ANASAYFA arrow right Siyaset

ABD Senatosu Trump'ın Nükleer yetkisini tartışıyor

ABD Senatosu Trump'ın Nükleer yetkisini tartışıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.54
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.54
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi en son 40 yıl önce Soğuk savaş döneminde tartışılan ABD Başkanı'nın nükleer silah kullanma yetkisini tartışıyor.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi en son 40 yıl önce Soğuk savaş döneminde tartışılan ABD Başkanı'nın nükleer silah kullanma yetkisini tartışıyor. Demokratlar "Trump'ın oldukça dengesiz ve değişken olmasından endişeliyiz" diyor.
ABD Senatosu'nda 40 yılın ardından ilk kez bir ABD Başkanı için "nükleer yetki" tartışması yaşandı.
Konu gündeme ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde düzenlenen oturumda geldi. Komisyonun gündemi ABD Başkanı’nın başka bir ülkeye yönelik nükleer güç kullanma emri verme yetkisiydi.
ABD Başkanı’nın nükleer yetkilerinin Kongre’de en son 40 yıl önce Sovyetler Birliği ile yürütülen Soğuk Savaş döneminde incelemeye alınmıştı. Kongrede bu konu için yapılan son oturum Mart 1976'da yapılmıştı.
"ABD Başkanı oldukça dengesiz"
Senato Dış İlişkiler Komitesinde konuşan Connecticut Senatörü Demokrat Chris Murphy, ABD Başkanı Donald Trump hakkında sert bir konuşma yaptı:
"ABD Başkanı'nın oldukça dengesiz ve değişken olmasından endişeliyiz. Onun karar verme süreci hayalperest ve ABD ulusal çıkarları dışında bir nükleer silah saldırı emri verebilir."
"Düşmanlarımız bizi
yakından izliyor" savunması
Murphy’nin bu çıkışına Cumhuriyetçilerden yanıt geldi. Komite üyelerinden Florida Senatörü Cumhuriyetçi Marco Rubio ise söz konusu oturumun dışarıda "ABD'nin nükleer silah kullanma kapasitesinde bir noksanlık emaresi" olarak değerlendirilmemesi için bu konularda hassas olunması uyarısında bulundu. Rubio, "Düşmanlarımız bizi yakından izliyor" dedi.
Komite başkanı: Trump’ın
davranışları öngörülemez
Komite Başkanı Tennessee Senatörü Cumhuriyetçi Bob Corker da Kongrede birçok temsilcinin Trump'ın öngörülemez davranışları yüzünden zaman zaman endişelendiğini ancak nükleer silah kullanma yetkisi konusunun oldukça hassas bir şekilde konuşulması gerektiğini dile getirdi.
Corker Ekim ayında yaptığı bir açıklamada Trump'ın ABD'yi 3. Dünya Savaşına doğru sürüklediğini savunmuştu.
Kuzey Kore ile ilişkiler
Trump, Eylül ayında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantılarındaki konuşmasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u "roket adam" olarak nitelendirmiş ve "gerekirse bu ülkeyi tamamen ortadan kaldırmaktan çekinmeyecekleri" mesajını vermişti. Trump Ağustos ayında da Kuzey Kore nükleer silah programını büyütmeye devam ettiği halde "daha önce görülmemiş öfke ve ateşi serbest bırakacağını" söylemişti.
Demokrat Senatör Chris Murphy Kuzey Kore ile karşılıklı açıklamalar konusunda, “Amerika Başkanı çok tutarsız ve çabuk parlayan biri olduğu için Kuzey Kore’ye bir nükleer saldırı emri vermesinden kaygı duyuyoruz” diye konuştu.
“ABD’ye saldırı olasılığına karşı önlem”
Komisyon’da konuşanlar arasında üst düzey eski Pentagon yetkilileri de vardı.
Obama döneminde ülkenin nükleer cephaneliğini denetleyen Hava Kuvvetleri’nden emekli orgeneral Robert Kehler sistemi “Bu insanlar tarafından kontrol edilen bir sistem. Hiçbir şey otomatik olarak olmuyor” diyerek açıkladı.
Kehler ve Komisyon karşısında ifade veren diğer yetkililer, nükleer protokollerin Başkan’ın Amerika’ya yönelik olası bir nükleer saldırı sırasında hızlı adım atabilmesini sağlamayı amaçladığını söyledi. Ancak bu yetki Kuzey Kore’ye veya başka bir ülkeye yönelik önleyici bir saldırıyı kapsamıyor.
Savunma Bakanlığı Müsteşarı Brian McKeon’a göre ise Başkan’ın nükleer silah kullanma yetkisi anayasal çerçevede bakıldığında savaş anlamına geliyor. McKeon komisyondaki konuşmasında savaş kararı da Kongre’nin onayıyla alınabildiğine dikkat çekti.
Demokratlar Kongre
onayı için tasarı hazırladı
McKeon’un konuşmasının ardından Demokratlar, Başkan’ın nükleer saldırı düzenlemeden önce Kongre’den savaş ilanı deklarasyonu almasını içeren bir tasarı hazırladı. Cumhuriyetçiler ise Amerika’nın nükleer caydırıcılığına ve tehditlere yanıt verme yetisine dünya sahnesinde gölge düşürmekten endişe ediyor. (HK)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *