ANASAYFA arrow right Siyaset

1 Kasım seçimleri manşetlere nasıl yansıdı?

1 Kasım seçimleri manşetlere nasıl yansıdı?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
1 Kasım genel seçimlerinin ardından manşetlerde “İstikrar” vurgularının

Manşetlerde 1 Kasım Seçimleri

1 Kasım genel seçimlerinin ardından manşetlerde “İstikrar” vurgularının yanı sıra “Korku” ve engellere de dikkat çekildi.

AKP’nin tekrar tek başına iktidar olduğu 1 Kasım seçimleri manşetlere böyle yansıdı:

Hürriyet: Mevlana Mesajları

“Sandığın kararı” sürmanşeti ile çıkan Hürriyet manşette Davutoğlu’nun Ankara’daki balkon konuşmasına yer verdi.

Spotta “AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Ankara’daki balkon konuşmasında Mevlana’dan mesajlarla tüm Türkiye’yi kucaklama sözü verdi” denilirken ara başlığa Davutoğlu’nun “Sevgi Tohumu ekmeye geldik” çekildi.

İlk sayfada MHP “58 ilde sıfır çekti”,  CHP, “Bunu başarı görmüyoruz”, HDP “Kampanyasız 3. Partiyiz” şeklinde Eş / Genel Başkanların sözlerinin başlıklara taşınmasıyla görüldü.

Sabah: Sandık Devrimi

Sabah “Millet kazandı, istikrar kazandı, Türkiye kazandı” başlıklarını kullandı. Davutoğlu ve Erdoğan’ın fotoğrafı manşette yer aldı.

Spotta, “İç savaş tehditleri, cephe tuzakları, algı operasyonları, Paralel’in kumpasları sandıkta darmadağın oldu. Millet huzurun, istikrarın, refahın egemen olacağı yeni bir dönemin müjdesini verdi” denildi.

İlk sayfada “sıra sivil anayasada” başlıklı haber ile birlikte “Seçimin kaybedenleri” başlığı altındaki haber yer aldı. “Seçimin kaybedenleri” başlığında siyasetçiler bölümünde Demirtaş, Bahçeli ve Kılıçdaroğlu; “Algıcılar”bölümünde Murat Karayılan, Fethullah Gülen, Aydın Doğan yer aldı.

Cumhuriyet: Korkunun Zaferi

“Anketler de muhalefet de yanıldı. AKP en kritik seçimi sürpriz şekilde kazandı”, “Korkunun Zaferi” manşetiyle çıkan Cumhuriyet spotta şöyle dedi:

“Anketler de muhalefet de yanıldı. AKP en kritik seçimi sürpriz şekilde kazandı”, “Canlı bombalar, şehitler, beyaz Toros tehditleri, ekonomik kriz endişesi derken Erdoğan’ın erkek seçim taktiği tuttu ve 5 ay önce oyu yüzde 40.8 olan AKP, dün 49.4’ü bulup tek başına iktidar oldu.”

Erdoğan’ın fotoğrafının tutulduğu kutlama fotoğrafını manşetten veren Cumhuriyet, Davutoğlu’nun balkon konuşmasını “Herkesin hukuku güvence altında” başlığıyla gördü.

Anasayfada “Deprem” başlığında muhalefet partilerinin durumuna yer verildi. CHP ve HDP Eş / Genel Başkanlarının görüşleri “Muhalefet ‘korkuya yer yok’ dedi” başlığıyla yer aldı.

Sözcü: Terör Arttı, Döviz Arttı, Oylar Arttı, Saltanata Devam

Sözcü, spotta “Erdoğan koalisyon kurdurmadı, millet tatile gönderildi, seçime katılım azaldı. Üstelik ülkede terör ve kriz korkusu yaşandı. AKP tek başına koltuğa oturdu!” spotuyla sonuçları verdi.

Erdoğan’ın fotoğrafının yanına Davutoğlu’nun fotoğrafının yerleştirildiği manşetin yanında muhalefet partisi liderleri “CHP şokta… MHP, HDP çöktü” başlığıyla yer aldı.

Posta: Tek Başına AK Parti

Erdoğan ve Davutoğlu’nun yanyana fotoğrafının manşette görüldüğü Posta’da “AK Parti, Başbakan Davutoğlu liderliğinde ilk zaferini kazandı” cümlesiyle başlayan spotta seçim sonuçlarına dair bilgi verildi.

Davutoğlu’nun balkon konuşması “Herkesin gönlüne girmeye geldik” başlığıyla görülürken, CHP, MHP ve HDP liderlerinin görüşleri ana sayfada küçük yer aldı.

Milliyet: Açık Ara Tek Başına

Manşet üstünde “AK Parti’nin 4. Büyük Zaferi” notuyla çıkan Milliyet, manşette AKP, CHP, HDP ve MHP liderlerinin fotoğraflarıyla oylarındaki değişimin verildiği Milliyet’te manşet yanında Erdoğan’ın yazılı açıklaması “Mesaj terör örgütüne”  başlığıyla görüldü.

Davutoğlu’nun balkon konuşması “Gün tevazu günüdür” başlığıyla verildi. İlk sayfada “MHP’de hüsran”, “CHP bu kez de yerinde saydı”, “HDP barajı kıl payı geçti” başlıklı haberler yer aldı.

Haber Türk: Hoca’nın Zaferi

Davutoğlu’nun fotoğrafının yer aldığı manşetin spotunda “23 milyonluk rekor oy sonrası Davutoğlu ‘Bugün zafer ama aynı zamanda tevazu günü. Sevgi ekmeye geliyoruz’ dedi” cümlesi yer aldı.

Logo yanında Erdoğan’ın fotoğrafı ile “Erdoğan’ın kutlama mesajı” başlıklı haber yer aldı.

Manşet dışında “Seçmen ‘istikrar’ dedi” başlığına ayrılan ilk  sayfada CHP, MHP ve HDP liderlerinin görüşleri küçük şekilde yer aldı.

Yeni Şafak: Muhteşem Zafer

“AK Parti tek başına iktidar. Kirli ittifaklar çöktü” diyen Yeni Şafak manşete Davutoğlu’nun balkon konuşmasından fotoğraf koydu. Erdoğan’ın fotoğrafı “Sonuca saygı duyun” başlıklı haberde yer aldı.

“CHP durdu”, “Halk Bahçeli’ye ‘Hayır’ dedi”, “HDP çöktü” muhalefet partilerine ilişkin başlıklar oldu.

Zaman: Tek başına iktidar

Sandık başından temsili fotoğrafı manşete taşıyan Zaman, spotta “Türkiye, 7 Haziran sonrası koalisyon kurulamaması üzerine dün 26’ncı kez milletvekili seçimi yaptı. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti, 4’üncü kez tek başına iktidar olacak çoğunluğu elde etti” derken diğer partilere ilişkin sonuçlara da yer verdi.

Davutoğlu “78 milyonun hukuku korunacak”, Kılıçdaroğlu “Sorumluluğumuz daha da arttı”, Yüksekdağ ve Demirtaş “Eşit ve özgür bir seçim değildi” sözleriyle ilk sayfada yer alırken, Bahçeli’nin fotoğrafı “MHP’de büyük hayal kırıklığı” başlıklı haberde kullanıldı.

Birgün: Saflar netleşti, Direneceğiz

“AKP savaş politikalarıyla yeniden iktidar oldu. Sağ ve sol taban daha da bloklaştı” cümlesi manşet üzerinde yer alan Birgün, manşete seçim sayımından fotoğraf koydu.

İlk sayfada ayrıc Davutoğlu’nun küçük fotoğrafı ile “2019’a kadar iktidar’ iddiası”, Akper Taş ve Selma Gürkan’ın fotoğraflarıyla “Birleşik mücadele bu iklimi değiştirir”, “Yüksekdağ ve Demirtaş’ın fotoğrafı ile “Eşit ve adil bir seçim  yaşanmadı” başlıklı haberler yer aldı.

Star: Nerede kalmıştık

Sürmanşette Erdoğan’ın fotoğrafı ile “Herkes saygı duysun” başlıklı haber yer aldı.

Davutoğlu’nun fotoğrafının yer aldığı manşetin spotunda “Türkiye, üzerinde oynanan oyunlara cevabını sandıkta verdi. AK Parti yüzde 49.4 ile tek başına iktidar” denidli.

Bahçeli, Kılıçdaroğlu ve Demirtaş’ın fotoğrafları sayfanın sonunda “Öz eleştiri yok, suçlama var” başlıklı haberde yer aldı.

Vatan: Ezdi geçti

Davutoğlu’nun fotoğrafı ile basılan sürmanşette AKP’nin tek başına iktidar olduğu belirtilirken manşette dünya basına yansımalar “Erdoğan için tam bir zafer” başlıpıyla verildi.

“MHP çöktü istifa yok” , “HDP’yi barajdan yurt dışı kurtardı” ve Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafıyla “Kurultayı işaret etti” haberleri ilk sayfada yer aldı

Ortadoğu: Millet seçimini yaptı

 

Spotta "Devletin tüm imkanlarını kullanan AKP, bir kez daha tek başına iktidar oldu. İmkansızlıklar içinde seçime giden CHP, 7 Haziran'a göre oylarını korurken, MHP ve HDP oy kaybı yaşadı" denildi.

Erdoğan'ın fotoğrafıyla verilen "Seçmen iktidarı verdi, başkanlık vermedi" haber de ilk sayfada yer aldı.

Taraf: Kaos planı tuttu

 

Erdoğan’ın fotoğrafının yer aldığı manşette “7 Haziran sonuçlarını beğenmeyip Türkiye’yi yeniden seçime götüren AKP’nin kaos planı tuttu” denildi.

Ana sayfada “Bahçeli iktidarı hediye etti” başlıklı büyük haberin yanında “HDP’ye PKK kaybettirdi”, ve Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafıyla basılan “Umduğunu bulamadı” haberleri yer aldı.

Bugün: Seçimin kaybedeni yok

“Türkiye kazandı” sürmanşetiyle çıkan Bugün manşette Davutoğlu’nun balkon konuşmasından ve “Demokrasi perçinlendi” sözleriyle Erdoğan’ın fotoğrafına yer verdi.

“CHP yerinde saydı”, “Sonuçlar MHP’yi yıktı” başlıklı aynı boyutta haberler yan yana yer alırken, “İş dünyası rahat nefes aldı” başlıklı haberin yanında Demirtaş fotoğrafıyla verilen küçük haberde “HDP kılpayı Meclis’te” başlığı görüldü.

Akşam: Kasım depremi

Davutoğlu’nun fotoğrafının manşetten verildiği Akşam “3 Kasım 2002 seçimlerinde 12 yıllık koalisyonlar dönemine son veren AK Parti, yine bir kasım ayında destan yazdı” dedi.

Erdoğan’ın fotoğrafıyla manşet yanında yer alan haberin başlığı “Milli iradeye saygılı olacağız” idi.

“Seçimin kaybedeni Demirtaş ve Bahçeli” başlıklı haberde “”HDP kazdığı hendeğe düştü”, “Hayır’cı siyaset sandığa gömüldü’ alt başlıkları yer aldı.

“Bir tokat da paralel medyasına” başıklı haberde Sözcü gazetesi hedef alındı.

Takvim: Millet rengini belli etti tek parti AK parti

Davutoğlu ve Erdoğan’ın fotoğrafının yer aldığı manşette “Ezici çoğunlukla bir kez daha AK Parti’ye iktidarı verdi. Turuncuya boyanan Türkiye haritası, milletin tercihini gözler önüne serdi” denildi.

“Demirtaş tepetaklak”, “Bahçeli 14. Kez kaybetti”, “Kılıçdaroğlu eve kapandı” başlıkla muhalefet liderlerine dair küçük haberler yer aldı.

Milli Gazete: Sandıktan tek başına iktidar çıktı

“7 Haziran seçimlerinde seçmenin işaret ettiği koalisyon tablosu dün yapılan seçimlerde yerini tek parti iktidarına bıraktı” diyen Milli Gazete’nin manşetinde oy pusulası fotoğrafları yer aldı.

Balkon konuşması “Davutoğlu teşekkür etti” başlıklı daha küçük bir haberde yer aldı.

Güneş: Kazanan Türkiye oldu

Davutoğlu’nun balkon konuşmasından fotoğrafın yer aldığı manşette “Şer ittifakı çöktü” notu yer aldı.

“Ülkeyi koalisyonlu karanlık günlere döndürmek isteyenlere en güzel cevabı veren millet bir kez daha sandıkta tarih yazdı” diyen Güneş’in ilk sayfasına Davutoğlu’nun “Bu zafer milletimizin”sözleri taşındı.

Kılıçadaroğlu, “CHP’de değişen bir şey yok”; Bahçeli “Seçmen ‘Hayır’a hayır dedi”, Demirtaş “Az kalsın baraja takılıyordu” başlıklı haberlerde fotoğraflarıyla yer aldı.

Milat: Şırraaak!

İliştirilen notla “Osmanlı tokadı” anlamına geldiğini belirttiği başlıkla çıkan Milat, okla  “Kılıçdaroğlu Bahçeli ve Demirtaş’ın fotoğraflarına işaret etti.

Manşet yanında Erdoğan’ın namaz kılarken fotoğrafın “Seni başkan yaptıracağız” ve “Yedirtmedik” notlarıyla bastı.

Davutoğlu’nun fotoğrafının manşette yer aldığı Milat’ta “Millet sandıkta, Pensilvanya’dan Kandil’e içerideki hainlerden emperyalist baronlara kadar bütün hıyanet odaklarına Osmanlı tokadını yapıştırdı” yazdı.

Aydınlık: Muhalefet AKP’yi iktidar yaptı

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin fotoğraflarının manşet yanında yer aldığı Aydınlık’ın spotu şöyle:

“CHP yönetimi, ABD destekli PKK ve Fethullah örgütünün kuyruğuna takıldı. Türkiye’yi tehdit eden sorunlarla mücadeleyi hükümete bıraktı. AKP yeniden tek başına iktidar oldu. Halk bölücülüğe prim vermedi, PKK/HDP oy kaybetti”

“Halk bölücülüğe ‘hayır’ dedi” başlıklı haber Demirtaş’ın fotoğrafıyla verildi.

Yurt: ‘400 vekil vermezseniz iç savaş çıkar, ekonomi batar’ diyen AKP Korkuya oynadı kazandı

Spotta “İstikşafi koalisyon görüşmeleriyle 7 Haziran’ı yok sayan AKP’nin Türkiye’ye dayattığı yeniden seçimler dün yapıldı” denildi.

Davutoğlu’nun oy kullandığı okul önündeki konuşmasına yer verildi. “CHP: iktidarı izleyeceğiz”, “HDP üçüncü parti”, “MHP 7 Haziran’da kazandığını kaybetti” başlıklı haberler ilk sayfada yer aldı.

Meydan: Muhalefet kaybetti

Davutoğlu’nun eşi ile fotoğrafı “Yine tek başına” sürmanşetiyle verilen Meydan’ın manşetinde Bahçeli “Hezimete uğradı,” Demirtaş “Bu kez kıl payı”, Kılıçdaroğlu “Oyunu korudu” başlıklarıyla taşındı.

Türkiye: Ezdi Geçti

“Üçünün toplamı AK Parti’ye yetişemedi” “Davutoğlu tek başına işbaşında” notlarının yer aldığı manşette Davutoğlu’nun fotoğrafları yer aldı.

İlk sayfada “Ne terör siyaseti ne de blok kaldı” başlıklı haber görüldü.

Millet: Ve zafer AK Parti’nin

Davutoğlu’nun fotoğrafının yer aldığı manşette “Türkiye’deki her iki seçmenden biri AK Parti’yi tercih etti” dendi.

“Muhalefet umduğunu bulamadı” başlıklı haberde Kılıçdaroğlu “Kendimizi başarılı görmüyoruz”, Demirtaş “Evet oy kaybettik”, “Bahçeli “Hayır’dan hayır gelmedi” başlıklarıyla fotoğraflandı.

Erdoğan’ın fotoğrafı “Türkiye mesafe katetti” başlıklı haberde görüldü.

Yeni Asya: Korku Kazandı

Sandık başından fotoğrafa yer verilen manşette “Ekonomik kriz, bölünme ve terör krizinin gölgesinde gidilen seçimden AKP tek başına iktidar kazanarak çıktı” ifadeleri yer aldı.

Yeni Akit: Ümmetin Gözü Aydın

Spotta “Türkiye’yi Suriye ve Mısır’a çevirmek isteyen karanlık odakların hevesleri kursaklarında kaldı” denildi. “AK Parti ezdi geçti” başlığı sonuçların yer aldığı haritada görüldü.

Davutoğlu’nun fotoğrafı “zafer milletimizin” başlığıyla verildi.

Sayfanın yanında “Erdoğan: milli iradeye herkes saygı duyacak”, “Millet de MHP’ye hayır dedi”, “HDP kendi kazdığı hendeklere düştü”, “Kılıçdaroğlu: istifa etmiyorum” başlıklı haberler yer aldı. (BK)

 

 

 

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *