ANASAYFA arrow right Siyaset

AB, Mültecilere karşı sınır kontrollerini artırıyor

AB, Mültecilere karşı sınır kontrollerini artırıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.34
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.34
AB ülkeleri arasında serbest dolaşım uygulamasına sınırlamalar getiriliyor. Almanya'nın ardından
AB ülkeleri arasında serbest dolaşım uygulamasına sınırlamalar getiriliyor. Almanya'nın ardından Belçika, Yunanistan, İtalya, Avusturya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti sınırda sıkı pasaport kontrolüne başladı. Macaristan ve Sırbistan mülteci konusunda restleşiyor.

Mülteci akını Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Macaristan, Avusturya ve Almanya rotasında devam ediyor.
Avrupa ülkeleri bu akını durdurmak için önlemler alıyor. Macaristan, Sırbistan sınırına çektiği teli tamamladı. İki ülke arasında mültecilerin hukuki durumu konusunda gerilim artıyor.
Macaristan’da yeni yasalar
Sırbistan sınırından izinsiz girenleri geri gönderme veya yargılama kararı veren Macar hükümeti, bugünden itibaren iltica başvurularında ‘hukuka uyulmasını’ şart koşuyor. Sırbistan ise göçmenleri geri almayacağını söylüyor.

Macaristan’da yeni yasalar uyarınca polis Sırbistan sınırına çekilen dikenli telleri aşmaya çalışan herkesi gözaltına alabilecek.
175 kilometrelik Sırbistan sınırına çekilen 4 metre yüksekliğindeki tele zarar verenler de ya hapse atılacak ya da sınırdışı edilecek.

Macaristan sınır boyunca atlı polisler de görevlendirdi.
Macaristan: Sırbistan’a geri yollarız
TV2 kanalına konuşan Başbakan Viktor Orban, yeni önlemlerin ardından pek çok kişinin sınır dışı edilmesini beklediğini söyledi: “Artık göçmenlere Sırbistan’da iltica başvurusunda bulunup bulunmadıklarını soracağız. Bulunmamışlarsa sınır dışı edilecekler; çünkü sonuçta Sırbistan güvenli bir ülke.”
Sırbistan: Macaristan’a girmişlerse sorumluluğumuz biter
Sırbistan’da göçmenlerden sorumlu bakan Aleksandar Vulin’in Orban’a yanıtı gecikmedi. Macaristan’a girip sonra geri gönderilen hiç kimseyi ülkeye sokmayacaklarının altını çizen Vulin, “Bu artık bizim sorumluluğumuz olmaktan çıkar. Bir kere Macaristan topraklarına girmişler. Dolayısıyla Macaristan’ın uygun şekilde davranmasını bekliyoruz” dedi. 120 bin mültecinin paylaştırılması
AB ülkelerinin içişleri bakanları Brüksel'deki toplantıda "serbest dolaşım uygulamasının askıya alınması" noktasında uzlaştı.

Dün bir araya gelen bakanlar Avrupa Komisyonu’nun 120 bin mültecinin paylaştırılmasına ilişkin planın detayları üzerinde ise anlaşma sağlayamadı.
Bazı ülkeler mecburi kota uygulamasına karşı çıktı. Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya ise bu karara karşı çıkıyor. AB başkanlığını yürüten Lüksemburg, anlaşmanın bakanların bir araya geleceği 8 Ekim'de yasalaşmasını beklediklerini söyledi.
Sınır denetimlerine dönülüyor

AB ülkelerinde serbest dolaşımı düzenleyen Schengen anlaşması, sınır denetimlerine geçici olarak geri dönülmesine izin veriyor.
Almanya geçtiğimiz hafta sıkı pasaport kontrolüne başlayacağını duyurmuştu.
Almanya’nın ardından Belçika, Yunanistan, İtalya bulunuyor. Ayrıca Avusturya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti hudutlarında geçici denetlemelerin yeniden başlatacak. Polonya ve Hollanda da sınır denetlemeleri başlatma hazırlığı yapıyor. (HK)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *