi sürdürülemediğinden sağlıkta şiddet meydana geliyor. Çünkü uygulanabilir bir sağlık sistemi yok. Ama halk karşısında sağlık çalışanlarını gördüğünden sorumlu olarak görüyor. Sağlıkta şiddetin önlenmesi içinde Sağlık Bakanlığı elini taşın altına koyup, gerekli tedbirleri almalıdır.”
Vatandaşın ilacını
değiştirmek zorunda kalıyoruz
Vatandaşın ilaca ulaşmakta sıkıntı yaşadığını vurgulayan Ağca, birçok ilacın bulunamadığına dikkat çekerken, “Vatandaşımız bazı kalp ve devamlı kullanması gereken ilaçları bulamıyor. Dolayısıyla ilaç bulunamadığından vatandaşlarımızın ilaçlarını değiştirmek zorunda kalıyoruz. Onun için Sağlık Bakanlığı’nın ilaç konusunda bir an önce tedbir alması gerekiyor. Elektriğe, akaryakıta ve sigaraya zam geldiğini düşürsek ilaçlara da ikinci bir zammın geleceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Devlet, sağlığa yeteri
kadar para ayırmıyor
“Piyasada ilaç bulunamamasının nedeni devletin sağlığa yeteri kadar para ayırmaması” diyerek açıklayan Ağca, “Devlet, bütün sağlık harcamalarını vatandaşın üzerine yıkmak istiyor. Dolayısıyla ilaç firmaları da yeteri kadar kar etmedikleri ilacı piyasaya sürmüyorlar. Ülkemizin aşıda ve ilaçta dışa bağımlılığı arttı. Daha önce ilaç ve aşı üreten fabrikalarımız varken, şimdi aşı ve ilaçları dışarıdan almaya başladık. Bundan dolayı kendi fabrikalarımızda bir an önce ilaç ve aşı üretimine başlamamız lazım” diye açıklamada bulundu.
Hastane çalışanları hastaların
masraflarını üstlenmek zorunda kalacak
Şehir hastanelerinin yüzde 70 dolması için sağlığın pahalılaşacağını ifade eden Gaziantep-Kilis Tabip Odası eski Başkanı Hamza Ağca, konuşmasına şöyle devam etti: “Eğer şehir hastaneleri yüzde 70 dolmazsa bu sefer hazineden para aktarılacak. İktidarda hazineye yük olmasın diye vatandaşın üzerine yıkacak. Ayrıca devlet, şehir hastanelerinin giderlerini vatandaşın yanı sıra sağlık çalışanlarının üzerine yükledi. Hastane çalışanları hastaların masraflarını üstlenmek zorunda kalacak. Bu şekilde sağlığın sürdürülebilir olması mümkün değil” şeklinde ifadeler kullandı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *