ANASAYFA arrow right Siyaset

Ortadoğu’da satranç denklemi çok karmaşık hale geldi

Ortadoğu’da satranç denklemi çok karmaşık hale geldi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.35
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.35
Rusya’nın, Suriye’deki iç savaşa aktif olarak müdahale kararından sonra
Rusya’nın, Suriye’deki iç savaşa aktif olarak müdahale kararından sonra Türk hava sahasını ihlal etmesinin Ortadoğu’daki “satranç denklemini özellikle Türkiye açısından çok daha karmaşık bir hale getirdiği” düşünülüyor. ABD medyasında, “Ankara, şimdi de Moskova duvarına çarpmış görünüyor. ‘Suriye ile sizin sınırınız yok’ şeklindeki açıklamaya, Vladimir Putin hava sahası ihlaliyle cevap yolladı” gibi yorumlar yapılırken Ankara’nın ne yapacağı da merak ediliyor.

“Ankara ne yapacak?” başlıklı bir analizi yayınlayan Amerika’nın Sesi (VOA), “Suriye konusunda yaklaşık beş yıldır, yakın müttefiki Washington ile ortak bir anlayış zeminini bir türlü oluşturamayan Ankara, şimdi de Moskova duvarına çarpmış görünüyor."Suriye ile sizin sınırınız yok” şeklindeki açıklamaya, Vladimir Putin hava sahası ihlaliyle cevap yolladı” görüşünü öne sürüyor.

Analizde Amerikalı yetkililerin Rusya’nın “hava sahası ihlali bir navigasyon hatasından kaynaklandı” şeklindeki açıklamasını inandırıcı bulmadıklarını özellikle ifade ettiklerine dikkat çekiliyor.
Ortadoğu politikası “Sünni mezhepçi” olmakla eleştirilen Ankara’nın IŞİD ile mücadele konusunda hangi güçlere destek verilmesi konusunda bile ABD’den “daha farklı bir yaklaşım içinde” olduğuna işaret edilirken Washington YPG’ye ve Kürt Peşmerge güçlerine silah verme kararı alırken, Ankara’nın YPG’yi “PKK ile bağlantılı” olduğu gerekçesiyle “terör örgütü” olarak tanımladığı vurgulandıktan sonra şöyle deniliyor:

“Böylece, en yakın müttefik ABD, Ankara’nın terörist dediği bir gruba silah verecek. Pentagon, zaten bir süredir YPG ve Kuzey Irak’taki Kürt Peşmergeler ile koordineli hareket ediyor. Rusya, Suriye, İran ve Irak ise Bağdat’ta bir koordinasyon merkezi kurmayı planlıyor. Moskova, böylece, IŞİD’e karşı mücadelenin daha etkin hale getirilmesinin amaçlandığını duyurdu.”
VOA, Esad’ın iktidarda kalmasını isteyen Rusya’nın Suriye’de kimleri bombaladığının ise ayrı bir tartışma konusu olduğunu, Moskova ile Washington “terörist” tanımlamasında dahi anlaşamadıklarını belirtikten sonra analizini şöyle noktalıyor:
“Sonuçta, Suriye’deki iç savaş büyük dünya devletleri arasında gerçek bir saflaşmaya ve kutuplaşmaya yol açıyor. Moskova’nın, Şam’ın özel davetiyle Suriye’de oynanan trajik oyunun aktif bir parçası olması, İran ve Hizbullah’ın, Esad ordusunun güçleriyle birlikte ve omuz omuza savaşması karşısında ve tam da Türk hava sahası Rusya tarafından ihlal edildikten sonra ‘Ankara’nın nasıl bir politika üreteceği tam bir merak konusu’ haline geldi.”(ANKA)
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *