ANASAYFA arrow right Siyaset

ECONOMİST: “ESAD’I DEVİRMEK İÇİN HİÇ BİR ÜLKE TÜRKİYE KADAR İLERİYE GİTMEDİ”

ECONOMİST: “ESAD’I DEVİRMEK İÇİN HİÇ BİR ÜLKE TÜRKİYE KADAR İLERİYE GİTMEDİ”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.52
Economist, Türkler, Suriye konusunda kızıyor ama çok azı gerçekten bir savaş istiyor” spotunu kullandı.
Suriye rejimini devirmeye yönelik çabalarda hiçbir ülkenin Türkiye kadar ileriye gitmediği öne sürüldü. İngiliz Economist dergisi, Türkiye için “Kapılarını 35 bini aşkın Suriyeli mülteciye açtı, Suriye Ulusal Konseyi’nin kurulmasına öncülük etti, Özgür Suriye Ordusu’na sığınak (ve belki silahları) sağladı ve askeri müdahale için sessizce ABD nezdinde lobi yaptı” görüşlerini dile getirdiği analizde Türkiye’nin Suriye politikasının kamuoyundan destek sağlamada başarısız olduğunu da öne sürdü. 
İngiliz haftalık haber dergisi Economist, Türkiye ve Türk halkının Suriye’ye yönelik yaklaşımı değerlendirdiği, “Hassas Denge” başlıklı analizde “Türkler, Suriye konusunda kızıyor ama çok azı gerçekten bir savaş istiyor” spotunu kullandı. 
Analizine, “Etik ile stratejik çıkar arasındaki denge nasıl kurulur?” sorusuyla başlayan Economist, “SuriyeDevlet Başkanı Esad’ı devirme çabalarında hiçbir ülke Türkiye kadar ileriye gitmedi. Kapılarını 35 bini aşkın Suriyeli mülteciye açtı, muhalefetin Suriye Ulusal Konseyi’nin kurulmasına öncülük etti, Özgür Suriye Ordusu’na sığınak (ve belki silahları) sağladı ve askeri müdahale için sessizce ABD nezdinde lobi yaptı” görüşlerini dile getirdi. 

-“TÜRKİYE, SALDIRIYA HAZIRLANIYOR MU?” 

Türklerin eskiden Osmanlı toprağı olan bir ülkede masum kanın akıtılmasına kayıtsız kalamayacaklarını hissettiklerini, Suriye’deki iç savaşın tüm bölgeye sıçramakla tehdit ettiğini kaydeden dergi, “Bir Türk askeri uçağının Suriyelilerce düşürülmesinin bir müdahaleye yol açabilirdi” dedi ancak NATO’nun müdahale etmeyi düşünmediğini de belirtti. 
İngiliz dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni yükümlülük kurallarının değiştiğini söylediğine, sınırda kuvvet yığınağının yapıldığına işaret ettikten sonra “Türkiye, saldırmaya hazırlanıyor mu? Çok az kişi, tek başına yapabileceğine inanıyor. Anketler de, Türklerin çoğunun savaşa karşı olduklarını ortaya koydu” diye yazdı. 

-“SURİYELİ MUHALİFLERE DESTEK İÇİN KİTLESEL GÖSTERİ OLMADI”- 

Birçok kişinin Türkiye’nin PKK ile mücadele ettiği için başka yerlerde bir “askeri maceraya” atılamayacağını savunduklarına dikkat çeken Economist, “Milyonlarca Türk, İsrail’in Gazze’deki davranışlarını protesto etse de şimdiye kadar Suriyeli muhalifleri destekleyen kitlesel bir gösteri olmadı. Türkiye'deki Müslüman sağ kesimin, Türkiye’nin, Suriye’ye karşı Amerika ve İsrail tarafından kullanıldığına, gerçek hedefin İran olduğuna inanıyor” denildi. 
Economist, bu yöndeki görüş sahipleri açısından Amerika’nın, Türkiye’nın Suriye’ye müdahale etmesine karşı oluşunun pek önem taşımadığını belirtti. The Ekonomist'in analizinde diğer bir seçeneğinse Suriye’den kaçan sivillere güvenlik ve Suriye Özgür Ordusu için bir üs sağlayacak bir bölgenin oluşturulmasının olduğunu ancak bunun da Batılı müttefiklerce teşvik edilmediği kaydedildi. 
Kürtlerin de, itirazlarını yüksek sesle dillendirdiklerini yazan Economist, Kürtlerin “Türkiye’nin, birçoğu PKK’yı destekleyen Suriyeli Kürtlere baskı yapmaya eğilimli olduğuna” inandıklarını da öne sürdü. 
Suriye Ulusal Konseyi’nin başına Kürt Abdülbasit Sida’nın getirilmesinin bir “Türk komplosu” olarak görüldüğüne dikkat çekildiği analizde “Türk Başbakan Erdoğan’ı eleştiren laikler de, Sayın Esad’ın, Erdoğan’ın Ortadoğu çapında İslamcıları destekleyerek mezhebi bir kart oynadığı iddialarını yankılandırıyorlar” görüşünü öne sürdü. 
Economist dergisi, analizinin son bölümünde “Türkiye’nin Suriye politikasının, kamuoyundan destek sağlamada başarısız olduğu” iddiasına da yer verdi.


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *