ANASAYFA arrow right Siyaset

“Piyasa kabinede Babacan'ı neden görmek istiyor?”

“Piyasa kabinede Babacan'ı neden görmek istiyor?”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Türkiye’deki 1 Kasım seçimi ardından gözler, kurulacak yeni hükümete
Türkiye’deki 1 Kasım seçimi ardından gözler, kurulacak yeni hükümete çevirirken piyasaların kabinede neden Başbakan eski Yardımcısı Ali Babacan’ı görmek istedikleri konuşuluyor.
“Piyasa kabinede Babacan'ı neden görmek istiyor?” sorusuna yanıt arayan BBC’ye konuşan Japon yatırım bankası Nomura'nın Doğu Avrupa, Afrika ve Orta Doğu stratejisti Timothy Ash, Babacan'ın yabancı yatırımcılar için önemini "12-13 yıl içerisinde önemli ölçüde güven kazandı" sözleriyle özetliyor.
“Esas kritik nokta” olarak “yeni AKP hükümetinin küresel finansal sistemde önemli bir dönüm noktasına gelindiği sırada kurulacak olmasını” gören Timothy Ash, "Türkiye'nin yüksek cari açığı ve 200 milyar dolar civarındaki dış finansman ihtiyacı, ülkeyi FED faiz artırımına karşı görece daha kırılgan hale getiriyor.

Türkiye'nin böyle bir zamanda hata yapma lüksü yok" görüşünü dile getiriyor.
Londra merkezli yatırım kuruluşu Renaissance Capital Türkiye analisti Michael Harris'e göreyse, Babacan'ın ekonomiden sorumlu tepe isim olarak görevine devam etmesi halinde “Türkiye FED riskini fırsata dönüştürebilir.”
Harris, Türkiye raporunda "AKP'nin yatırımcılar gözündeki itibarı son yıllarda zedelendi. Babacan dışında tanınmamış bir ismin ekonominin başına geçmesi halinde piyasa bu ismin neler yapabileceğini bekleyip görmek için sabretmez" diyor.
Harris'e göre, zaten yılbaşından bu yana diğer gelişen ülkelerden daha zayıf performans gösteren TL cinsi varlıkların, Babacan'lı senaryonun gerçekleşmesi halinde FED faiz artırımından görece daha az etkilenebilir.

Ekonomi yönetimi tartışmalarının önemli bir ayağının ise izlenecek politikaların odak noktasıyla ilgili olduğu belirtilirken Timothy Ash, “Babacan ismi etrafında bu kadar odaklanmasının bir sebebi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın ekonomi çevrelerinden farklı mesajların geliyor olması” diye düşünüyor.

Ash, "Sorunun bir kısmı da alışılmışın dışında görüşleri dillendiren Yiğit Bulut ve Berat Albayrak gibi isimlerle bağlantılı. Ekonomiyi piyasa oyuncularından farklı bir gözle okuyorlar. Bu isimlerin ekonomi yönetimi içerisine girme ihtimali de yatırımcıları tedirgin ediyor" diyor.
Babacan'ın ise başta Merkez Bankası olmak üzere kurumların bağımsızlığını önemseyen, mali disiplini vurgulayan bir isim olarak algıladığını ifade eden Ash, Erdoğan'a yakın isimlerden gelen "Merkez Bankası faiz indirmeli" yorumlarının Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yabancı para cinsi yatırımlara “darbe” vurduğunu savunuyor.ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *