ANASAYFA arrow right Siyaset

Binali Yıldırım'dan Paradise Papers Yorumu:

Binali Yıldırım'dan Paradise Papers Yorumu:
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.53
Her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki yönden yapılabilir
Her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki yönden yapılabilir
Binali Yıldırım oğullarının Malta'da offshore hesaplar ve şirketleri olduğuna gösteren belgeler hakkında açıklama yaptı ve "Buradan davet ediyorum, her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki yönden yapılabilir" dedi.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) açıkladığı Paradise Papers’ta adı geçen Başbakan Binali Yıldırım açıklama yaptı. Yıldırım’ın resmi Başbakanlık Twitter adresinin takip ettiği dört adresten birinin Malta Cumhurbaşkanı’na ait olmasına ilişkin açıklamayı ise Başbakanlık yaptı.
Yıldırım’dan Paradise Papers yorumu
Ankara Esenboğa Havaalanı'nda ABD'ye ziyareti öncesi gazetecilere bir açıklama yapan Yıldırım, siyasete girmeden önce denizcilikle uğraştığını söyledi ve Malta ilişkisinin normal olduğunu söyledi:
"Hayatım boyunca denizcilikle uğraştım, gemi işletmeciliği yaptım. Siyasete başlayınca da işlerimi evlatlarınma bıraktım.
"Siyasete başlarken çocuklarıma bir tavsiyem oldu. Devletle hiçbir zaman iş yapmayacaksınız. Yakınına bile yaklaşmayacaksınız. Devletin bankalarından kaynak kullanmayacaksınız.
"Milletim beni bilir, benim dokunulmazlığım var ama çocuklarımın dokunulmazlığı yok.
“Denizcilik sektörünün küresel bir iş; bunun gizli saklı bir tarafı da yok."
"Her türlü soruşturma yapılabilir"
"Buradan davet ediyorum, her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki yönden yapılabilir. Bunu özellikle de istiyorum. Dolayısıyla hiç kimsenin hiçbir şekilde haksız yere itham edilmesi, yanlış iş yapıyor gibi gösterilmesi kabul edilemez. Biz onurumuzla varız. Ülkemiz, milletimiz için bütün ömrümüzü verdik. Bizim için en büyük servet itibarımızdır, gerisi el kiridir, gelip geçicidir.
Malta ile Twitter üzerinden takipleşme açıklaması
Başbakan Binali Yıldırım'ın Twitter'daki resmi Başbakanlık hesabı sadece dört kullanıcıyı takip ediyor, bunlardan biri Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro.
Başbakan Yıldırım, malta Cumhurbaşkanı dışında Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin resmi hesaplarını izliyor.
ICIJ, offshore hesapları ve şirketleri olan zenginleri ve siyasetçileri açıkladığı Paradise Papers’ta Binali Yıldırım ve oğullarının Malta'daki Off-Shore hesaplarında kayıtları olduğu ortaya çıkmıştı.
Yıldırım ailesinin Malta ile bu ticari ilişkisi ve Başbakanlık hesabının malta Cumhurbaşkanını takip ediyor oluşu akıllara değişik sorular getirdi.
Bu konu hakkında Başbakanlıktan bugün bir açıklama yapıldı ve Yıldırım’ın geldi Malta 10 ay Malta’yı ziyaret ettiğinde nezaket gereği takibe aldığı belirtildi.
Açıklama şöyle "Başbakan Binali Yıldırım'ın 16-18 Şubat 2017 tarihlerinde Malta'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında görüştüğü Malta Cumhurbaşkanı Marie-Lousie Coleiro'nun, kendi hesaplarını takip etmesi üzerine bir nezaket karşılığı olarak takibe alındı"
“Malta Cumhurbaşkanı Coleiro'nun hesabının takip edilmesinin 10 ay önceki bu ziyaretten sonra karşılıklı bir jest olduğu ve bugün ortaya çıkan belgelerle bir ilgisinin bulunmuyor.
Binali Yıldırım ziyaret ettiği diğer ülkeleri takip etmiyor
Yıldırım Malta ziyaretini 53'üncüsü düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak için Almanya’ya gittiğinde gerçekleştirmişti. Güvenlik zirvesindeki Başkan, Cumhurbaşkanı ya da Başbakanları twitterdan takip etmedi
Yıldırım’ın yurtdışı ziyareti de Malta değil; mesela 7 Ocak 2017’de Irak’a, 5 Aralık 2016’da Rusya’ya, 3 Haziran 2016 Azerbaycan’a resmi ziyarette bulunmuştu.
Paradise Papers’ta Yıldırım Ailesi
Paradise Papers belgelerinde Malta’da Binali Yıldırım’ın Başbakan Binali Yıldırım'ın oğulları, dayısı ve yeğeniyle bağlantılı olan toplam sekiz şirket bulunuyor.
Bunlar: Hawke Bay Marine Co Ltd., Black Eagle Marine Co Ltd., South Seas Shipping N.V., Dertel Shipping Limited, Nova Warrior Limited, Nova Ponza Limited, Rory Malta Limited ve Tulip Maritime Limited. (HK)bianet

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *