ANASAYFA arrow right Siyaset

“Neçirvan Barzani ve Kubad Talabani omuzlarında ağır bir yük var”

“Neçirvan Barzani ve Kubad Talabani omuzlarında ağır bir yük var”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.58
Irak Kürt Bölgesi’nde 25 Eylül'de gerçekleşen bağımsızlık referandumu nedeniyle Erbil ve Bağdat arasında patlak veren sıkıntılar sürerken 1 Kasım itibariyle görevinden ayrılan IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin yetkilerini devralan Başbakan Neçirv
Irak Kürt Bölgesi’nde 25 Eylül'de gerçekleşen bağımsızlık referandumu nedeniyle Erbil ve Bağdat arasında patlak veren sıkıntılar sürerken 1 Kasım itibariyle görevinden ayrılan IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin yetkilerini devralan Başbakan Neçirvan Barzani ile Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin “yeni bir ton” sergiledikleri yorumları yapılıyor.
Rudaw İngilizce tarafından yayımlanan bir makalede, Mesut Barzani’nin yeğeni olan Neçirvan Barzani ve bir süre önce vefat eden Irak eski Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani’nin oğlu Kubad Talabani’nin farklı yaklaşımlarına dikkat çekiliyor.
“Kürdistan Bölgesel Hükümeti, son bir ay Barzani ve Talabani’nin miraşçılarının yönetiminde yeni bir ton sergiliyor” deniliyor ve yeni yönetimin “daha pragmatik ve erişilebilir” gibi niteleniyor. Makalede şu değerlendirmeler aktarılıyor:
“Destansı seleflerinin yerine geçen Neçirvan Barzani ve Kubad Talabani omuzlarında ağır bir yük var. Eski Başkan Mesut Barzani’nin istifasından sonra en güçlü konumlarda bulunuyor ve insanlar, onlardan Kürtleri birleştirmesini, Bağdat ile ilişkileri onarmasını ve bağımsızlık oylamasını izleyen yıkıcı kayıplardan sonra bölgeyi yeniden canlandırmasını bekliyorlar.”
Ekim ayında Irak güçleri ilerlerken Peşmerge’nin Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerden ayrılmasının dehşet yaratması ve bu konuda Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin bazı üyelerine “ihanet” suçlamalarının yöneltilmesinden bir ay sonra siyasi partilerin 2018 yılı için planlanan seçim konusunda bir yol haritasını müzakere etmek amacıyla “yapıcı” gibi görünen toplantılar yaptıkları vurgulanıyor.
Makalede “Kürdistan Demokrat Partisi’nden 51 yaşındaki Neçirvan Barzani ve KYB’nden 40 yaşındaki Kubad Talabani, başbakan ve başbakan yardımcısı olarak aralarında güçlü bir ilişki var. Onların aynı zamanda diğer partilerle de iyi ilişkileri var” ifadeleri kullanılıyor.
Bu arada, İngiliz Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un kısa bir süre önce Birleşik Krallık parlamentosunda konuşurken Neçirvan Barzani’yi “Kürdistan’ın şimdi ihtiyacı olduğu lider” olarak övdüğüne dikkat çekiliyor.
Ancak Neçirvan Barzani ve Kubad Talabani’ye olumsuz bakanların da bulunduğuna işaret edilirken “başkaları için ise Barzani ve Talabani, eski nizamın bir parçası ve Kürdistan’ın zayıf demokratik kurumlarının sembolleri olmayı sürdürüyor” deniliyor. (ANKA)

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *