ANASAYFA arrow right Siyaset

Avrupa Birliği, 7 Mart'ta Brüksel'de Türkiye’yle bir kez daha masaya oturuyor

Avrupa Birliği, 7 Mart'ta Brüksel'de Türkiye’yle bir kez daha masaya oturuyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
AB’yi sarsan mülteci akınının hızlanarak devam ettiği belirtilirken Türkiye ile AB arasında
Konu mülteci sorunu!
AB’yi sarsan mülteci akınının hızlanarak devam ettiği belirtilirken Türkiye ile AB arasında 7 Mart’ta yapılacağı açıklanan zirve, ABD medyasının da dikkatini çekti. Bu gelişmeyi “AB’yle Kritik 7 Mart Randevusu” başlığıyla duyuran ABD medyası, “Göç sorununun üstesinden gelmek için şu aşamada üzerinde uzlaşılan Ortak Eylem Planı’ndan başka alternatifi bulunmayan Avrupa Birliği, 7 Mart'ta Brüksel'de Türkiye’yle bir kez daha masaya oturuyor” diyor.
AB ile Türkiye arasındaki son zirvenin tüm Birlik ülkelerinin devlet ya da hükümet başkanlarının katılımıyla 29 Kasım 2015'te Brüksel'de yapıldığını anımsatan Amerika’nın Sesi (VOA), “Göç krizinin etkilerini her geçen gün daha derinden hisseden ve sorunu aşma konusunda ciddi sıkıntı içinde olan Avrupa Birliği, hem sorunun hem de çözümün kaynağı olarak gördüğü Türkiye’yle bir kez daha masaya oturmaya hazırlanıyor” ifadelerini kullanıyor.

Haberde AB’de “Göçmen ve mülteci geçişinin bir türlü durdurulamamasının iç politikada yarattığı baskının giderek artması ve Türkiye’yle varılan uzlaşıdan umudu kesen bazı Avrupa Birliği ülkelerinin, ortak kuralları çiğneme pahasına, tek taraflı adım atmaya başladığı bir ortamda gerçekleştirilecek zirve kritik önem taşıyor” yorumu yapılıyor.

Zirvede Türkiye’yi bir önceki Avrupa Birliği-Türkiye Zirvesi’nde olduğu gibi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun temsil etmesi beklendiği kaydediliyor. Haberde şu değerlendirmeye de yer veriliyor:
“Zirve, Brüksel ile Ankara’nın üzerinde anlaştıkları, göç akınını frenleme amaçlı Ortak Eylem Planı’nın işleyip işlemediğinin değerlendirilecek olması açısından büyük önem taşıyor. Türkiye ile varılan anlaşma Avrupa Birliği açısından halen öncelik olmayı sürdürüyor ve şu aşamada herhangi bir alternatifi yok. Buna rağmen bazı Avrupa Birliği ülkeleri, gelinen aşamada istenen sonucun hala elde edilememiş olmasının ciddi rahatsızlığa neden olduğunu gizlemiyor.”
VOA, hissedilen “rahatsızlığın” özellikle “Balkan yolu” üzerinde bulunan AB ülkelerinin “B Planı” hazırlanması yönündeki taleplerini daha yüksek sesle dile getirmelerine yol açtığını belirtirken zirveden çıkacak sonucun Avrupa Birliği’nin başka bir plana yönelip yönelmeyeceğinin işaretlerini içereceğini de düşünüyor.”

Avrupa Birliği liderlerinin planın işlediği yönünde görüş bildirmesinin Türkiye açısından da önemli olduğunu söyleyen VOA, “Bu konu, Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerinin farklı unsurlarıyla da ilişkilendirildiğinden olası bir olumsuzluğun ilişkilerin diğer boyutlarını etkileme riski var” düşüncesini paylaşıyor.
Göç krizi nedeniyle iç politikada da zor günler geçiren Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, bu planın başarıya ulaşması için yoğun çaba harcıyor ve başka bir alternatifi kabul etmeyen bir yaklaşım sergilediğine dikkat çekilirken, “Zirve, Merkel açısından da kredibilite testine dönüşme potansiyeli taşıyor” deniliyor.

VOA, AB’nin Türkiye’den Avrupa Birliği’ne yapılan yasa dışı girişlerin sayısında önemli ve sürdürülebilir bir düşüş görmek istediğini, Türkiye ise gönüllü mülteci kabulünün doğrudan geçiş sayısıyla ilişkilendirilmesine sıcak bakmadığını da anlattıktan sonra haberini şu sözlerle noktalıyor:
“Türkiye’den ne kadar mülteci kabul edileceğinin Avrupa Birliği tarafından netleştirilmemesi de Ankara’nın adımlarını hızlandırmasını engelleyen unsurlar arasında görülüyor. Mültecilerin ne zaman alınmaya başlanacağının ve kabul edilecek mültecilerin hangi kriterlere göre belirleneceğinin net olmaması da taraflar arasındaki sorunlu konular arasında yer alıyor.”ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *