ANASAYFA arrow right Siyaset

BDP, fezlekelere meydan okudu

BDP, fezlekelere meydan okudu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.46
dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekelerin Meclis'e gönderilmesi ile gerginliğe dönüştüğü yorumları yapılıyor.
Türkiye’de cezaevlerindeki açlık grevlerinin sona ermesinin ardından hükümet ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ilişkilerinde gözlenen yumuşamanın, 10 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekelerin Meclis'e gönderilmesi ile gerginliğe dönüştüğü yorumları yapılıyor. BBC, bu yeni gelişmeyi “Fezlekeler TBMM'de, BDP meydan okudu” sözleri ile değerlendirdi. 
BBC, Hükümet ile BDP arasında yapılan temaslar, "Yeni Oslo süreci başlar mı?" sorusunu akla getirmişken, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İspanya seyahati öncesinde, Şemdinli'de PKK'lılarla "kucaklaşma" görüntüleri kamuoyuna yansıyan milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekelerinin parlamentoya gönderilmesi talimatı vermesiyle gündemin bir anda değiştiğini belirtti.

Adalet Bakanlığı'nda yaklaşık 1 aydır bekleyen fezlekelerin, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından “jet hızıyla” TBMM’ye sevk edildiğini kaydeden BBC, böylece 1994'te DEP milletvekillerinin tutuklanmasıyla sonuçlanan sürecin bir benzerinin yaşanabileceği yorumlarının ön plana çıkmaya başladığını söyledi. 
Haberde, BDP'lilerin ise açlık grevlerinin sona erdirilmesi için Abdullah Öcalan'ı “devreye sokmak zorunda kalan AKP hükümetinin fezlekeleri TBMM'ye sevk ederek müzakerelerin yeniden başladığı algısını kırmayı amaçladığını” düşündüklerine dikkat çekilirken BDP'lilerin dokunulmazlık fezlekeleri sevk edilse de idam cezasının geri getirilmesi tartışmasında olduğu gibi sonuçsuz kalacağını söyledikleri de kaydedildi.

BBC haberinde, “Her ne kadar Erdoğan'ın talimatıyla fezlekeler Meclis'e sevk edilse de BDP ile hükümet yetkilileri arasında ‘arka planda’ demokratikleşme konusundaki görüşmeler de sürüyor” dedi. 
Bu çerçevede BDP'den üst düzey bir yöneticiye dayanılarak “Geçen hafta hükümetin hazırlık çalışmalarını sürdürdüğü 4. yargı paketi ve ‘kamuda anadilin kullanımı hakkı’nın da aralarında bulunduğu birçok konuda görüşmeler yapıldığı” belirtildi.

İngiliz yayın kuruluşu, “Hatta BDP'liler, ‘bağımsız’ olarak parlamentoya girdikleri için ‘Hazine yardımı’nın partilerine de verilmesi ve seçim barajının düşürülmesi konusunda AKP ile pazarlıklar yürütüyor. Ayrıca AKP'nin, yeni anayasaya koymak istediği ‘Başkanlık sistemi’ önerisi konusunda BDP ile ‘flört’ ettiği de biliniyor” denildi.
Bu arada, BBC haberinde ayrıca “Bir ilginç ayrıntı da AKP görüşünü yansıtan TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu raporunda, 1994'te DEP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılıp partilerinin kapatılması sürecinin ‘rejimin karanlık yüzü’ olarak yansıtılması” sözlerini kullandı. Haberde şöyle devam edildi: 
“Komisyonun birkaç gün önce kamuoyuna açıklanan taslak raporunda, başta dönemin koalisyon hükümeti SHP-DYP başta olmak üzere dokunulmazlıkların kaldırılmasını destekleyen siyasi partiler, ‘militerleşme sürecine taşeronluk yapmakla’ suçlanıyor.” 
Bunun ardından BBC, 1994'de DEP Milletvekillerinin de dokunulmazlığı kaldırıldığını ve milletvekilleri Meclis'in kapısından çıktıkları anda tutuklanıp, cezaevine gönderildiğini anımsattı.AA


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *