ANASAYFA arrow right Siyaset

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılmalı

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılmalı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Hastalığı nedeniyle tahliye edilen eski Sur Belediyesi Başkanı Demirbaş
Demirbaş: İyi Niyet Girişimi Olarak
Hastalığı nedeniyle tahliye edilen eski Sur Belediyesi Başkanı Demirbaş çözüm sürecinin bozulmasıyla Türkiye'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını belirtti. "Yeni bir başlangıç" önerisinde bulunan Demirbaş, seçim öncesinde hasta mahpuslara özgürlük istedi.
Diyarbakır’da eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ı tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ziyaret ettik.

2001'den beri "Herediter Derin Ven Trombozu" adlı kalıtsal damar hastalığı ile mücadele eden Demirbaş tahliye edildiği 6 Ekim’den beri tedavi görüyor.
Demirbaş Dicle Nehri kıyısında yapılan Kırklardağı Yaşam Konutları’nda yolsuzluk ve usulsüzlük yapıp, PKK’ye para aktardığı iddiasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 8 Ağustos 2015’te tutuklanmıştı.

Diyarbakır D tipi cezaevinde kalan Demirbaş, tutuklandığından beri tedavi görmek için talepte bulunduğunu, ancak cezaevi yönetiminin duruma karşı duyarlı olmasına rağmen iki ayda sadece bir defa doktora görünebildiğini ifade etti. Zaman zaman cezaevi önüne acil çağrılarak tedavi gören Demirbaş, 6 Ekim’de acil tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırılmıştı.
"Ölümden kimsenin kazancı olamaz"

Morali oldukça iyi görünen, sağlığı iyiye giden Demirbaş başlıca sıkıntısının çatışmalı Türkiye gündemi olduğunu ifade etti. “Çatışmadan, hiçbir ölümden, Türkiye’nin istikrarsızlaşmasından kimsenin kazancı olamaz” diyen Demirbaş şöyle devam etti:
“İnsanların ölmesi kadar kötü bir şey yok. Biz ne sivil, ne asker, ne korucu ne de polisin ölmesini istemiyoruz. Her ölüm yüreğimizden parça götürüyor, siyasi amacı ne olursa olsun hepimiz kaybediyoruz.

“Ben bir oğlu yeni askerden dönmüş, diğer oğlu dağda olan bir baba olarak ölüm haberi almak istemiyorum. Ölümden hiçbirimizin kazancı yok. Eğer tutuklanmamız, bin yıl hapis yatmamız ölümleri engelleyecekse ona da varım.”

"Türkiye tarihi bir fırsatı değerlendiremedi"
Çatışmaların barış sürecinin bozulmasıyla başladığını belirten Demirbaş “Türkiye’deki herkes tarihi bir fırsatı değerlendiremedi” dedi. Süreci kimin bozduğunun tartışılmasının olumsuz durumu kabullenmek olduğunu ifade eden Demirbaş “Kimse bu durumu kabul etmek istemiyor, bu bile barışın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
“Dolmabahçe süreci ortaya çıkmışken, neden gereği yerine getirilmedi? Neden bu süreç boşa çıktı? Bu süreçte bizim tutuklanmamızın da dahil olduğu çatışmaların nedeni çözüm sürecinin somutlaşmaması. Benim önerim yeni bir başlangıç.

"Müzakere masasına yeniden oturulmalı"
“Benim dosyam dört yıl önce açılmış. Bugün tutuklanmamızın nedeni sürecin bozulması. Oysa dünyada her zaman çatışmalar arttığında siyasetçilerin rolünün artması istenir. Türkiye’de ise tam tersi. Bunun adı köprüleri yıkmaktır ve bu doğru değil. Türkiye kaybettiklerinden vazgeçip özgürlük ortamını yaratacak duruma gelmeli. Sayın Öcalan ile müzakere masasına oturulması hem Türkiye hem de Ortadoğu’daki gelişmeler açısından çok önemli.”
Demirbaş son olarak da 1 Kasım seçimleri öncesinde iktidara şu mesajı gönderdi:
“Seçim öncesinde iyi niyet girişimi olarak hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyorum. Bazen ağır politik ortamlarda insani bir şey yapmak herkese umut verir.”
Demirbaş sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti
Abdullah Demirbaş, 2001'den beri "Herediter Derin Ven Trombozu" adlı kalıtsal damar hastalığı ile mücadele ediyor.

Demirbaş, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonu kapsamında 26 Aralık 2009'da tutuklandıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle 14 Mayıs 2010'da tahliye edilmişti.
Ancak tedavi için İsveç, Belçika veya Avustralya'da tedavi görmesi gereken Demirbaş’a, "Delilleri karartma ve kaçma şüphesi" olduğu ileri sürülerek yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu.
Bu yasak da 7 Mart 2012’de kaldırılmıştı.
Demirbaş, Dicle Nehri kıyısında yapılan Kırklardağı Yaşam Konutları’nda yolsuzluk ve usulsüzlük yapıp, PKK’ye para aktardığı iddiasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 8 Ağustos 2015’te tutuklanmıştı.bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *