ANASAYFA arrow right Siyaset

Anketler Neden Yanıldı?

Anketler Neden Yanıldı?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Doç. Dr. Emel Şerife Akça, beş ayda Türkiye’de normal bir süreç yaşanmadığını
Doç. Dr. Emel Şerife Akça, beş ayda Türkiye’de normal bir süreç yaşanmadığını belirterek anketlerin yanılmasının normal olduğunu söyledi. AKP’nin istikrar vurgulu seçim stratejisinin başarılı olduğunu belirtti.
1 Kasım genel seçiminde neredeyse bütün kamuoyu anketleri yanıldı. Bu oranlara en yakın tahmini AKP’yi yüzde 47 gösteren A&G oldu. Anketler HDP ve MHP konusunda da çok iyi tahminler yürütemedi.
Resmi olmayan sonuçlara göre AKP yüzde 49,48, CHP yüzde 25, 31, HDP yüzde 10,75, MHP yüzde 11,90 oy aldı.
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Emel Şerife Akça, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında geçen beş ayda Türkiye’de normal bir süreç yaşanmadığını belirterek anketlerin yanılmasının normal olduğunu söyledi.
Böyle ortamlarda anketler yanılır

Akça, AKP’nin istikrar vurgulu seçim stratejisinin başarılı olduğunu HDP ve MHP’nin ise sorunlu seçim stratejilerinin oylarını düşürdüğünü belirtti.
“Beş aylık süreçte seçmenin tercihlerini etkileyecek çok farklı etmenler oldu. Normal bir seçim sürecinden bahsedemeyiz. Böyle durumlarda kamuoyu yoklamalarının güvenirliği kimi zaman sekteye uğrar. Bu normaldir.
"Çatışma ortamı, Ankara’daki patlama, koalisyonun yapılamaması bunların hepsi kaygı yarattı. İktidar da söylemini koalisyonun tutmayacağı, kaos çıkacağı bunun önlenmesi için de istikrar ve tek başına iktidarın gerekliliği üzerine kurdu. Bu anlamda etik ya da değil, iktidarın seçim stratejisi başarılı oldu. Seçmende karşılığını buldu ve oyları arttı.

Mührü eline alınca güçlüye meyleder
"Anketlerin göremediği bu oldu. Çünkü seçmenin son dakikada ne hissettiği, eline mührü aldığı o bir dakika çok önemlidir. Odada tek başına kalan seçmenin psikolojisi üzerine çok araştırma yapıldı. Kemikleşmiş oylar dışında genel olarak seçmen kararsızsa güçlü olan tarafa doğru meylediyor. İşte bu seçimde de seçmenin üzerinde o kaygı hali çok etkili oldu. Ve güçlü gördüğü AKP'ye yöneldi.
MHP ve HDP'nin de söylemleri etkili oldu

"Bu süreçte en büyük kan kaybını MHP yaşadı. MHP’nin AKP’ye kaymasında en büyük etken bu kaygı ortamı oldu. MHP liderinin koalisyon dönemindeki tavrı, iktidara talip olmayacağını söylemesi, -ki Bahçeli sonradan böyle demediğini belirtse de-, seçmeni çok etkiledi. AKP MHP’nin bu tavrını iyi kullandı. Seçmen tekrar koalisyon süreci yaşamamak için yüzünü AKP’ye döndü.
"HDP de bu son süreci iyi kullanamadı. 7 Haziran döneminde Türkiye partisi olma yönündeki birleştirici söylemi, çatışma ortamı başladıktan sonra tepkisel bir söyleme döndü. Bu reaksiyonel çıkışlar da kararsız seçmen üzerinde etkili oldu.” (NV)


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *