ANASAYFA arrow right Siyaset

300 avukat Cizre'ye gidiyor

300 avukat Cizre'ye gidiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.34
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.34
bianet’e konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Cizre’de sivil halkın anayasal haklarının
Diyarbakır, Adana, Mersin, Antep, Van, Bitlis gibi barolardan avukatlar, Midyat’ta buluşarak Cizre’ye gitmeyi deneyecek.
bianet’e konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Cizre’de sivil halkın anayasal haklarının hukuksuz bir şekilde askıya alındığını söyledi
Türkiye’nin farklı illerinden avukatlar bu sabah Cizre’ye doğru yola çıktı. Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi, "Amacımız Cizre’deki hukuksuzluğu yerinde görmek, kaydetmek ve hayatları tehlikede olan Cizrelilerle dayanışmak" dedi.

Türkiye’nin farklı illerinden 300’e yakın avukat, dün sabah Cizre’ye doğru yola çıktı.
Diyarbakır, Adana, Mersin, Antep, Van, Bitlis gibi barolardan avukatlar, Midyat’ta buluşarak Cizre’ye gitmeyi deneyecek.
bianet’e konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Cizre’de sivil halkın anayasal haklarının hukuksuz bir şekilde askıya alındığını söylerken, “Henüz anayasanın yürürlükte olduğu, demokratik özgürlüklerin kağıt üzerinde yazılı olduğu bir ülkedeyiz” diye konuştu.
Olağanüstü hal veya sıkıyönetim gibi anayasanın öngördüğü usullerle alınmış kararlar olmadan, valilerin sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi olmadığını ifade eden Elçi, amaçlarının Cizre’de yaşanan hukuksuzlukları kayıt altına almak olduğunu ifade etti.

Elçi “Umarız yurttaşların anayasal haklarını savunmakla görevli bir mesleğin mensupları olarak, bugün bizim de seyahat özgürlüğümüz ve anayasal haklarımız ihlal edilmez” dedi.
"AYM'den bugün karar çıkabilir"
Elçi bianet’e şunları söyledi: “Diyarbakır, Adana, Mersin, Antep, Van, Bitlis gibi barolardan 300'e yakın avukat, Cizre’deki hukuksuzluğu yerinde görmek, incelemek ve hayatları tehlikede olan, bir haftadır her türlü hayati gereksinimlerinden yoksun olan ve yoğun ateş altında fiziki varlığı da tehlikede olan sivillerin yaşam hakkına saygı çerçevesinde dayanışmak için gidiyoruz.
“Diyarbakır’dan 150 civarı avukatla yola çıktık. Diğer illerden yola çıkanlarla Midyat’ta buluşacağız ve Cizre’ye gideceğiz.

“Henüz anayasanın yürürlükte olduğu, demokratik özgürlüklerin kağıt üzerinde yazılı olduğu bir ülkedeyiz. Cizre’de 100 bini aşkın sivilin tüm anayasal hakları bir haftadır tamamen askıya alınmış.
“Anayasada olağanüstü hal veya sıkıyönetim gibi anayasanın öngördüğü usullerle alınacak karar olmadan, valilerin sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi yok. Burada anayasa göz ardı edilerek, İller İdaresi Yasası’nın 50. Kolluk Görevi çerçevesinde Valinin tedbir yetkisine dayanarak, OHAL’lerde bile sınırlı ve istisnai olarak alınan tedbirler bir haftadır uygulanıyor.

“Dolayısıyla hukuk tanımayan ve anayasal hükümleri göz ardı eden bir idari uygulamayla karşı karşıyayız. Yurttaşların anayasal haklarını savunmakla görevli bir mesleğin mensupları olarak, umarız bizim de seyahat özgürlüğümüz ve anayasal haklarımız bugün ihlal edilmez.
“Anayasa mahkemesine bu hukuksuzluğa karşı bireysel başvuruyla bir şikayet dilekçesi de sunmuştuk. Ben bugün bir karar çıkacağını umuyorum.

“En azından 8. günde bunu hukuksuzluğun sona ermesi gerekiyor. Aksi takdirde Cizre’de kitlesel hastalıklar tehlikesi ortaya çıkacak. Biz Cizre halkının yaşamı ve temel hakları güvence altına alınana kadar, yaşananları kayıt altına almak için orada olacağız.”İHA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *