ANASAYFA arrow right Siyaset

“Paris saldırıları, dinamikleri değiştirdi”

“Paris saldırıları, dinamikleri değiştirdi”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.37
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.37
Paris’teki kanlı saldırıların ardından Türkiye’nin Avrupa Birliği için sadece
New York Times Gazetesi:
Paris’teki kanlı saldırıların ardından Türkiye’nin Avrupa Birliği için sadece Avrupa’ya yönelik mülteci akınının yavaşlatılmasında “temel bir unsur” değil aynı zamanda radikal militanların tespiti konusunda da “kilit” bir ülke olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. New York Times Gazetesi, Türkiye’nin taşıdığını önemin altını çizerken iki tarafın anlaşmayı zorlaştıran “karşılıklı kuşkularına" da vurgu yapıyor. Bu arada, “Paris saldırıları, dinamikleri değiştirdi” diye düşünen gazete, “Türkler artık acele etmeli” uyarılarını da yansıtıyor.

New York Times, Türk polisinin bu hafta İstanbul’da, mültecilere katılarak Avrupa’ya sızmayı planlayan radikal İslamcılar olduklarından şüphelendiği sekiz Faslı’yı gözaltına aldığını anlatarak girdiği Berlin mahreçli geniş haberinde Türkiye’nin mülteci sorununda oynayacağı rolün Avrupa için taşıdığı önemin altını çiziyor.
Türkiye’nin şimdiye kadar IŞİD’çi oldukları sanılan bin kadar kişiyi gözaltına aldığını belirtiken, söz konusu sekiz Faslı’nın ise mülteci olarak Avrupa’ya girmeye çalıştıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı bilinen ilk kişiler olduğuna dikkat çeken gazete, AB ile Türkiye arasındaki mültecilere ilişkin görüşmelerin iki taraf arasındaki “güvensizlik” ve Türkiye’nin vize serbestisindeki ısrarı nedeniyle aksadığını savunuyor.

NYT, “Avrupa Birliği için Türkiye’nin sadece mülteci dalgasını yavaşlatmaya ve sınırlarından girenlerin daha iyi kontrol etmeye yönelik çabaların temel bir unsuru değil, aynı zamanda istihbarat toplama ve Suriye’den Avrupa topraklarına cihadı getirmeye kararlı militanları tespit etmek için de kilittir” yorumunu yapıyor.
“Bu hafta her taraf, ciddi güvenlik zaafiyeti konusunda bir diğerini işaret etti” sözlerini de kullanan gazete, “İslamcı teröristlerin kontrolündeki zayıflığıyla suçlanan Belçika’nın üst düzey bir terörle mücadele yetkilisi, Türk yetkililerin bilgi taleplerini görmezlikten gelmekle suçladı… Yetkili, Türkiye’nin istihbarat paylaşımında genel olarak işbirliği yapmadığını söyledi ve bunun şüphelilerin sızmasında rol oynamış olabileceğini ima etti” diye yazıyor.

Türk yetkililerinin de “işbirliği eksikliği” savında bulunduklarını belirtirken bunun örneği olarak Ankara’nın Paris saldırganlarından Ömer İsmail Mustafa konusunda son bir yılda Fransa’yı birkaç kez uyardığı ancak sadece saldırıdan sonra yanıt aldığı şeklindeki açıklamalara dikkat çeken gazete “Karşılıklı kuşku, Avrupa Birliği ve Türkiye için Türkiye’nin sınırlarındaki kontrolün sıkılaştırılmasına ilişkin bir anlaşmanın sonuçlandırılmasını zorlaştırdı” yorumunu yapıyor.

NYT, “büyük avantajı olduğunu hisseden Türkiye oyaladı” görüşünü öne sürdüğünü haberinde “Ancak Paris saldırıları, dinamiklerini değiştirdi” derken bir uzmanın “Türkler artık acele etmeli çünkü Paris’ten sonra AB’nin bir şeyler sağlama kabiliyeti önemli ölçüde kısıtlandı” görüşünü de yansıtıyor.
“Fransa ve Avrupa şimdi İslam Devleti ile savaşmakla ilgileniyor” diyen gazete, bu çerçevede Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nın bu hafta Washington ve Moskova’ya yapacağı ziyarete dikkat çektikten sonra “Avrupa ile yeni bir anlaşma yapmak üzereyken Sayın Erdoğan’ın arzuladığı Avrupa Birliği ile zirve muhtemelen ikinci sırayı alacak” diyor.

Gazete, Paris saldırılarının ardından Polonya ve Macaristan hükümetlerinin güvenlik kaygılarını zikrederek Suriyeli mültecileri alma konusunda yeni itirazları dile getirdiklerine dikkat çektikten sonra aşırı sağ liderlere seçmen desteğinin artmasının da “Türkiye ile popüler olmayan bir anlaşmayı geciktirebileceği veya bloke edebileceği” uyarısında bulunuyor.ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *