ANASAYFA arrow right Siyaset

Obama, “uçuşa yasak bölgeler ve güvenli bölgeler”i düşünüyor

Obama, “uçuşa yasak bölgeler ve güvenli bölgeler”i düşünüyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Avrupa’daki mülteci krizi ve Rusya’nın Suriye müdahalesinde daha kararlı
Avrupa’daki mülteci krizi ve Rusya’nın Suriye müdahalesinde daha kararlı adımlar atması, ABD Başkanı Barack Obama üzerindeki “baskıyı” artırırken Obama Yönetiminin Suriye’de sivilleri korumak amacıyla Türkiye’nin uzun bir süreden beri talep ettiği “uçuşa yasak bölgeler ve güvenli bölgeler”in kurulması için ABD’li kuvvetleri konuşlandırması önerisini yeniden tartışmaya başladığı bildiriliyor. New York Times Gazetesi, Obama Yönetiminin, söz konusu bölgeler meselesine ilişkin Pazartesi günü Beyaz Saray’da "gergin” bir toplantı yaptığını duyururken “Yönetimin, daha önce reddettiği bir fikir yeniden üzerinde düşünülmesi bile krizin aciliyetine vurgu yapıyor” dedi.

New York Times “ABD, Suriyeli sivillerleri koruma yollarını konuşuyor” başlığı ile verdiği geniş haberine “ABD Yönetimi, Suriye’de iç savaşın peçesindeki sivilleri korumak için uçuşa yasak bölgeler ve güvenli bölgeleri kurmak amacıyla Amerikan kuvvetlerini konuşlandırma konusunda yeni bir tartışmaya kilitlenmiş durumda” sözleriyle giriyor.
Bunun ardından “Beyaz Sarayı, bu fikre ilişkin derin kuşkular sürüyor ama Avrupa’daki büyüyen mülteci krizi ve Rusya’nın Suriye’deki askeri müdahalesi hakkında daha kararlı adımlar atması üzerine Başkan Obama üzerindeki baskıyı arttı” dedikten sonra “Yetkililer, Dışişleri Bakanı John Kerry ve diğer görevliler Pazartesi günü Beyaz Saray’da yapılan gergin toplantıda Suriyelileri çatışmalardan korumak için hava gücünün kullanılması yöndeki çabayı yinelediğini söylediler” dedi.

"Ancak Savunma Bakanı Ashton Carter’ın da bulunduğu söz konusu toplantıya sunulan bir Pentagon raporunun bu tür bölgeler için gerekecek büyük askeri kaynaklara ilişkin kaygılandırıcı tahminler ortaya koyması, masadaki çoğu isim üzerinde böyle bir adım atmanın uygunluğuna ilişkin tereddüt yarattı" diyen gazete, Rusya’nın hava operasyonlarının sürdüğü bir dönemde ABD’lilerin Suriye’nin bazı bölümlerini bloke etmeye çalışması, istenmeden çıkabilecek bir “çatışma” riskine de işaret ediyor.
“Bununla birlikte yönetimin daha önce reddettiği bir fikrin üzerinde yeniden düşünmesinin bile krizin aciliyetine vurgu yaptığını” düşünen gazete, gelişmeleri “Aynı zamanda başarılı olabilecek bir strateji arayışındaki siyaset yapıcılarının hayal kırıklığının” işareti olarak görüyor. Gazete şöyle devam ediyor:
“Pazartesi günü ele alınan seçenekler arasında Suriye’nin Türkiye ve Ürdün ile olan sınırlarında siviller için güvenli bölgelerin kurulması da bulunuyor. Yetkililer, bazıları sadece insani yardım için bazıları ise Amerikalılar’la müttefik olan Suriyeli muhalif güçlerine barınma sağlayacak daha iddialı seçenekler dahil çeşitli öneriler sundular “

NYT, Pentagon’un ise, ne kadar uçak ve ne kadar personel gerekeceğini toplantıda masaya koyarken, böyle bir adımın ABD’nin bölgedeki askeri hava gücünde önemli bir tırmanış anlamına geleceğini açıkça dile getirdiğini belirttiği haberinde, “Obama, Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’nin başkanlık ettiği toplantıya katılmadı ve resmi bir karar alınmadı. Ancak daha büyük bir Amerikan rolünden yana olanlar toplantıdan cesaretleri kırılmış olarak ayrılmadılar” ifadelerini de kullandı.
Haberde Beyaz Saray’da Pazartesi günü yapılan toplantıda “güvenli bölgeler”in sadece sivilleri korumak amacıyla nasıl kurulabileceğinin de tartışıldığı anlatılırken “Askeri uzmanlar, (bölgelerin) muhtemelen Türkiye veya Ürdün’den büyük bir kara gücü olmadan yürütülmesinin zor olacağını söylediler” deniliyor. (ANKA)
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *