ANASAYFA arrow right Siyaset

Dünya çapında 1601 akademisyenden barış isteyen meslektaşlarına destek

Dünya çapında 1601 akademisyenden barış isteyen meslektaşlarına destek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
ABD'den 1395, diğer ülkelerden 206 olmak üzere 1601 akademisyen Barış için Akademisyenler'e
ABD'den 1395, diğer ülkelerden 206 olmak üzere 1601 akademisyen Barış için Akademisyenler'e desteklerini açıkladı. New York'ta yapılan bası toplantısında akademisyenler meslektaşları hakkında soruşturmalar için takipsizlik istedi.
Amerika Birleşik Devletleri’nden 1395, diğer ülkelerden 206 akademisyen barış için “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza veren akademisyenlere desteklerini açıkladı.
1601 akademisyenin imzaladığı metinde bildiriye imza veren akademisyenlere yönelik başlatılan tüm soruşturma ve incelemelerin sona erdirilmesi, yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırılması istendi.
Dayanışma açıklamasının yapıldığı toplantı 29 Ocak’ta New York Üniversitesi Hagop Kevorkian Yakın Doğu Çalışmaları Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıya Uluslararası Af Örgütü, Orta Doğu Çalışmaları Birliği (MESA), Risk Altındaki Akademisyenler (Scholars At Risk), Research Institute on Turkey, GIT North America örgütlerinin yanı sıra ABD’de çalışan Türkiyeli akademisyen ve aktivistlerin yanı sıra Columbia Üniversitesi, New York Üniversitesi ve The Grad Center CUNY’den akademisyenler katıldı.
Toplantıda bildiri imzaladıkları için hedef haline getirilen ve haklarında soruşturma başlatılan akademisyenlerle dayanışma mesajları paylaşıldı.

Basın toplantısında Research Institute on Turkey’den bağımsız araştırmacı Eylem Delikanlı, Uluslararası Af Örgütü direktörü T. Kumar, Colorado Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Dr. Chad Kautzer, Amerikan Üniverisite Profesörleri Birliği - New York ofisi direktörü ve New York Üniversitesi öğretim görevlisi Paula Chakravartty, Columbia Üniversitesi İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Profesörü Marianne Hirsch, Orta Doğu Çalışmaları Birliği Başkanı ve Orta Doğu Amerika Merkezi Direktörü Beth Baron, Risk Altındaki Akademisyenler’den Jesse Levine konuşma yaptı. Noam Chomsky de video mesajıyla toplantıya katıldı.

Kumar: Tek suçları endişelerini dile getirmek
Toplantıda konuşan Delikanlı, akademisyenlerin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisi nedeniyle hedef gösterildiğini hatırlatarak “Öğrendiğimize göre imzacılar ‘terör örgütü propagandası’ ve Türklüğü aşağılamak’ suçlamalarıyla karşı karşıya” diye ekledi.
Kumar ise akademisyenlerin suçlarının Türkiye’nin bir bölgesinde vahim insan hakları ihlallerinden endişe duymak olduğunu ifade etti.
“Akademisyenlerinki her ne kadar barışçıl bir çağrı olsa da aldıkları cevap çok şiddetliydi” diyen Kumar şöyle konuştu:
“Umarım ABD ve diğer ülkelerden kişiler de tepki gösterir. Türkiye ya da başka bir hükümet akademisyenlere dokunmadan önce iki defa düşünmek zorunda kalır.”

Chakravartty: Öfkeliyiz
Doç. Dr. Kautzer Türkiye hükümetine imzacılar hakkında açılan soruşturmaların sona erdirilmesi çağrısı yaptı. Doç. Dr. Kautzer “Bu cesur akademisyenlerle dayanışıyor, kamusla ve özel alanlarda desteklerimizi sunuyoruz” diye konuştu.
Chakravartty’nin “Meslektaşlarımız, arkadaşlarımız ve öğrencilerim hedef gösterildi. Öfkeliyiz” diye konuştuğu toplantıda Hirsch ise şunları söyledi:

“Akademik özgürlük ve ifade özgürlüğüne yönelik bu saldırı karşısındaki şaşkınlığımı ve korkumu dile getirmek için buradayım. Bir bildiri imzalamak en temel ifade özgürlüğüdür, üniversiteler ve hükümetler tarafından korunması gerekir.”
Baron: Derin rahatsızlık duyuyoruz
Orta Doğu Çalışmaları Birliği Başkanı ve Orta Doğu Amerika Merkezi Direktörü Baron da Akademik Özgürlük Komitesi’nin Türkiye’yi yakından takip ettiğini belirterek “Savcılar ve YÖK eliyle Akademik eleştiriler üzerinde kurulan bu baskıdan derin rahatsızlık duyuyoruz” dedi.
Akademisyenlere destek veren imzacıların listesine şuradan ulaşabilirsiniz. (EA)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *