ANASAYFA arrow right Siyaset

HDP, 1 Kasım bildirgesinde yine Diyanet'in kaldırılacağı vaadini değiştirdi

HDP, 1 Kasım bildirgesinde yine Diyanet'in kaldırılacağı vaadini değiştirdi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.35
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.35
Diyanet'in yerine "Din ve İnanç İşleri Kurulu" oluşturulacağını vaadinde bulundu. 7 Haziran
Diyanet'in yerine "Din ve İnanç İşleri Kurulu" oluşturulacağını vaadinde bulundu. 7 Haziran için asgari ücreti bin 800 TL olarak açıklayan HDP, 1 Kasım seçim bildirgesinde bu rakamı 200 TL artırarak 2 bin TL'ye çıkardı.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri için hazırlanan seçim bildirgesini açıkladı. Bildirgede, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve asgari ücrete ilişkin maddelerde değişiklik yapıldığı görüldü.
Seçim bildirgesini ilk açıklayan parti olan CHP’nin ardından HDP de seçim bildirgesini bugün açıkladı.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri için hazırlanan seçim bildirgesini dönüşümlü olarak açıkladı.
Bildirgede ekonomi alanındaki vaatlerin yanı sıra; eğitim, askeri ve yönetim sistemine yönelik vaatler öne çıktı.

HDP'nin 7 Haziran bildirgesinde yer alan ve tartışamlara neden olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılacağı vaadi yeni bildirgeye bir güncelemeyle dahil edildi. Buna göre; HDP Diyanet’i kaldıracak ancak yerine “Din ve İnanç İşleri Kurulu” oluşturacak.

-SİYASİ TUTSAKLARA GENEL AF GETİRİLECEK-
HDP bildirgesinde siyasi tutsaklara genel af getirileceği belirtildi.
-DİNİ İNANCA ÖZGÜ KIYAFETE MÜDAHALE EDİLMEYECEK-
Cemevleri’nin ibadethane olarak tanınacağının da vurgulandığı HDP bildirgesinde, "Dini inançların gereği olarak tercih edilen kılık ve kıyafete hiçbir alanda müdahale edilmeyecek" denildi.

-SOYKIRIMLAR İÇİN ÖZÜR DİLENECEK-
HDP bildirgesinde, tarihte farklı halklara yapılan "soykırım ve katliamlar" karşısında devlet adına özür dileneceği de yer aldı. Bildirgede, "Bir halkın diğerine üstünlüğünü empoze eden ırkçı, şoven ve milliyetçi politikalar karşısında eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir perspektif geliştirilmek için çalışılacak" denildi.

-KÜRT SORUNU’NUN ÇÖZÜMÜNE ‘BARIŞÇIL YÖNTEM’ VURGUSU-
Kürt sorununun çözümü ve çözüm sürecinin devamı içi "Barışçıl yöntem" vurgusu yapan Demirtaş, “Barışa bu kadar yakın olduğumuz zamanda savaşa mahkum edilmiş olmayı içimize sindiremiyoruz. Derhal silahların iki taraflı susturulmasını, akan kanın durdurulmasını, yeniden müzakere masasına dönülerek sorunların diyalogla çözülmesini sağlayacağız. Sonuna kadar savaş diyenlere karşı, hayır biz sonuna kadar barış diyeceğiz. Barışçıl yöntemlerle müzakere yoluyla kendi özyönetimlerimize kavuşarak hem Kürt sorununu çözeceğiz, hem de Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünü açacağız” dedi.

-BÖLGE MECLİSLERİ OLUŞTURULACAK-
Bildirgede anadilde eğitim vurgusu yapıldı. Bildirgenin bu kısmını açıklayan Yüksekdağ, “Demokratik siyasetin geçtiği bir yol var. o da halkların yönetime katılma kanallarının açılması ve özyönetim mekanizmalarının kurulması. 21’nci yüzyıl Türkiye’sinin ihtiyacı merkeziyetçi devlet yapısını pekiştirmek ve tek adam diktatörlüğüne yönelmek değildir. Çok dilli, inançlı bir model için yerel demokrasi şarttır. Özyönetim özerk ve demokratik yerinden yönetim modelidir. Özyönetim gönüllü birliğin güvencesidir. Halkların yönetiminde vali dahil yerel yöneticilerin seçimle iş başına gelmesi için gerekli yasal idari yapısal düzenlemeler yapılacak. Türkiye’nin tamamını kapsayacak şekilde sosyal siyasal kültürel ve coğrafi nitelikler dikkate alınarak bölge meclisleri oluşturulacak. Demokrasi tabana yayılacak” dedi.
Bildirgede, kamusal alanda ana dilin kullanımının ve çok dilli belediyeciliğin yaygınlaştırılacağı, parti ve halkların yönetiminin, kırsal alanları da kapsayacak şekilde kente ve olanaklarına eşit erişimi sağlayacağı belirtildi.

-CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ SINIRLANDIRILACAK-
Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini sınırlandıracağı ve sembolize düzeye çekeceği yeniden bildirgede yerini aldı. Demirtaş’ın açıkladığı başlıkta, “Evet bir geçiş dönemindeyiz demiştik. Çünkü cumhuriyetin demokrasiye ihtiyacı var. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana farklı kültürlere inançlar bunların Türkiye’de var olması cumhuriyet açısından bir tehdit olarak görüldü. Oysa demokrasiye bağlı bir devlet, toplum yapısı bunları bir zenginlik olarak görmeliydi. Biz bu hatadan dönülme konusunda geç kalmış sayılmayız. Güçler ayrılığı prensibinin kurulması için gerekli yapısal düzenlemeler yapacağız. Yurttaşların tartışma örgütlenme ve karar mekanizmalarına katılımının önündeki engelleri kaldıracağız. Eş genel başkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi sayesinde eş başbakan olacak. Eş muhtarlara kadar… Bu durumda salondaki muhtar salonunun büyümesi lazımdır. Gösteri yürüyüş ifade özgürlüğü önündeki bütün engelleri kaldıracağız. MGK kaldırılacak ve Türkiye’nin bütün yönetim yapısını katılımcı demokrasiye uygun hale getireceğiz” diye konuştu.

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) "evrensel demokratik ilkelerle uyumlu olmayan bölümlerin" değiştirileceği vaatleri de bildirgede yer aldı. Bildiride, "İç Güvenlik yasası ve çeşitli isimler altında işleyen özel yetkilerle donatılmış mahkemeler kaldırılacak" denildi.

-SURİYE, FİLİSTİN VE KIBRIS VURGUSU-
Bildirgede, Filistin, Suriye ve Kıbrıs vurgusu yapıldı. Filistin’in haklı mücadelesinde her zaman destek olacaklarını belirten Yüksekdağ, “Başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünya halklarının kendi siyasi geleceklerini özgürce belirlemeleri ve halkların kendi kendilerini yönetecekler, eşitlikçi anlayışı geliştirmeleri için çalışacak. Halkların ve emeği yapay sınırlarla ayrılmasına karşı, emekten demokrasiden yana tüm kesimlerle ilişkileri geliştirdik ve geliştireceğiz. Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi demokratik bir çözümün ortaya çıkmasını destekleyeceğiz. Cihatçı unsurların bölgeye geçerken Türkiye’yi köprü olarak kullanmasına kesin olarak engelleyecek. İsrailci hükümetlerinin katliamcı politikalarına karşı duracağız. Filistin halkının, bağımsız devlet kurma hakkının tanınması için gerekli desteği verecek, Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Kıbrıslı Türk ve Rum halklarının, adanın bölünmüşlüğüne son vermek için ortaya koydukları çözüm önerilerini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

-ERMENİSTAN SINIRI AÇILACAK-
Ermenistan sınırına ilişkin sorunların yeniden bildirgede yer aldığı görüldü. Yüksekdağ, Ermenistan üzerinde uygulanan ekonomik ambargonun kaldırarak gerekli ekonomik politik ilişkileri geliştireceğini ve Ermeni halkıyla dostluk köprülerini kurulacağına vurgu yaparak, “AB ile müzakere ve tam üyelik çalışmalarını ilkelerimiz çerçevesinde ele alacağız. Yurtdışında borçlanmayla emekli olanların maddi zararlarını karşılayacağız. Gurbetçilerin, politik sürgünlerin memleketleriyle kucaklaşmasının önünü açacağız” diye konuştu.

-SEÇİM BARAJI KALDIRILACAK-
Bildirgede, seçim barajının kaldırılacağı, bu sayede bütün siyasi partilerin parlamentoda temsiliyetinin sağlanacağı belirtildi. seçim barajı maddesini açıklayan Demirtaş, “İnadına adalet diyeceğiz. Türkiye bütün ezilen halkları dilleri cinsleri yok sayan ve doğanın yağmalanmasına izin veren darbe anayasasına mahkum değildir. HDP yeni bir anayasayı öncelik olarak programına alacak. Çok dilli, çok kültürlü yapısına uygun yeni bir toplumsal sözleşme ihtiyacını görev olarak önüne koyacak. HDP açık bir biçimde karşı olduğu başkanlık sistemine geçit vermeyecek. Seçim barajını kaldıracağız. Barajsız seçimlerle bütün siyasi partilerin oyları oranında parlamentoda temsil edilebilmesinin yolunu açacağız. Milletvekili dokunulmazlığını kaldıracağız. İddia ve savunma makamları yargı sisteminde eşit hale getirilecek” diye konuştu.

-SAVCILIĞA BAĞLI AYRI BİR ADLİ KOLLUK KURULACAK-
Bildirgede, savcılıklara bağlı ayrı bir adli kolluk kurulmasına ilişkin ayrı bir madde yer aldı. “Sarayın talimatıyla çalışmayan sadece savcıya bağlı bir adli kolluk birimi kuracağız” diyen Demirtaş, “Gözaltına alma ve tutuklamalarda keyfi uygulamalara son vereceğiz. HSYK’nın yapısı yeniden düzenlenecek. Siyasi baskıya, ideolojik tutumlara son vereceğiz. Adalet bakanının vesayetine son verip özerk bir kurum haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

-BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU-
Basın özgürlüğüne vurgu yapılan bildirgenin bu kısmını okuyan Yüksekdağ, “Yazının esir edildiği bir dönemi yaşıyoruz. İktidara söz söylemek, zulümlerden zulüm beğenmek anlamına geliyor. Sansür can yakıyor. Haber alma hakkı yok sayılıyor. Muhalif medya susturulmak isteniyor. Sosyal medya ve internet sansür kıskacında tutuluyor. Vatandaşın istismar edilmesini önleyeceğiz. Medya kuruluşları sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermesine izin vermeyeceğiz. Mesleki etik ve özgür habercilik ilkelerinin düzenlenmesi için yasa düzenlenecek. İnternete yönelik sansür uygulamasına son verilecek. Keyfi internet yasakları kaldırılacak. Yerel radyo televizyon ve gazeteler ile internet yayıncılığı yapan kuruluşları, bağımsızlıklarını korumak için desteklenecek. RTÜK demokratik bir anlayışla yeniden yapılandırılacak. HDP ve bizlerin yönetimi yeni medya teknolojilerinin toplumun tüketime itilmesi için değil kamu yararına” dedi.

-HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILACAK-
7 Haziran seçim bildirgesinde de yer alan hasta tutsakların serbest bırakılmasına ilişkin madde yine bildirgede yerini aldı. Ayrıca bu maddede çocuk cezaevlerinin de kapatılacağına vurgu yapıldı. Maddeyi açıklayan Demirtaş, “Herkes için amasız fakatsız insan hakları. Bizler kurumsal bir demokrasi inşa etmek istiyorsak, insan haklarına saygı gösteren devlet yönetimi inşa etmek zorundayız. Sizler bir devletin saygılı olup olmadıklarını anlamak istiyorsanız bir tane cezaevini ziyaret etmeniz yeterli. Bizler öncelikle hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını sağlayacağız. Onlar için tam teşekküllü hastaneden alınmış raporu yeterli göreceğiz. Tecrit uygulamasına son vereceğiz. Cezaevlerinin idari baskı altında inlemesini engelleyeceğiz. Cezaevlerini yeniden yapılandıracağız. Müdürlerine verilen infaz yakma yetkisini kaldıracağız. Nefret suçları ile insanlığa karşı işlenmiş suçlar dışında, hiç kimse politik görüşü nedeniyle suçlanamayacak. Politik suçlar artık Türkiye’de olmayacak. Çocuk cezaevlerini kapatacağız. Bizler suça itilmiş çocuklar için çocuk destek ve eğitim merkezi açacağız. Sivil toplumun denetimine açılacak.
7 Haziran seçim bildirgesinde de dikkat çeken hakikat komisyonlarının kurulmasına ilişkin madde de yerini korudu.

-KORUCULUK SİSTEMİ KALDIRILACAK, VİCDANİ RED GELECEK-
Vicdani red bildirgede yerini yeniden aldı. Demirtaş, HDP’nin eline silah almak istemeyen gençlerin zorunlu askerlik yapmama hakkını güvence altına alacağını belirterek, “Gençlerin askerlik yerine kamu hizmetlerinde çalışabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz” dedi. (ANKA)
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *