ANASAYFA arrow right Siyaset

Saldırının ertesi günü Belçika'ya giden bir şüpheli ise aranıyor

Saldırının ertesi günü Belçika'ya giden bir şüpheli ise aranıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Fransa’nın başkenti Paris’te 129 kişinin hayatını kaybettiği saldırıları

 Fransa’nın başkenti Paris’te 129 kişinin hayatını kaybettiği saldırıları gerçekleştirenlerin kimlikleri belli olmaya başladı. Kimliği belirlenen saldırganların aileleri ve tanıdıkları ifadeleri alınmak üzere Fransa ve Belçika'da gözaltına alındı.

Soruşturmayla ilgili açıklamalara göre, kimliği belirlenen saldırganların tamamı Fransa vatandaşı.  Saldırıları üç ekibin gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Paris Cumhuriyet Başsavcısı François Molins, saldırganlardan yedisinin saldırılarda öldüğünü açıkladı:

* Ölen yedi saldırgandan üçünün kimliği net bir şekilde tespit edildi (Omar Mostefaï, Bilal Hadfi ve İbrahim Abdeslam).

* İkisinin kimliği belirlenemedi.

* İkisinin ise belirlenen kimlikleri teyit edilemedi. (Bunlardan birinin taşıdığı sahte Suriye pasaportunda bulunan isim Ahmad Al-Mohammad).

Bataclan 

Üç kişilik bir ekip, 21.49’da Bataclan konser salonundaki saldırıyı gerçekleştirdi. İki saldırgan intihar saldırısında öldü, biri kolluk kuvvetlerince öldürüldü.

İntihar saldırganlarından birinin 29 yaşındaki Fransa vatandaşı Omar Mostefaï  olduğu tespit edildi. Diğer ikisinin kimliği henüz belirlenemedi.

Fransa vatandaşı olan Mostefaï, Paris’in güneybatısında bulunan Courcouronnes, Essonne doğumluydu. Kimliği Bataclan’daki izlerden tespit edilen Mostefaï, kimliği ilk açıklanan saldırgandı.

Mostefaï’nin 2010’da tespit edilen “radikal eğilimlerinden dolayı” polis takibinde olduğunu gösteren “S fişi” vardı. 2013 sonbaharı ve 2014 baharında Suriye’ye gittiği, döndüğünde Chartres’da küçük bir selefi grupla ilişkide olduğu gözlemlenmişti.

Cumartesi günü, Mostefaï’nin erkek kardeşi ve babası gözaltına alındı. Ayrıca Bondoufle (Essonne) ve Romilly-sur-Seine’den (Aube) tanıdığı yedi kişi de gözaltına alındı.

Stadyum  

Üç saldırgan, saat 21.20 ve 21.53’de Stade de France’da ve stad yakınında kendilerini patlattı. Aralarından ikisinin kimliği belirlenirken, bunlardan birinin kimliğiyle ilgili bilgilerin teyit edilmediği belirtildi.

Washington Post’un haberine göre, bunlardan biri 20 yaşındaki Bilal Hadfi’ydi. Hadfi’nin Suriye’de IŞİD’le birlikte savaştığı ve Stade de France’taki intihar saldırılarından birini gerçekleştirdiği belirtildi. 22 Ocak 1995 doğumlu olan ve Belçika’da yaşayan Hadfi Fransa vatandaşıydı.

Ayrıca Stade de France’ta saldırganlara ait cesetlerden birinin yanında Ahmad Al-Mohammad isimli 10 Eylül 1990 doğumlu bir Suriyelinin pasaportu bulundu. Yunanistan yetkilileri, Al-Mohammad’in 3 Ekim’de Türkiye’den Lesbos Adası’na geçtiğini söyledi. Daha sonra sığınma talep ettiği Sırbistan’a gitti. Ardından 8 Ekim’de Opatovac isimli Hırvatistan kampına katıldı ve Macaristan’a gitti. Adalet Bakanı Christiane Taubira, bu pasaportun sahte olduğunu söyledi.

Bar ve restoranlar

Saat 21.25’te Le Carillon isimli bar ve Le Petit Cambodge isimli restorana Seat marka siyah bir araçtan silahlı saldırı düzenlendi. Saldırganlar daha sonra 21.32 ve 21.36’da başka iki kafe ve restoranda silahlı saldırı düzenledi. Saldırılarda kullanılan araç, içindeki kalaşnikoflarlarla Pazar günü Montreuil’de bulundu.

Araçta en az iki kişi olduğu tespit edildi ancak üçüncü bir şüphelinin olup olmadığı bilinmiyor.

Saldırganlardan ikisinin kimliği ve kardeş oldukları tespit edildi.

31 yaşındaki İbrahim Abdeslam, Voltaire bulvarında intihar saldırısı gerçekleşmişti.  Fransa vatandaşı olan İbrahim Abdeslam 30 Temmuz 1982’te Brüksel’de doğdu. Seat marka aracı, İbrahim Abdeslam’ın Belçika’dan kiraladığı tespit edildi.

26 yaşındaki Salah Abdeslam’ın saldırılarda oynadığı rol tespit edilemedi ancak olay anında Paris’te olduğu ve Bataclan saldırısında kullanılan Polo marka aracı kiraladığı tespit edildi.

15 Ekim 1989 Bruksel doğumlu Salah Abdeslam, Fransa vatandaşıydı. Cumartesi sabahı Fransa-Belçika sınırındaki Cambrai’de, sınır kontrolü önlemleri çerçevesinde polis tarafından durduruldu ancak henüz kimliği tespit edilmemiş olduğu için yakalanmadı. Polislerin Salah Abdeslam ismini tespit etmesinin ardından, aynı araç Belçika’da durduruldu ancak Salah Abdeslam içinde değildi.

Polis, 10. Ve 11. Bölgelerdeki saldırılara katıldığı düşünülen Salah Abdeslam’ın kimlik bilgilerini yayınladı ve yakalama kararı çıkarttı.

Diğer şüpheliler

Salah ve İbrahim Abdeslam’ın üçüncü kardeşleri Cumartesi günü Belçika’da gözaltına alındı ve ifadesi alındı. Saldırılara karışıp karışmadığı bilinmeyen bu kişinin gözaltı süresi uzatıldı.

Salah Abdeslam’ın Belçika’ya gittiği araçta bulunan diğer iki yolcu, Cumartesi akşamüstü Belçika2da tutuklandı. Bu iki kişinin sabıkası olduğu belirlendi.

Bataclan saldırısında kimliği belirlenen saldırgan Omar Moustefaï’nin babası ve erkek kardeşlerinden biri Cumartesi günü gözaltına alındı. Kardeşinin, gün içinde polise kendisinin gittiği belirtildi.

Abdelhamid Abbaoud adlı Belçika’da faaliyet gösteren bir hücreden olduğu, Ocak ayında Suriye’ye gittiği ve Abdeslam kardeşlere eğitim verdiği düşünülüyor.

Ne olmuştu?

21.20: Fransa-Almanya dostluk maçının oynandığı sırada Stade de France’da ilk patlama gerçekleşti. Bunun bir intihar saldırısı olduğu belirlendi.

21.25: 10. Bölge’de Bichat Caddesi üzerindeki Le Petit Cambodge adlı Kamboçya restoranında ve Alibert Caddesi’ndeki Le Carillon adlı barda silahlı saldırı düzenlendi. 15 kişi öldü.

21.30: Stade de France’ın H kapısında ikinci patlama gerçekleşti. Burada bir intihar saldırganının cesedi bulundu.

21.32: Fontaine-au-Roi Caddesi’nde Café Bonne Bière adlı kafeye yönelik silahlı saldırıda beş kişi öldü, sekiz kişi yaralandı. Görgü tanıkları, olay yerinde siyah Seat marka bir araç gördüklerini aktardı.

21.36: Charonne Caddesi'nde La Belle Equipe restoranının terasına terasına ateş açıldı, 19 kişi öldü. Burada da siyah bir Seat görüldü.

21.40: Voltaire bulvarında, Comptoir Voltaire adlı restoranda bir intihar saldırısı gerçekleşti. Bir kişi ağır, biraç kişi hafig yaralandı.

21.40: Siyah Polo marka bir araç, Kaliforniyalı rock grubu Eagles of Death Metal konserinin olduğu Bataclan konser salonu önünde durdu. İçinden silahlı üç kişi indi ve konser salonuna girerek insanlara ateş etti. Saldırganlar içeridekileri rehin aldı. Polis konser salonuna girdiğinde, 89 sivil saldırganlarca öldürülmüştü. Üç saldırgandan ikisi intihar saldırısında öldü, biri ise kolluk kuvvetlerince öldürüldü.

21.53: Saint-Denis'te Stade de France’a 400 metre uzaklıktaki Cockerie Caddesi'nde üçüncü bir patlama gerçekleşti. Burada da bir intihar saldırganının cesedi bulundu. (ÇT)bianet

 

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *