ANASAYFA arrow right Siyaset

Antalya'da G20 Protestoları sürüyor

Antalya'da G20 Protestoları sürüyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
G20 nedeniyle protesto yasaklarının ilan edildiği Antalya'da zirveye mektup götürmeleri
G20 nedeniyle protesto yasaklarının ilan edildiği Antalya'da zirveye mektup götürmeleri engellenince oturma eylemi yapan dört kişinin gözaltına alınmasıyla başlayan gün içinde protestolarla birlikte gözaltı sayısı arttı.
Türkiye'nin dönem başkanlığında gerçekleştirilecek G20 Liderler Zirvesi Antalya'da başladı.
G20 zirvesi öncesinde Antalya Valiliği, 9-18 Kasım tarihleri arasında protesto yasaklarını açıklamıştı. Eylemlere uygulanan bu çapta güvenlik önemleri, G20 zirvesi tarihinde bir ilkti.
G20 farklı noktalarda protesto edildi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Mektup götürmek isteyenlere gözaltı
Sabah saatlerinde iki Öğrenci Kolektifleri üyesi ile iki Halkevleri üyesi Belek Turizm Bölgesi'ne yürüyerek ellerindeki mektubu yetkililere teslim etmek istedi.
G20 zirvesine mektup bırakması engellenen dört kişi oturma eylemi yaparken gözaltına alındı.

Eylem sonrası gözaltı
Liderleri Zirvesi'ni protesto eden sivil toplum örgütleri, saat 13.00'ten itibaren Aydın Kanza Parkı'nda toplanmaya başladı.
Radikal.com.tr'deki habere göre parkın çevresini bariyerlerle kapatan polis, eylemcileri tek tek aradıktan sonra alana aldı. Yoğun güvenlik önleminin alındığı park çevresine TOMA ve akrep araçları ve çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi konuşlandırıldı. Yürüyüş güzergahı olan Güllük ve Cumhuriyet Caddesi de trafiğe kapatıldı. Arama noktalarında görevli polislere, 'canlı bomba şüphelisi' olarak aranan kişilerin fotoğrafları ve isim listesi verildi. Protestonun yapılacağı alanda, köpeklerle bomba araması da yapıldı.
Toplanma merkezi olan Aydın Kazan Parkı'ndaki arama noktasında üst araması yapmak isteyen 4 kişi polisle tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine polis 4 eylemciyi gözaltına alırken, kısa süreli gerginlik yaşandı.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri imzalı pankartla yapılan yürüyüşün ardından grup dağılırken 30 metre kadar uzaklarında havaifişek atıldığı belirtildi. Bunun ardından polis müdahalesi başladı.
Ters kelepçe ile çok sayıda kişi gözaltına alındı. DİHA, 31 kişinin gözaltına alındığını, gözaltına alınanların Kepez Kapalı Spor Salonu'na götürüldüğünü belirtti. Radikal.com.tr 35 kişinin gözaltına alındığını, gözaltına alınan kişilere çevredeki bazı kişilerin taş ve pet şişe attığı görüldüğünü geçti.
Yürüyüş
Öğle saatlerinde ise Cengiz Toytunç Caddesi'nde bulunan parti binasında bir araya gelen Halkın Kurtuluşu Partisi üyesi grup, "G-20 ülkemizden defol" sloganıyla Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.
Burada polisin yaptığı aramanın ardından meydana alınan grup, "Kahrolsun ABD-AB emperyalizmi", "G-20 paylaşım planlarınız da siz de tarihe gömüleceksiniz, geldiğiniz gibi gideceksiniz" pankartları açtı.
Parti üyeleri adına açıklama yapan Emre Okan, "Emperyalistlerin çıkarlarına hangi ülkede kim, nasıl hizmet edecek, hangi politikalar izlenecek, bunları konuşmak için bir araya geliyorlar. Politikalarını sorunsuzca ilerletmek için bu halkları nasıl birbirine düşmanlaştıracaklarını, nasıl ayırıp parçalayacaklarını belirlemek için toplanıyorlar" dedi.

Valilik açıklaması
Valiliğin açıklamasında şu ifadeler yer alıyordu:
"Antalya ili havalimanı içerisi ve 100 metre çevresinde, havalimanı çıkışında bulunan havalimanı köprüsü ve köprü altı 100 metre çevresinde, Serik Caddesi üzeri Aspendos Bulvarı ile Gazi Bulvarı'nın kesiştiği Demokrasi Kavşağı (TEDAŞ Kavşağı) ile Demokrasi Kavşağı'ndan Serik ilçesi Boğazkent beldesi bitimine kadar (Köprüçay ırmağı dahil) D-400 Karayolu ile D-400 Karayolu'nun kuzey kısmında (Antalya istikametinden Serik istikametine D-400 Karayolu'nun sol kısmı) bulunan 100 metrelik alan ile Serik Caddesi üzeri Aspendos Bulvarı ile Gazi Bulvarı'nın kesiştiği Demokrasi Kavşağı (TEDAŞ Kavşağı) ile Demokrasi Kavşağı'ndan Serik ilçesi Boğazkent Beldesi bitimine kadar (Köprüçay ırmağı dahil) D-400 Karayolu ile D-400 Karayolu'nun güney kısmında (Antalya istikametinden Serik istikametine D-400 Karayolu'nun sağ kısmı) bulunan bölgenin tamamında, 09 Kasım 2015 - 18 Kasım 2015 tarihleri arasında; açık ve kapalı yer toplantısı, toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, oturma eylemi, çadır kurma, stant açma, bildiri dağıtma, kendini zincirleme, pankart - döviz - afiş açma / veya asma, yazılama yapma vb. gibi etkinliklerin yapılması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ilgili maddeleri çerçevesinde, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/A-C maddeleri ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. Maddesinde yer alan amir hükümler doğrultusunda Valilik makamının 06/11/2015 tarihli ve 965 sayılı oluruyla yasaklanmıştır." (BK)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *