ANASAYFA arrow right Siyaset

İstikrar, yapısal reform ve büyüme sağlayabilir

İstikrar, yapısal reform ve büyüme sağlayabilir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Fitch Ratings Türkiye değerlendirmesinde “Kasım ayındaki seçim istikrarlı
Fitch Ratings Türkiye değerlendirmesinde “Kasım ayındaki seçim istikrarlı bir hükümet oluşumuna yol açar ise, yapısal reform ve büyüme yararlanabilir” dedi.
-Fitch, “Türkiye’yi yatırımcı güveninde kaymaya maruz bırakan çok büyük dış finansman gereksinimleri potansiyel bir risk kaynağı olarak kalmaya devam ediyor. Türkiye’nin dış likiditesi, yüzde 146.3’ün medyanı ‘BBB’nin yarısından az olan yüzde 70.3’lük uluslararası likidite rasyosuyla derecelendirme kategorilerindeki akranlarına oranla zayıf. Fakat 2008 küresel finansal krizinden bu yana piyasa çalkantısı krizleri sırasında sermayede ‘ani durma’ olmadı”

Fitch Türkiye değerlendirmesiyle ilgili açıklamasında mali disiplin taahhütlerinin, 1 Kasım tarihinde yılın ikinci genel seçiminin yapılacak olması ve anketlerin benzer ikna edici olmayan bir sonuca işaret ettiği artan siyasi belirsizlik döneminde bile geniş siyasi destek aldığının görüldüğünü bildirdi.
Fitch, “Büyük partiler tarafından seçim öncesi verilen harcama taahhütleri Haziran seçimleri öncesindekinden yüksek olsa da ılımlı ve geçici hükümetin geçen hafta ilan edilen son Orta Vadeli Planı, harcamada hafif yükseliş ancak merkezi hükümetin faiz dışı fazlayı yürürlükte tutmayı göz önüne alıyor. Fitch değerlendirmesinden bölümler şöyle:

“-Türkiye’nin ülke kredi profili, güçlü kamu finansmanı ve son dış şoklara karşı bir esneklik kaydıyla birlikte, küresel finansal piyasa koşulları ve diğer yapısal zayıflıklara karmaşık ve yüksek ölçüde maruz kalmayı sürdürüyor. Bu Türkiye’nin geçen ay onayladığımız ‘BBB-‘ derecesinde yansıyor.
-Türkiye’yi yatırımcı güveninde kaymaya maruz bırakan çok büyük dış finansman gereksinimleri potansiyel bir risk kaynağı olarak kalmaya devam ediyor. Türkiye’nin dış likiditesi, yüzde 146.3’ün medyanı ‘BBB’nin yarısından az olan yüzde 70.3’lük uluslararası likidite rasyosuyla derecelendirme kategorilerindeki akranlarına oranla zayıf. Fakat 2008 küresel finansal krizinden bu yana piyasa çalkantısı krizleri sırasında sermayede ‘ani durma’ olmadı.

-Türkiye’nin düşük kamu borcu/GSYH oranı derecelendirme için ana destek oluşturuyor. Borç/GSYH oranının 2015’te, ikinci yıl yükselecek olsa da gelecek iki yıl genelinde düşeceğine ilişkin son tahminlerle birlikte ‘BBB’ medyanından (yüzde 42.7) düşük yüzde 35.3 olacağı tahmin ediliyor.
-Dış bilanço bazı önlemlerle güçlendirilmiş durumda. Cari işlemler açığının bu yıl, 2014’teki GSYH’nın yüzde 5.8’i oranından GSYH’nın yüzde 4.6’ya gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Ancak bu büyük ölçüde, iç tasarruf ve rekabetteki yapısal kazanımlardan çok düşük petrol fiyatlarına bağlı. Türkiye’nin daha iyi bir cari işlemler finansmanı karışımını başarıyor olduğuna ilişkin az belirti var, örneğin daha yüksek doğrudan yabancı sermaye yoluyla. Tüketimin GSYH’ya oranındaki artış ve kalıcı zayıf yatırım da yapısal reform eksikliğine işaret etmektedir.

-Lira’nın değer kaybı da, hedefin üzerindeki enflasyonun ortaya koyduğu ek bir para politikası zorluğu ekleyebilir. Merkez bankası Çarşamba günü anahtar oranlarını değiştirmeden korudu. Politika faizlerinin Fed artırımından sonra yükseltileceğini ve karmaşık para politikası çerçevesinin plalı normalleştirilmesinin daha açık hale geleceğini varsayıyoruz.”
Türkiye’nin ülke kredi profili ve diğer konular bugün Fitch’in İstanbul’da düzenleyeceği yıllık Türkiye konferansında ele alınacak. (ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *