ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye gibi ülkelerin politik zorluklar ve ivme kaybetme riski var

Türkiye gibi ülkelerin politik zorluklar ve ivme kaybetme riski var
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı asgari ücrette yüzde 30 artışın, hükümet ilk yıl boyunca
OECD’nin Büyümeye Geçiş 2016 (Going for Growth 2016) raporu yayınlandı
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı asgari ücrette yüzde 30 artışın, hükümet ilk yıl boyunca  ekstra maruz kalınacak maliyetin bir bölümünü paylaşacak olsa bile firmalar için bir zorluk oluşturacağını bildirdi.
OECD: Sürdürülebilir ve eşit büyümeyi restore etmek için reform adımlarının hızlandırılması gerekse de reform adımları 2011-12’den bu yana sürekli biçimde azaldı. Kimi ülkeler önemli çabalar gerçekleştirse de birçoğu çok az eylemde bulundu ve hırslı reform programları olan Hindistan, Japonya ve Türkiye gibi ülkeler önemli politik zorluklar ve ivme kaybı riskiyle karşı karşıya. Reform çabalarının artırılmasına yönelik G20 eylem planında ilerlemeler gerçekleştirildi ancak birçoğunun tamamen uygulanması gerekiyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) asgari ücrette yüzde 30 artışın, hükümet ilk yıl boyunca ekstra maruz kalınacak maliyetin bir bölümünü paylaşacak olsa bile firmalar için bir zorluk oluşturacağını bildirdi. OECD, Hindistan, Japonya ve Türkiye gibi ülkelerin önemli politik zorluklar ve ivme kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.
OECD’nin Büyümeye Geçiş 2016 (Going for Growth 2016) raporu yayınlandı. Ülkeleri zorlukları ve güçlü olduklar yönler açısından sekiz gruba ayıran OECD Türkiye’nin bulunduğu sekizinci grupta, Brezilya, Kolombiya, Endonezya, Hindistan ve Güney Afrika’yı inceledi. Bu grubun “Ana Zorlukları”; “Emekte yüksek kayıt dışılık, altyapı kısıtlılıkları ve düşük eğitim kazanımı” oldu. “Güçlü Yönleri” ise “Gelişmiş ülkelere yetişmek için geniş imkân ve yüksek nüfus artışı” olarak tanımlandı. Raporda şöyle denildi:

“Grup 8: Yüksek kayıt dışı emek ve altyapı darboğazlarına sahip yükselen piyasa ekonomileri (Türkiye, Brezilya, Kolombiya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika)
Bu son grubu, güçlü orta vadeli büyümenin sürdürülmesi için geniş erimli bir yapısal darboğazın üzerine gitme gereksinimi bulunan yükselen piyasa ekonomileri oluşturmaktadır. En zorlayıcı darboğazlar arasında emekte yüksek kayıt dışılık ve genç işsizliği, kamusal altyapıda ciddi kısıtlılıklar ve düşük eğitim kazanımıdır.”
Türkiye, Kolombiya, Endonezya ve Güney Afrika’da asgari ücretin ve ücret dışı istihdam maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten OECD “Türkiye’de düşük yasal emeklilik yaşı, ileri yaşlarda kayıtlı çalışmayı caydırmaktadır. Türkiye genç işçilerin istihdamı için kalıcı sosyal güvenlik katkı payı indirimleri ve ücret sübvansiyonları hakkı tanımıştır. İşte mesleki eğitim alan işçilerin ücretleri altı ay devlet tarafından ödenmektedir ve işverenin bu işçiler için sosyal güvenlik katkı payları, eğitim istihdamla sonuçlanırsa 3.5 yıl boyunca tamamen sübvanse edilecek” dedi.

Büyümenin evrim geçiren doğası ve genişliğiyle gelişmiş ve yükselen ekonomilerin karşılaştıkları zorlukların kapsayıcılığı karşısında raporda belgelenen yapısal reformların yavaşlamasını “son derece kaygı verici” olarak değerlendiren OECD şöyle devam etti:
“Sürdürülebilir ve eşit büyümeyi restore etmek için reform adımlarının hızlandırılması gerekse de reform adımları 2011-12’den bu yana sürekli biçimde azaldı. Kimi ülkeler önemli çabalar gerçekleştirse de birçoğu çok az eylemde bulundu ve hırslı reform programları olan Hindistan, Japonya ve Türkiye gibi ülkeler önemli politik zorluklar ve ivme kaybı riskiyle karşı karşıya. Reform çabalarının artırılmasına yönelik G20 eylem planında ilerlemeler gerçekleştirildi ancak birçoğunun tamamen uygulanması gerekiyor.”

OECD raporunda, “Ocak 2016’dan itibaren resmi asgari ücreti yüzde 30 artırmanın kabul edilmesi, hükümet ilk yıl boyunca ekstra maruz kalınacak maliyetin bir bölümünü paylaşacak olsa bile firmalar için bir zorluk oluşturacaktır” satırları yer aldı.
OECD raporunda, “Gini katsayısı ve göreli yoksulluk oranı bileşimiyle ölçülen, en yüksek gelir eşitsizliğine sahip 10 OECD ülkesi şöyle: Meksika, Şili, Türkiye, ABD, İsrail, Japonya, Yunanistan, İspanya, Avustralya ve Portekiz” denildi.
En fazla dış açık veren 10 ülkeyi de cari işlemler açığı (2010-2014 ortalaması) ve dış borç (GSYH’ya oranı) bileşimiyle sıralayan OECD bu ülkeleri de “Yunanistan, türikey, Portekiz, Polonya, Yeni Zelanda, Avustralya, İspanya, Letonya, Kolombiya ve Slovak Cumhuriyeti” olarak ilan etti.
En yüksek fazla veren ülkeler ise Norveç, İsviçre, Hollanda, İsveç, Almanya, Danimarka, Lüksemburg, Kore, Rusya Federasyonu ve Slovenya oldu.

OECD Büyümeye Geçiş 2016 raporunda Türkiye’ye ilişkin şu değerlendirme yapıldı
“-Türkiye hala en gelişmiş OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında, OECD ülkelerinin en düşüğü olan hem görece düşük verimlilik düzeyi ve hem düşük istihdam oranını yansıtacak şekilde en büyük gelir uçurumuna sahip ülke. Özellikle kadınlar ve ileri yaştaki işçiler gibi yetersiz ve eşitsiz temsile sahip kesimler arasında kayıtlı istihdamı desteklemek potansiyel büyümenin yükselmesine yardımcı olacaktır. Bu, emek maliyetlerinin azaltılmasını, istihdamın güvencesi mevzuatını reforme etmek ve kayıtlı sektörde daha uzun süre çalışma teşviklerini artırmayı gerektirir. Koruma altındaki sektörlerde rekabet ve verimlilik artışını teşvik için üretim piyasası reformları da gerekmektedir.”
OECD Türkiye’ye önceki “Büyümeye Geçiş” raporlarında şu tavsiyelerde bulunulduğunu hatırlattı:
-Daha fazla otonomi ve öğrenci başına kaynak yoluyla her düzeyde eğitim başarısını iyileştirip, böylece daha büyük performans hesap verilebilirlik dönüşü elde ederek; okul öncesi eğitimi geliştirerek ve mesleki eğitim ve hayat boyu eğitimi iş âlemiyle işbirliği içinde güçlendirerek okullar ve üniversiteler arasındaki büyük kalıcı kalite uçurumunu azaltmak.

-Düşük vasıflıların istihdam maliyetini, kriz döneminde tanınan indirimleri kalıcı kılarak azaltmak ve ülke çapında düşük vasıflı işçiler için sosyal güvenlik katkı paylarını daha da düşürmek ve bunu genişleyen bir vergi tabanı ile; resmi asgari ücretin artışını sınırlamakla ve hükümet, işveren ve işçi temsilcileri arasında yerel danışmalarla bölgesel düzeyde asgari ücret anlaşması yapılmasını teşvik ederek finanse etmek.
-İstihdam koruma mevzuatını son derece maliyetli tazminat rejimini her işçi için uygulanabilecek ‘portatif’ tazminat tasarruf hesapları ile değiştirerek reforma tabi tutmak.
-Ağ sektörlerde ve tarımda rekabeti iyileştirmek.”
Raporda ayrıca Türkiye’nin durumunda özellikle gençler ve kadınlar olmak üzere mesleki ve hayat boyu eğitimde ilerlemenin, sadece verimlilik ve istihdam edilebilirliği iyileştirmekle kalmayıp bölgeler ve sosyal gruplar arasında hala büyük olan gelir uçurumunun azaltılmasına yardımcı olacağı da kaydedildi.
OECD Türkiye’nin 2014-2018 Mesleki ve Teknik Eğitim Stratejisi ve Eylem planını kabul ettiğini, bunun ulusal meslek standartlarına göre bir müfredat revizyonunu da içeren 24 özel hedefi bulunduğunu hatırlattı. (ANKA)

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *