ANASAYFA arrow right Siyaset

D. Welle: “AKP’nin desteğe ihtiyacı var. Sıra yeni siyasi oyunlarda”

D. Welle: “AKP’nin desteğe ihtiyacı var. Sıra yeni siyasi oyunlarda”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Türkiye’nin iktidar partisinin sürpriz büyük zaferiyle sonuçlanan 1 Kasım seçimlerinin
Türkiye’nin iktidar partisinin sürpriz büyük zaferiyle sonuçlanan 1 Kasım seçimlerinin hemen ardından “başkanlık” tartışmalarının başlaması yabancı medyanın dikkatini çekti. “AKP ortak arayışında” diyen Alman medyası, “Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasa değişikliği istiyor, ancak bunun için AKP’nin desteğe ihtiyacı var. Sıra yeni siyasi oyunlarda” yorumunu yapıyor.

“AKP ortak arayışında” başlıklı bir analizi yayınlayan Deutsche Welle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık hedefine “bir adım daha yakın” olduğunu düşünüyor. “Arzusu kendisine Cumhurbaşkanı olarak daha fazla yetki tanıyacak bir başkanlık sisteminin oluşturulması” görüşünü dile getiren DWelle, planla ABD’deki sistem arasında “ciddi bir fark” olduğunu söylüyor.
Analizde anayasa'nın değiştirilebilmesi için AKP'nin 317 koltuğunun yetersiz kaldığı belirtiliyor ve “Gerekli sayıya ulaşması için de iki senaryo ön plana çıkıyor” deniliyor.

Bu senaryolardan “birincisi” “AKP milliyetçi kartını oynamaya devam ederek Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) desteğini alarak ülkeyi daha sağcı ve tutucu bir çizgiye yönlendirecek. Bu, aynı zamanda PKK'nın askeri gücünü daha da çökertmek için saldırılara devam etmesi anlamına geliyor” sözleriyle anlatıyor.
İkinci bir senaryoda ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile barış sürecini yeniden gündeme taşıyarak iki parti arasında bir yakınlaşma söz konusu olabileceğine işaret eden DWelle, şu görüşleri dile getiriyor:

“Seçimler bittiği için artık istikrarsızlığın ve güvenlik sorunlarının AKP'ye bir getirisi olmayacak. Bu nedenle HDP artık bir düşman değil, bir potansiyel partner olarak yeniden algılanabilir. Tüm yapılan ve söylenenlerden sonra halen iki partinin birlikte hareket etmesi tamamen seçenek dışı değil. Her ne kadar HDP, Erdogan'ın arzuladığı bir başkanlık sistemini kucaklamaya hazır olmasa da yerel yönetim meselesinin müzakere masasına getirilmesi ile yeniden alternatifleri görüşmeye yanaşabilir. “
DWelle, Türkiye'nin içinde bu senaryolar düşünülürken ülkenin aslında, mülteci krizi, uluslararası terör ve istikrarsızlık gibi küresel sorunlarının tam göbeğinde olduğunu unutmaması gerektiğini söylediği analizinde “IŞİD ile mücadelenin yıllarca süreceğini Ankara sonunda gördü. Bununla birlikte bu mücadele kapsamında Kürt meselesi de Türkiye için hassasiyetini korumakta” dedikten sonra Türkiye'deki üsleri kullanan kullanan ABD’nin, Erdoğan'ı “kızdırmak istemediği için Türkiye'deki demokrasi açığına ABD'nin sesinin cılız çıktığını” söylüyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) durumunun da ABD'den çok farklı olmadığını belirtirken “tüm AB ülkeleri mülteci krizi endişesinden demokratik değerleri bir kenara itmiş durumda” görüşünün de savunulduğu analiz şöyle noktalanıyor:
“Batı medyası tarafından AKP zaferinin kutlanmamasını eleştiren Erdoğan'ın tavrı, aslında Avrupa liderlerinin gözardı etmeyi seçtiği sorunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Görünen o ki, hem ABD hem de AB ortak değerlere sahip çıkmak yerine kendi çıkarlarını gözetmeye devam edecek. Ancak bu değerlerin erimesi, Batı'yı rahatlıkla sırtını dayadığı müttefikinden mahrum bırakacak.”ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *