ANASAYFA arrow right Siyaset

Canlı bomba, Başbakanlığa veCumhurbaşkanlığı’na ihbar edilmiş

Canlı bomba, Başbakanlığa veCumhurbaşkanlığı’na ihbar edilmiş
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
İddialara göre, mitinge saldırı ihbarı yapıldı, bombacılar en üst mercilere ihbar
Ankara katliamı soruşturmasından sızan 5 ayrıntı
İddialara göre, mitinge saldırı ihbarı yapıldı, bombacılar en üst mercilere ihbar edildi, resmen aranıyorlardı, katliam Kilis’te planlandı ve bombacılara El Kaide dosyasından dava açıldı ama kovuşturmaya gerek görülmedi.
Ankara katliamını soruşturmasıyla ilgili haber, yorum, yayın, röportaj, eleştirilere her türlü yayın organında getirilen yayın yasağına rağmen, soruşturmaya ilişkin detaylar ortaya çıkıyor.
Konuya ilişkin Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’un, Radikal’den İsmail Saymaz’ın Cumhuriyet’ten Alican Uludağ ve Fırat Kozok’un haberlerini derledik.

Mitinge saldırı olacağı istihbaratı gelmişti
Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’un “İhmalin Son 3 Günü” başlıklı haberinden notlar şöyle:
* İntihar bombacılarından Yunus Emre Alagöz hem görüntülerden hem DNA’dan, Ömer Deniz Dündar ise görüntülerden tespit edildi. Yunus Emre Alagöz, 4 aydır aranıyordu.
* Alagöz ile Dündar’ın, özel bir araçla Antep’ten Ankara’ya gelip Gölbaşı ilçesinde indikleri belirlendi. Yol kenarındaki duraktan bir taksiye binen intihar bombacıları Balgat’taki bir kafeye gitti, burada miting için toplanma saatini bekledi.

* Alagöz ile Dündar, taksiyle gar meydanına gitti. Ayrı noktalarda mitinge katılanların toplanmasını beklediler ve eylemi gerçekleştirdiler.
* Suruç’taki intihar bombacısının abisi olan Yunus Emre Alagöz ile diğer saldırgan Ömer Deniz Dündar, dört aydır istihbarat tarafından aranıyorlardı.
* Ankara’daki saldırıdan üç gün önce ise mitinge yönelik canlı bomba veya bombalı saldırı olabileceği istihbaratının geldiği, saldırının Alagöz ve Dündar’ın da içinde bulunduğu 16 kişilik gruptan birileri tarafından yapılacağı bilgisi paylaşıldı.
* Antep’te saldırganları getiren araç sahibi, araç sürücüsü ile rehberlik yaptığı iddia edilen üç kişi yakalandı. Ankara’da bu kişilerle ilgisi olduğu sanılan iki kişi ile yine IŞİD bağlantılı üç kişi olmak üzere toplam sekiz şüpheli gözaltına alındı.

Saldırganın ablası Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na ihbar etmiş
Radikal’den İsmail Saymaz’ın “Canlı bombayı hem Başbakanlığa hem Cumhurbaşkanlığı’na ihbar etmiş” başlıklı haberinden notlar şöyle:

* Ömer Deniz Dündar’ın ablası Fatma Dündar’ın iki yıl önce hem Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) hem de Cumhurbaşkanlığı’na ihbar ve şikâyette bulunduğu ortaya çıktı.
* Fatma Dündar, 18 Eylül 2013’te Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) gönderdiği 789498 numaralı başvuru ve şikâyette, “Adıyaman’da birçok genç Suriye’ye götürülüyor. Benim iki kardeşim 15 gündür yok. Emniyet güçlerine kayıp ihbarı yaptığımız sırada öğrendik ki bizim gibi 100’e yakın aile mağdur ve bu soruna kimse çözüm bulamıyor” dedi.

* Dündar, 24 Eylül 2013’te Cumhurbaşkanlığı’na yaptığı ihbarda da şunları yazdı: 20 yaşında ikiz erkek kardeşlerim Suriye’ye cihat düşüncesi adı altında kaldırılıp götürüldü. (…) Ne emniyet güçleri ne de savcılık bu olaya el attı. BİMER’e aynı şekilde yazdık, henüz geri dönen olmadı. Aileler perişan oldu.”
2 bombacının El Kaide davası dosyası kapatılmış

Yine Radikal’den İsmail Saymaz’ın “Ankara ve Suruç Canlı Bombaları El Kaide Üyeliği Suçundan Soruşturulup Dosyaları Kapatılmış” başlıklı haberinden notlar şöyle:
* Adıyaman'da "Dokumacılar" adlı IŞİD hücresinin lideri Mustafa Dokumacı ve kendisi gibi Suriye'de savaşan iki arkadaşı hakkında geçen yıl "El Kaide silahlı örgüt üyeliği" iddiasıyla dava açıldı.
* Ancak, aynı soruşturma kapsamında aralarında Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz ile Ankara bombacısı Ömer Deniz Dündar ile ikizi Mahmut Gazi Dündar’ın da olduğu 19 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Plan Kilis’te yapıldı iddiası
Cumhuriyet’ten Fırat Kozok’un “Katliam Planı Kilis’te Yapıldı” başlıklı haberinden notlar şöyle:
* İddialara göre, patlamadan bir gün önce Ankara’dan bir grup IŞİD’ci, Kilis’in Elbeyli ilçesindeki sınır köyüne gitti. Sınırın öte yakasındaki IŞİD militanları köye çağırıldı.
* Yapılan ilk görüşmenin ardından, militanlar tekrar Suriye’ye geçip, yanlarında canlı bomba olacak iki kişiyi getirdi. İki kişi Ankara grubuna teslim edildi. Canlı bombalar gece yarısı Ankara’ya getirildi.
İki bombacı hakkında da yakalama kararı varmış
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın “Canlı Bombalar Resmen Aranıyormuş” başlıklı haberinden notlar şöyle:

* 99 kişinin öldüğü Ankara katliamını gerçekleştiren canlı bombalar hakkında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine yakalama kararı alındığı ortaya çıktı.
* Suruç katliamcısı Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz hakkında Adıyaman’da yürütülen IŞİD soruşturması kapsamında 23 Temmuz tarihinde, Ömer Deniz Dündar hakkında ise 26 Temmuz tarihinde yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.
* Yani iki saldırgan “resmen” aranırken ellerini kollarını sallayarak Ankara’ya gelmiş. Kent girişinde arama yapılsa, iki zanlı fark edilebilecekti. Bianet

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *