ANASAYFA arrow right Siyaset

Parti kapatmak ve dokunulmazlıkları kaldırmak asla çözüm değil

Parti kapatmak ve dokunulmazlıkları kaldırmak asla çözüm değil
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.23
Hasip Kaplan, dokunulmazlığın sınırlandırılması girişimleri konusundaki görüşlerini Twitter’da açıkladı.
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan parti kapatmanın, dokunulmazlık kaldırmanın sorunları asla çözmeyeceğini belirterek, “Dokunulmazlıklarda deriz ki sadece ‘kürsü masuniyeti’ olsun, hırsızlara, ihalecilere, ülkeyi satanlara, işkencecilere, inkârcılara da dokunun” dedi. 
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, dokunulmazlığın sınırlandırılması girişimleri konusundaki görüşlerini Twitter’da açıkladı.
1950-1960 yılları arası bir sulh ceza hâkimi, bir müdürün istediği muhalif bir parti başkanını veya milletvekilini tutuklatabildiğini, 1961 anayasasında, siyasi partilerin denetimi anayasa mahkemesine verilirken, dokunulmazlıkların Avrupa anayasalarından esinlenerek getirildiğini bildiren Kaplan, “Dokunulmazlıklar ise ilk kez TİP milletvekili Çetin Altan için kaldırıldı muhalif düşünceye tahammül edilmedi. 12 Eylül anayasasında yine dokunulmazlıklar yer aldı ama 14’üncü madde ile istisna getirildi,14’üncü madde son fıkra 2001 yılında değiştirildi. Anayasa 14’üncü madde son fıkraya göre dokunulmazlıkların hangi suç ve müeyyidelerin uygulanacağı kanunla belirlenecekti, bu kanun çıkmadı” dedi. 

12 Eylül anayasası nedeniyle hala 9 milletvekilinin tutuklu olduğunu, yeni anayasa uzlaşma komisyonunun çalıştığını, bu düzenlemenin yeni anayasada yapılmasının en doğrusu olacağını savunan Kaplan şu iddialarda bulundu: 
“-Son günlerde AKP ve MHP çevrelerinde, 2 Mart 1994 yılında DEP milletvekillerine yapılan dokunulmazlık darbesi hevesleri depreşti. 1994 yılında dokunulmazlıklar kalktı, çatışmalar durmadı, binlerce köy yakıldı ve faili meçhul cinayet işlendi, hukuk rafa kaldırıldı. Siyasiler mecliste susturuldu, medya susturuldu, yargı bitti, Jitem, çeteler, darbeciler, suç şebekeleri vatanseverlik adına mantar gibi türedi. 
-Aradan 18 yıl geçti, olaylar durmadı, o dönem tutuklanan 10 yıl hapis yatan Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık bugün yine mecliste, bundan ders çıkarmadılar. 94’ten 2007 yılına kadar mecliste seçim barajları nedeniyle temsil edilemeyen halk, milletvekillerini bağımsız olarak seçip meclise gönderdi. Meclise geldiğimiz ilk günden bu yana etkili muhalefetimiz, sürekli oy artışı karşısında birileri eski filmi, başa sarmak istiyor. 21’inci yüzyıldayız bugün şartlar farklı, halkımız faşizm hevesleri karşısında susmayacak bir bilinç ve örgütlenme düzeyinde. 

-Seçimle sandıkla, milletin iradesi karşısında emek özgürlük demokrasi bloğu ile yarışamayanlar, yeni faşist komplo tezgâhları içine giriyor. 94’ten sonra 2007’de mecliste olmamız hala çözüm için büyük bir şanstır, Kürt sorununu, terör sorunu olarak gören şaşı teşhis zihniyeti var. 1920 de meclisin kuruluş felsefesini, kapsayıcı çatısını yok sayan zihniyetler, 94’ten ders almadı, 2012 de aynı hata tekerrür ederse ne olur? 2012’de macera arayanlar bilsin ki, parti kapatma, dokunulmazlık kaldırma asla çözüm değil. Halkımız meclise bu kez güvenini yitirirse ne olur? Ankara/Meclis çözüm adresi olmaktan çıkarsa sonu felaket olur? Milletin iradesi yok sayılırsa, kopuş yaşanır. Ankara meclisi sizin meclisiniz değildir, anlayışını yanlışını ısrarla yerleştirmek isteyenler partiler liderler hep kaybettiler.”


Yaşananlar karşısında artık tek çözüm bulunduğunu savunan Hasip Kaplan, “Özgür eşit yurttaşlar, adil bir seçim sistemi, adalet eşitlik ve özgürlük, yeni anayasa bir şans. Sorunlar mecliste konuşulamıyorsa, çözüm yerine çözümsüzlük dayatılıyorsa, diyalogdan müzakereden korkuyorlarsa, sorun buradadır” dedi.
Hasip Kaplan, “Dokunulmazlıklarda deriz ki sadece ‘kürsü masuniyeti’ olsun, hırsızlara, ihalecilere, ülkeyi satanlara, işkencecilere, inkârcılara da dokunun” önerisini ortaya attı.SHA




İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *