ANASAYFA arrow right Siyaset

Erdoğan: S400 bu hafta neticelenecek

Erdoğan: S400 bu hafta neticelenecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.00
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.00
Erdoğan ve Putin, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi ve Suriye’de işbirliklerinin süreceğini söylediler
Erdoğan ve Putin, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi ve Suriye’de işbirliklerinin süreceğini söylediler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i dün akşam saatlerinde Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladı. İkili görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.
Erdoğan ve Putin’in ortak basın açıklaması daha sonra yapıldı. Erdoğan ve Putin, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi ve Suriye’de işbirliklerinin süreceğini söylediler.
İki lider 2017 yılında 7. Kez yüz yüze görüşmüş oldu. Erdoğan Putin'e Rusça teşekkür etti.
Sputniknews haberinde ikili görüşmede Suriyeli muhalif gruplar ve hükümet yetkililerini bir araya getirmeyi planladığı bir toplantı olan Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarının görüşüldüğünü yazdı.
Erdoğan: S400 bu hafta neticelenecek
Erdoğan, S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin, "İlgili arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta içerisinde bir araya gelip bu işi de neticelendirecektir" dedi.
"Türkiye-Rusya iş birliği her geçen gün daha da güçleniyor. Siyasi düzeyde ahenkli bir çalışma ortamımız var."
"İkili ticaretimiz yüzde 30 artış gösterdi"
Erdoğan, "Siyasi seviyedeki bu ahenk, iktisadi ve beşeri ilişkilerimize de tabii ki aynı şekilde yansıyor. İkili ticaret hacmimiz 2017'nin ilk 10 ayı itibarıyla yüzde 30 oranında bir artış göstermiştir. Aynı şekilde turizm iş birliğimiz de gayet iyi bir seviyededir. Bu yıl şu ana kadar 4,5 milyon Rus turist ağırladık, bu rakamlar 2018'de şüphesiz daha da yükselecektir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu alandaki ortaklığımız Türk Akım ve Akkuyu projeleriyle yeni bir mertebeye ulaşmıştır. Bu projeleri en kısa sürede hayata geçirme noktasında iki tarafın da istek ve kararlılığı ortadadır."
“Kudüs’ü konuştuk”
"Ele aldığımız konuların başında elbette Kudüs'le ilgili gelişmeler vardı. Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Karar Müslümanlarla beraber Hristiyanları hatta aklıselim sahibi Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı."
İslam Liderler Zirvesi
İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak iki gün sonra İstanbul'da Olağanüstü İslam Liderler Zirvesi'ni davet ettiklerini ve toplanacaklarını anımsatan Erdoğan, "Temennim odur ki oradan çok güçlü bir mesaj vereceğimize inanıyorum. Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlar içerisinde olduğumuzu gördüm. Bu konudaki temaslarımızı sürdürmek hususunda mutabık kaldık." dedi.
"Cenevre'de yürütülen sürece önemli katkı sağlayacağız"
Suriye konusundaki görüşmelerini ise şöyle özetledi: "Bugün ayrıca Suriye'deki durumu da ele aldık. Soçi'de özellikle ele almış olduğumuz konuların ki Astana Zirvesi'nin adeta devamı mahiyetindeki bu süreci değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız en kısa zamanda Soçi'de ikinci görüşmemizi, buluşmamızı yapacağız. Siyasi sürecin ilerletilmesi bağlamında ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi de istişare ettik. Astana garantörleri olarak Suriye ihtilafına kalıcı siyasi çözüm bulunması amacıyla Cenevre'de yürütülen sürece önemli katkı sağlayacağız."
Putin: Türkiye ile ticaret hacmimiz arttı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Kudüs'ün statüsü kararı, mutlaka İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan temaslar neticesinde alınmalıdır" dedi.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin de arttığını vurgulayan Putin, "Bütün bunlar aldığımız ortak kararlar sayesinde olabildi. Ticaret ve ekonomik alanlardaki engeller kalktı. İlk sekiz ay içinde Türk tarım ürünlerinin Rusya'ya ihracatı 1,8 oranında artmış bulunuyor. Hatta ileride atacağımız adımlar ve ticari ilişkilerimizin önündeki engellerin kalkması konularını nasıl geliştirebileceğimizi de görüştük." diye konuştu.
Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının arttığına da dikkati çeken Putin, geçen yıl 866 bin olan sayının bu yıl 4 milyona ulaştığını vurguladı.
Türk Akımı
Putin, enerji alanında Akkuyu Nükleer Santrali'nin kurulması çalışmalarının başlatıldığını, Türk Akımı'nın da planlı bir şekilde ilerlediğini ifade etti. Proje kapsamında iki ayrı hat kurulacağını söyleyen Putin, söz konusu projenin Türkiye'nin enerji açısından güvenliğinin artması ve Rus gaz sevkiyatının güzergahını genişletmeye imkan vereceğini anlattı.
Suriye
Putin, Suriye politikaları hakkında ise şunları söyledi: "Suriye'deki durumu da ele aldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış vaziyette. Teröristlerden herhangi bir direniş noktaları, bölgeleri olacaksa gerekli karşılığı veririz. Suriye'de çözüm konusunda 22 Kasım'da Soçi'de Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin görüşmesinde vardığımız mutabakatın yerine getirilmesi ile ilgili adımları görüştük. Önümüzdeki sene başında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin yapılması konusunda hazırlıkları görüştük."
Rusya İslam Liderler Zirvesi’ne gözlemci yollayacak
Erdoğan'ın kendisini İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi konusunda da bilgilendirdiğini belirten Putin, Rusya'nın gözlemci ülke olarak bu toplantıya mutlaka katılacağının altını çizdi. (HK)
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *